27 Януари, 2021 13:08 18 505 15

"Изтървахме вируса": когато Меркел изгуби самообладание

  • германия-
  • ангела меркел-
  • локдаун-
  • коронавирус-
  • вирус-
  • самообладание

Локдаунът в Германия, който най-после започва да дава положителен ефект, далеч не е толкова строг - колкото в Италия, Испания или Франция

"Изтървахме вируса": когато Меркел изгуби самообладание - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия седи върху буре с барут? Изтървахме вируса? С такива думи „Билдцайтунг“ цитира канцлерката Ангела Меркел от нейно закрито съвещание с ръководителите на провинциите. Дори само половината от цитатите да са точни, това би означавало, че насреща си имаме една канцлерка, която окончателно е изгубила всякакво търпение. „Трябва да бъдем още по-строги, иначе след 14 дни ще се върнем там, където бяхме“, казала още Меркел.

Изтървахме ли наистина вируса?

Канцлерката явно е истински ядосана - показва го и реакцията ѝ срещу нестихващото желание на германците да пътешестват. „По Коледа 50 000 души летяха до Канарските острови и до Малдивите“, казала още тя. И добавила, че сто пъти вече е задавала въпроса защо просто да не бъдат забранени такива пътешествия. На който, с намек за живота в някогашната ГДР, винаги ѝ отговаряли, че Германия все пак е свободна страна.

Ако всички тези реплики наистина са били разменени по този начин и ако Меркел действително всеки път получава все същия отговор, тогава огорчението ѝ е основателно. Та нали и десните екстремисти, които отричат пандемията, често припомнят гедерейската биография на Меркел - особено когато тя настоява за ограничения, които те възмутено отхвърлят като посегателство срещу гражданските права.

Дали Германия наистина е „изтървала вируса“? В момента числата леко спадат, макар и недостатъчно бързо, като имаме предвид опасността от по-нататъшно разпространение на новите щамове. Със сигурност се знае и друго: прекалено много време отне сертифицирането на ваксините в ЕС и в момента доставките вървят твърде мудно. И когато тъкмо канцлерката, която години наред в безброй преговори по какви ли не теми е демонстрирала легендарно силни нерви, когато тъкмо тази жена изгуби самообладание, това вече е сериозна причина за тревога.

През януари 2021 Меркел е това, което американците наричат „lame duck“. Тази есен тя си отива от канцлерството. Всичко го знаят и (включително) поради това думата ѝ вече очевидно не тежи както доскоро. Да не говорим, че за прилагането на всички решения по същество отговарят провинциите, а не Берлин. А мнозина измежду министър-председателите, с които Меркел трябва да преговаря в момента, искат да бъдат преизбрани. И добре знаят, че хората са уморени от пандемията и мечтаят за разхлабване на ограниченията.

В същото време самата Меркел не желае да завърши кариерата си като канцлерка, която на последните метри се е провалила в борбата срещу коронавируса. Още повече, след като първо успя да се наложи по време на финансовата криза, а после и в разгорещените спорове около бежанците през 2015 и в годините след това. Накрая пък дойде и Доналд Тръмп, чието президентство беше за Меркел всичко друго, но не и удоволствие.

Битка с времето

Нека не забравяме и още нещо. Ангела Меркел със сигурност не греши особено много с възгледа си, че по време на пандемията хората в Германия мърморят - формулирано предпазливо - в една всъщност доста добра ситуация. Сегашният локдаун, който най-после започва да дава положителен ефект, далеч не е толкова строг, колкото примерно в Италия, Испания или Франция. Казано другояче: канцлерката смята, че хората могат да преглътнат затворените ресторанти, отменените самолетни пътешествия и няколкото седмици без свежа прическа. С което тя положително не омаловажава тежката съдба на многобройни ресторантьори и творци от културната сфера, които - подобно на много други предприемачи и техните служители - в момента треперят за оцеляването си.

Борбата срещу пандемията в Германия е борба срещу времето. Мудният старт на имунизациите с основание ни ядосва, но повече ограничения от сегашните вече не могат да се прокарат. Просто защото многомесечното напред-назад, произтичащо от срещите на канцлерката с министър-председателите, е опънало до крайност нервите на всички. И сякаш остава единствено надеждата, че ужасните сценарии за мутациите на вируса няма съвсем да се сбъднат.

Така или иначе: в момента Германия прави доста безпомощно впечатление. А пролетта и заедно с нея бавното завръщане към нормалността засега изглеждат твърде далеч.

Автор: Йенс Турау


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рептилче

    62 2 Отговор
    изтървахме вируса е в буквален смисъл
  • 2 Корона глад

    68 8 Отговор
    Гледайте да изтървете бабата на изборите.после всичко ще се оправи
  • 3 Ахахах

    99 11 Отговор
    Много и се искаше да е направила ваксинирането и да е взела комисионната, след което да се хвали, че е спасила Джерманито, но уви! Ще си остане простата бабишкера, наводнила Европа с икономически емигранти от третия свят! Дано се разкара по-бързо, ме и нашият тулуп да си намери мястото!
  • 4 кило

    83 4 Отговор
    Защо се увеличават германчетата с тъмен цвят на кожата, фраооооууу Меркел.
  • 5 Сандо

    60 5 Отговор
    Бабето да превръща Германия в концлагер,те в това има голям опит.
  • 6 Къде е фюрера

    81 4 Отговор
    Ако можеше фюрера да види цветнокожата Германия и евреите с тъмно червен цвят които я управляват...

    Коментиран от #7

  • 7 Баба Зоя

    110 6 Отговор

    До коментар #6 от "Къде е фюрера":

    Ще повярвам в ЕС, когато: ГЕРМАНЕЦ КУПИ СТАРАТА МИ КОЛА, АНГЛИЧАНИН ОБЕРЕ ДОМАТИТЕ МИ, А У НАС ПРИСЛУЖНИЧКА Е ГЪРКИНЯ.

    Коментиран от #15

  • 8 Мнение

    48 3 Отговор
    Заради политическото и и човешко его, Европа е на това дередже.
  • 9 Ела на хорото

    32 6 Отговор
    при Бойчето, да си джиткате с жипа и да ви е весело....
  • 10 Ахаххах

    34 6 Отговор
    Забелязали ли сте следната последователност - фрауто Меркелица ни посещава през годината на випа на летището, много слоро след това през випа на летето заминава за Катар или ОАЕ някакъв висш ВИП ит правителството или даже самият бокослънце. Защо ли е така? Има ли проверки на багажа на випа на летището? Какво ли носят в куфарите? Багажът шуми ли или е жълт метал?! Нялой знае ли защо така се случва?!

    Коментиран от #13

  • 11 Хемус

    46 9 Отговор
    Време е крайнодесните да взимат властта в Европа и нещата да си дойдат на мястото!От криптолевичари стигнахме до този ХАОС!
  • 12 Относно Швеция

    14 5 Отговор
    Резултатът от малко наблюдение във Worldometers. Имат графика, в която може да се види, колко смъртни случая са били регистрирани до конкретна дата. На 5 януари пишеше, че до 3 януари е имало 8953 смъртни случая. Днес, малко над три седмици по-късно, пише, че до 3 януари е имало 10069 смъртни случая от/с CoviD. В предишни коментари обясних на какво се дължи тази разлика, но не очаквах, че ще е толкова голяма (+1100 случая). И в България лъжат, но и в Швеция също не са коректни в начина на представяне на "актуални" данни. Изводите от последствията от такова забавяне в регистрирането на случаите всеки може да си ги направи сам.
  • 13 Това е тайна майна. Сещай се.Ако е само

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ахаххах":

    Това.Всички магистрали минаха върху стари селища и по бързата процедура. Копае се идва въртолета и се полага асфалта.И идва Пашата да резне лентата. Следваща процедура- ремонтни дейности по бързата процедура за хората от обкръжението.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Роко

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Зоя":

    Е докато русоробите не влязат в затвора вместо в парламента това няма как да стане. Идва 4 април мисли как ще гласуваш