28 Януари, 2021 15:46 1 966 7

Световната икономика е застрашена

  • пари-
  • пандемия-
  • икономика-
  • криза-
  • последици-
  • коронавирус-
  • експерти

Пандемията ще има въздействие върху обществения живот и икономиката за дълго време

Световната икономика е застрашена - 1
Снимка: Shutterstock

Последиците от пандемията могат да застрашат развитието на световната икономика през следващите 3-5 години, предупреждават експерти от Световния икономически форум (WEF). Освен това, в резултат на пандемията, социалното неравенство може да се увеличи и геополитическата стабилност да отслаби през следващите 5-10 години, се казва в доклада на WEF за глобалните рискове за 2021 г., съобщава „Дойче Веле“, предаде БГНЕС.

Представители на бизнеса и различни социални групи, интервюирани от експерти, очакват през следващите 3-5 години пандемията да доведе до проблеми като спекулативни балони, промени в цените, дългова криза и колапс на ИТ инфраструктурата.

Въпреки началото на ваксинацията срещу COVID-19, пандемията ще има въздействие върху обществения живот и икономиката за дълго време, отбелязва изследването. В тази ситуация видовете взаимодействие на компаниите с клиенти, веригите за доставки, бизнес моделите се променят. В същото време ускореното цифрово развитие може да доведе до увеличаване на кибератаките, а редовната работа от вкъщи може да доведе до здравословни проблеми.

През 2020 г. „светът осъзна катастрофалните последици от игнорирането на такива дългосрочни рискове като пандемии“, казват експерти от WEF. Те ще припомнят, че от 2006 г. в своя годишен доклад предупреждават срещу рисковете, свързани с възможни пандемии. В същото време изменението на климата и други предизвикателства, свързани с околната среда, също са били посочени сред проблемите, които представляват най-голямата заплаха в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шекел

    6 5 Отговор
    В Света има само една валута и това е Шекела всичко друго е жалко подобие.
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    12 0 Отговор
    WEF си алармират буржоазния обръч, защото са на тръни да не се обърне вятъра. Просто ги е страх и използват предвиждащото програмиране за да нагласят масите да не се разбунтуват, като удари асъл кризата/геноцида.
  • 4 КОНТРАТА

    21 0 Отговор
    Е, то нали това беше целта на цялото занятие Ковид 19 да скрие мизериите на банките дето ги дробят на всеки 10 години!
  • 5 НеДа

    20 0 Отговор
    Изобщо не е виновна епидемията. Виновни са ограниченията и забраните ( мерки), които управляващите наложиха. Епидемията беше само предлога. който използваха за да откраднат огромни суми пари, да лишат хората от всички права и свободи, да установят нова, Корона диктатура.
    Ако всичко беше оставено на естествения ход на нещата, вече щяхме да сме забравили за Корона вируса.
  • 6 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    СИФ!!!Почти като СИВ,но нищо общо с него...Та на СИФ милиардерите казват на милионерите как да живеят бедните....като вземат мерки да ЗАДЪЛБОЧАТ точно ,,рисковете,, за които ,,предупреждават,,.....
  • 7 Васил

    1 0 Отговор
    За България няма проблем икономика няма караме на кредити диктатора всеки месец тегли имаме само алъш вериш големи хранителни вериги и молове.