25 Януари, 2021 14:01 3 119 27

Руският кораб "Фортуна" възобнови строителството на "Северен поток-2" в Балтийско море

  • северен поток-2-
  • газпром-
  • газ

Съоръжението осигурява пряк достъп на руско синьо гориво до потребителите в Германия

Руският кораб "Фортуна" възобнови строителството на "Северен поток-2" в Балтийско море  - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки американските санкции руският тръбополагащ кораб „Фортуна“ възобнови строителството на газопровода „Северен поток-2“ в Балтийско море. Това съобщиха руски медии, като се позоваха на консорциума изпълнител на проекта.

Очаква се „Фортуна“ да завърши полагането на тръбите в териториалните води на Дания в края на май. През юни работата по проекта трябва да продължи в териториалните води на Германия.

Остава да бъдат построени 160 км от трасето на газопровода с обща дължина 2460 км. Скоростта на полагане на тръбите е около 400 метра на денонощие.

Изпълнител на проекта е международният консорциум „Норд Стрийм-2“, в който освен руския газов монополист „Газпром“ участват френската компания „Анжи“, австрийската „ОМВ“, британско-холандската „Роял Дъч Шел“ и германските „Винтерсхал“ и „Унипер“.

„Северен поток-2“ осигурява пряк достъп на руско синьо гориво до потребителите в Германия. Годишният капацитет на съоръжението е 55 милиарда кубични метра газ. Чрез построяването му Русия иска да сведе до минимум транзита на газ през Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бозман

    26 82 Отговор
    Възобновяването ще продължи до утре сутринта и след това ще бъде спряно поне за една година.

    Коментиран от #13

  • 2 феро

    46 22 Отговор
    Ще го бъде Северният.Какво става с турски поток, кога ще вземаме газ по него. През Украйна няма проблеми за САщ но другите им пречат!

    Коментиран от #6

  • 3 МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ

    17 21 Отговор
    ЧИЧО ВЛАС СПЕЦИАЛНО НА ИВАН СОТИРОВ
  • 4 Шекел

    67 22 Отговор
    Ами сега Бай Дън се биеше в гърдите как Тръмп който спря изграждането на потока бил пратеник на Москва и как бил нелегитимен а той щял да разбие Путин.Американците са една жалка залязваща латиноамериканска кчина.От нгри и латиноси толкова.
  • 5 будна ера

    50 22 Отговор
    Сега Путин лично ще кара кораба , а бай Дън с катафалката ще се чуди как да му пречи.
  • 6 ХХХХ

    50 23 Отговор

    До коментар #2 от "феро":

    Виж, чия е собственоста на тръбопровода през Украйна пък пак се чуди що другите им пречат.
    Собственоста е на милярдер свързан с демократическа партия на САЩ

    Коментиран от #8

  • 7 дрес

    41 23 Отговор
    И Байдън ще продва втечнена газ на тройна цена на БОКО
  • 8 феро

    21 21 Отговор

    До коментар #6 от "ХХХХ":

    А газта е Руска, много въпроси...кой си пълни джоба!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Другарят

    30 21 Отговор
    Другарят Путин трябваше да остави немските фашизоиди да купуват американски газ на тройна цена.
  • 12 ХХХХ

    32 21 Отговор

    До коментар #8 от "феро":

    Руска е но през американския газопровод се демократизира(плащаш си рекета за щатските самолетонасачи) и вече НЕ застрашава енергиината безопасност на европа.
  • 13 За Бозман

    25 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бозман":

    А ти какво печелиш,и в личен и в общ интерес? Само българина има две поговорки,който му разказват играта от векове: " Заради бълхата,изгаря чергата"! и " Я не сакам да съм добре,а сакам на Вуте да е зле "
  • 14 Кори Гофф

    10 11 Отговор
    Ми гот, к во?!
  • 15 Не забравяйте

    32 22 Отговор
    че руснака е от друга,по особена сплав направен.Ще посоча само обсадата на Ленинград през ВСВ.Никоя друга нация по света няма да удържи толкова.И накрая,да стигне до Райхстага.Та сега,едни тръби ще им се опънат.

