Last news in Fakti

28 Януари, 2021 17:01 2 060 6

Доживотна присъда за първото политическо убийство в Германия през този век

  • германия-
  • присъда-
  • убийство-
  • политическо убийство-
  • щефан ернст-
  • валтер любке

През 2019 година убиецът застреля жертвата си

Доживотна присъда за първото политическо убийство в Германия през този век - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Доживотна присъда е получил извършителят на първото политическо убийство в Германия през този век, предаде Би Би Си. Магистратите в западния град Франкфурт на Майн са постановили, че десният екстремист Щефан Ернст е бил виновен за умишленото убийство на ръководителя на местната администрация в град Касел - Валтер Любке на 1 юни 2019 г. Ернст е прострелял политика, който е починал от раните си, предаде Новини.бг.

Осъденият е заявил, че е извършил престъплението, защото не е одобрявал подкрепяната от Любке политика на канцлера в Берлин Ангела Меркел за приемане на мигранти. Освен Ернст подсъдим за убийството на политика е бил и мъж, наречен Маркус Х. Той е получил условна присъда лишаване от свобода за срок от 18 месеца.

Убийството на Любке е първото престъпление от този тип в Германия от 70-те и 80-те години на миналото столетие. Тогава при атентати, извършени от крайнолявата Фракция Червена армия, са загинали 34-ма души (политици, икономисти и други). Убийство на Любке е било и първото такова престъпление, извършено от крайнодесен активист в страната през последните почти сто години. Външният министър на Берлин Валтер Ратенау е бил нападнат с гранати и огнестрелно оръжие перз 1922 г. от членове на организацията "Консул" в столицата на Германия и по-късно починал.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосиффф

    14 1 Отговор
    ОТКОГА ОБИКНОВЕНИТЕ БЮРОКРАТИ ГИ ТЪЛКУВАТ КАТО ПОЛИТИЦИ.
  • 2 Гешеф

    15 3 Отговор
    Доживотна присъда за Валери Симеонов.
  • 3 Факт!

    10 0 Отговор
    Райхът никога не ще капитулира.
  • 4 сПас

    19 0 Отговор
    Кое му е политическото,убил някакъв мишок в кметството .Дори това трябва да се случва по често поради прекомерния тормоз държавата над гражданите.
  • 5 1234578

    11 0 Отговор
    Случвало се и преди. Ако убиеца доживее, крайнодесните в Германия да вземат власта. Ще стане герой. Ако не доживее ще стане мъченик.
  • 6 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    В НЕМСКО -ФАШИСТКА-ХИТЛЕРИСТКА БЪЛГАРИЯ- НЕ Е ИМАЛО ДОЖИВОТНА ПОЛИТИЧЕСКА ПРИСЪДА --- ДА ИМАЛО Е СМЪРТНА , НО НЕ ДОЖИВОТНА !!!!! ДНЕС ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ФАШИЗЪМ Е ---"ДЕМОКРАТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ " !!!!!!!!!!!!
Новини по държави: