28 Януари, 2021 07:34 1 598 27

Анкара желае да продължи проучвателните контакти с Атина

  • турция-
  • гърция-
  • егейско море

Домакин на следващия кръг разговори ще бъде Атина, като в най-кратък срок ще бъде определена конкретната дата на срещата

Анкара желае да продължи проучвателните контакти с Атина  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара желае да продължи проучвателните разговори с Атина, които бяха подновени в понеделник в Истанбул след близо петгодишно прекъсване, съобщи турският вестник „Миллиет“.

Чавушоглу изтъкна, че тези разговори ще бъдат от полза за намаляването на напрежението между двете съседни страни и намирането на трайно решение на проблемите.

Турският външен министър добави, че е важно да бъдат подновени и двустранните срещи по други механизми, като например срещите между военни от двете страни за мерките за засилване на доверието.

Сайтът на гръцкия вестник „Катимерини“ отбелязва, че Чавушоглу е подчертал в изявлението си много положителната атмосфера на разговорите. Изданието припомня, че става въпрос за първото официално изявление от страна на Турция за подновяването на проучвателните разговори.

Домакин на следващия кръг разговори ще бъде Атина, като в най-кратък срок ще бъде определена конкретната дата на срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XaXaXa

    4 3 Отговор
    Какво искат турците:

    ■ Беломорието на изток от 25-ия меридиан, тъй като островите "нямат" континентален шелф.

    ■ 16 или 18 или 25 или 152 острова, малки острови и островчета, които не са дадени „изрично и ясно“ в Гърция, с номинална справка.

    ■ 40% от Кипър, незаконно окупиран, да стане независима държава.

    ■ Морска граница с Либия, изчезващ Крит.

    ■ Ревизия на Лозанския договор, тъй като това беше „несправедлив“ за Турция.

    ■ Демилитаризация на гръцките острови в Егейско море, така че при необходимост да нахлуят без съпротива.

    ■ Да се ​​улесни влизането на стотици хиляди нелегални имигранти в Гърция и да се финансират от ЕС за това.

    ■ Да управляват мюсюлманското малцинство в Тракия като квазитурска провинция, при специален режим с Гърция.

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 XaXaXa

    4 2 Отговор
    ■ Да се ​​ограничи въздушното пространство на Гърция в Егейско море до 6 мили.

    ■ Президентът на републиката и други длъжностни лица на Гърция не трябва да посещават островите в Егейско море.

    ■ Гърция не трябва да изисква санкции от ЕС заради незаконното си поведение и заплахата от война.

    ■ Гърция не трябва да осъжда незаконното поведение на Турция в международни организации, форуми, НАТО, ООН, тъй като по този начин поддържа атмосферата на Студена война.

    ■ Да може да се намесят "хуманитарно" от Либия, Египет, Ирак, Сирия до Каспийско море, като продължение на Османската империя.

    ■ Да заплашват две държави-членки на ЕС с война и нарушаване на техния континентален шелф, без никакъв съюзник да бъде наместен.

    ■ Да се ​​подиграват на Америка, да проклинат Франция и ЕС, да прегръщат руснаците, но да останат ключов стълб в НАТО.

    Коментиран от #25

  • 3 У ЛЕВО*

    3 0 Отговор
    Казваш на някого да се разкара, да не те занимава, но най-често индиректно - заявяваш, че изобщо не зачиташ мнението на някого. Буквално - „отбий вляво”, но казано по неучтив начин. Ше ми се праи той на интересен!...Айде у лево! Тая па ше ми каже на мене! Абе яааа у лево! Разкарай се, махни ми се от главата. Я бегай у лево!

    -------------------------------------

    *Това искат турците!
  • 4 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "XaXaXa":

    Турция винаги съблюдава международното право и човешките права...щом Франция ,Сащ влизат където си искат защо Турция да не влиза ! ?..щом кипърски турци и кипърски гърци не искат да живеят заедно защо пък да не има две държави !?

    Коментиран от #7

  • 5 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "XaXaXa":

    Защо ЕС неднократно осъжда Гърция за ограничаването на правата турското малцинство

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "XaXaXa":

    Ами според Лозанския договор островите в Егейско море са демилитиризани

    Коментиран от #9

  • 7 OOH

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Нашествието, окупацията и транспортирането на заселници са престъпления срещу човечеството.

    Коментиран от #21

  • 8 OOH

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    В Гърция има мюсюлманско малцинство, а не турско (което все още съществува и се справя добре), а в Турция има гръцко малцинство, а не християнско (което беше унищожено успешно през 40-те, 50-те и 60-те години). 1923 г., Споразумение от Лозана, турски подпис.

    Коментиран от #22

  • 9 OOH

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Споразумението от Лозана засяга само няколко острова, повечето от които имат статут, който не касае Турция. Βъпреки това, Член 51 от Хартата на ООН дава на Гърция правото на „правна защита“ в Егейско море. Островите бяха милитаризирани след незаконната инвазия и окупация на Турция в Кипър.