    Коментиран от #25

  • 16 Хохолското

    28 22 Отговор
    Управление, за да угоди на сащисаните,си смачка тотално икономиката.Смачка гарантираните и сигурни доставки на руска газ със цени над 40% по ниски от останалите купувачи.Смачкаха и народа си,заради чужд интерес.Реално продадоха цялата си газопреносна мрежа( до идването на Бонбона на власт,беше 100% държ.собственост), на частна компания,в която Диригент е синът на бай дънчо.Много са " угрижени" за народа,защото тръбата от 2023 става на скраб и ще загубят милиарди от транзит.От полския терминал хохолите колкото и да са раболепни, не могат да задоволят нуждите си .А шистака струва солено.Над 30% по скъпо, от тръбната газ.Лошото е,че руснака,като врътне кранчето, увисваме и ние.Те ще продължат да подават ,но само договореното количество,а за хохола ще преминат на системата " плащаш- получаваш".Как ще ни е доставят,не знам.При технически параметри за определен обем, и липса на други( тръбите ще са полупразни) хохолите ще берат ядове.Руснака е с чисти ръце..Ние ви подадохме договрените количества до куб.мЗТърсете транзитната страна,защо не може да го достави! Ще купуваме шистак от интерконектора ще- неще.

    Коментиран от #20

  • 17 Шрьодер

    12 13 Отговор
    Хубав хабер.
  • 18 Бесен Язовец

    18 19 Отговор
    Соросите повсеместно са в траур!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Когато цифрите говорят

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "Хохолското":

    И боговете мълчат!" В подкрепа на написаното,само ще допълня няколко официални данни,от Украйнската статистика.За период от 6 години2014-2019 година( играха хоро на Мегдана) гривната от 7,3 за долар,в момента е над 22,3 за долар.Комунални услуги: Там 95%от отоплението в квартирите- почти всипки са в общински имоти) е на газ.Топла вода- на газ.Готвсрски печки- на газ.За период от пет години цена на газоснабдяване е нараснала със 173%.При условие,че са имали преференциален десетгодишен договор до 2017за доставка на газ със отстъпка 25%от цената на борсата.Беларус и Украйна бяха глезените деца на Газпром.Цени на ел.енергияза същия период нарастване със 183 %.Хранителни продукти- базата е за месо, млечни продукти и зтрнени храни- увеличаване между 185- до 280%.Средна пенсия е приблизително 260$,, минимална пенсия около 150$. Индексирани са през 2019 със 3,5 $, .Когсто се отделиха от СССР, Украйна бяха държавата с най добър стандарт на живот,доходи и социална сигурност от всички бивши републики.За пет години си разрушиха цялата икономика,тежко машиностроене, въгледобив, почти до нула.Изнасяха въглища в цяла Европа.През 2016 започнаха да внасят.Отвъд океана.

    Коментиран от #21

  • 21 Бай Шиле

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "Когато цифрите говорят":

    Тепърва украинците ще видят "добро" от новите им братя.От индустрията им ще останат две фабрики за клечки за зъби и бонбони.За бонбоните не е сигурно.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Едуард Петров-Едо

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Македониус":

    Македониус, ти на какъв се правиш?! СВЕТОВНИО ПРАВИТЕЛ, А?! Забрави българските си корени, а?! Забрави, че през 1991 ви подарихме 500 танка, за да не ви изтребят албанските мародери?! Но, винаги съм казвал: ,,Духовното е неизмеримо по-важно от биологичното!" В края на краищата сме братя християни, ако наистина още сте християни, а не мюсюлмани!

    Коментиран от #24

  • 24 Едуард Петров-Едо

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "Едуард Петров-Едо":

    И допълвам: Тъй като сме братя и сестри в Господа Иисуса Христа, моето мнение е, че трябва незабавно да ви приемат в ЕС без никакви условия! Това го заявявам на политиците ни, които разочароват българските християни, защото са безбожници!
  • 25 Мъ да бе

    21 0 Отговор

    До коментар #15 от "Не забравяйте":

    верно кайш, и е калена сплавта в бояришник, супер е!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нe бe вaлeнкa,

    12 0 Отговор
    26 01:00 12.02.21 Oтгoвoр Дo кoмeнтaр #19 oт "Хи их хи":
    нe cмe ce пoкрили, тук cмe, чeтeм ви прocтoтиитe и вeчe кoрeмитe ни бoлят oт cмях. A ЧEМAДAН-ВAКЗAЛ-мAЦквa e зa тeб и ocтaнaлитe кoпeйкaджийcки гурeли, дeтo cкoрo пoчвaмe дa ви тoвaрим нa eшeлoнитe зa мaтушкaтa ви, eднoпocoчнo!