    Коментиран от #23

  • 10 чалма тв

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Турция да прибере всички за тоито мисли че са турци в Турция и проблемът се решава.Където им сърцето там да ходят..никой никого не държи,демокрация се казва.Тези циркове видяхме..Турция защитник на правата на някой..Цирк..

    Коментиран от #15

  • 11 КАПИТАН СМЪРТ

    0 0 Отговор
    НЕ. .....................
  • 12 Info

    0 0 Отговор
    The Times: Ердоган поставя интересите си над идеологията и изтласква Хамас от Истанбул. Турското правителство е започнало да ограничава операциите на войнствената палестинска група Хамас, включително да отказва гражданство и дългосрочни визи на своите членове, според анализатора на Haaretz Ансел Пфефер. Пишейки в британския в. Times в понеделник, Пфефер каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган "поставя собствените си интереси на първо място", като преоценява връзките си с организацията, която топло бе прегърнал за изграждане на мостове с Израел. "Изглежда, че Ердоган е получил съобщението, че трябва да прекъсне връзките си с Хамас", каза Пфефер, като Турция започна разследване като част от по-широки репресии срещу групата. „Разследването разкри организация, използвана от бойците в Истанбул, под егидата на мюсюлмански благотворителни организации, подкрепящи студенти“, разкрива анализаторът. Хамас се счита за терористична организация от Израел и САЩ, докато Турция настоява, че е легитимно политическо движение, което дойде на власт чрез демократични избори.
  • 13 Info

    0 0 Отговор
    След като Хамас създаде офис в Истанбул по случай гражданската война в Сирия, която го принуди да напусне един от офисите си в Дамаск, Турция беше обвинена в предоставяне на средства и дори гражданство на своите висши служители. Всъщност през август Ердоган бе домакин на двама лидери на Хамас в Истанбул, в ход, осъден от Вашингтон. Но миналия месец Ердоган заяви, че Турция би искала да има по-добри връзки с Израел.
  • 14 ле ле

    4 2 Отговор
    Добри новини от Турция няма,само проблеми, все нещо искат,накрая ще ядат дърво..Народа работлив, но управниците им като чели от 18 век ги назначиха,все размахват ятогана..

    Коментиран от #16

  • 15 Aбе

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "чалма тв":

    а дано, ама надали! ако това се случи, всички сигани ще отидат в Турция ... Те искат от Гърция да нарича турско малцинство мюсюлманските сигани в Гюмюрджина и помаците наоколо! ... Това са тези, които турците наричат братя!
  • 16 2023г.

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "ле ле":

    Добрата новина за Турция днес е, че Яшар Якис, бивш дипломат, който беше депутат от ПСР и турски външен министър, в разговор с журналиста Гюлтен Сари каза, че кюрдският е важен въпрос от дневния ред на всички държави провеждащи глобална политика, че кюрдите имат население от 35 до 42 милиона, че те са единствените в света, които нямат независима държава, че тези хора са малцинство в четири държави, че най-голямото малцинство живее в Турция и че ако в бъдеще бъде създадена кюрдска държава, това ще допринесе за сигурността на Израел, че затова е много важна цел за САЩ и че Турция първо трябва да разбере това. Така че.. или това, или кюрдско-турска конфедерация, с кюрдския лидер Демирташ като президент и прозападният турски политик Бабаджан като вицепрезидент.

    Коментиран от #18, #19, #24

  • 17 килимчето

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Домакин на следващия кръг разговори ще бъде Атина.....................резил султан при мицотакис

    Коментиран от #26

  • 18 Мехмед

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "2023г.":

    Независимост за ромите на територията на бугаристан с президент - Азис. Харесва ли ти?
  • 19 Пхахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "2023г.":

    Сънувал си някакъв кошмар,събуди се
  • 20 Завръщането на Великата Империя

    2 2 Отговор
    Ще си ги вземем всички острови
  • 21 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "OOH":

    Ами Ако бежанец бяга от война според ООН всяка страна е длъжна да даде убежище ..много босненци се заселиха в Германия ,Швеция ,Австрия
  • 22 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "OOH":

    А защо държавата трябва да определя кой какъв е ..ако България определи Азис като българин той етнически българин ли е? Той си е етнически ром и български гражданин ..и така в Гърция има етнически турци гръцки граждани и те си имат права и свободи
  • 23 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "OOH":

    А какво общо има Република Кипър с Гърция и егейските острови ...Кипър си беше независима държава от два етноса - гръцки и турски
  • 24 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "2023г.":

    Дотогава ще признаем и турския като официален език в България
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бла бла

    0 0 Отговор
    мда, турция от груб пират тя се превърна в гълъб на мира, а от злонамерен побойник стана добре възпитана госпожица.....xaxaxaxa!
Новини по държави: