28 Януари, 2021 18:10 3 894 34

Иран обогатява уран на нива, нужни за създаването на ядрено оръжие

  • иран-
  • уран-
  • ядрено оръжие-
  • техеран-
  • обогатяване на уран-
  • сащ

Това се случва на фона на напрежението със САЩ

Иран е произвел за един месец над 17 килограма уран, обогатен на 20 процента, съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от AP. Агенцията отбелязва, че така Техеран приближава ядрената си програма до равнищата на обогатяване, необходими за производството на ядрено оръжие, предаде БТА.

Това се случва на фона на напрежението със САЩ. В излъчена на живо по телевизията реч при посещение във Фордо - обект, който е част от иранската ядрена програма, - председателят на парламента Мохамад Багер Галибаф заяви, че за по-малко от един месец учените са преминали границата от 17 килограма уран, обогатен на 20 процента. Обогатеният на 20 процента уран е на малка техническа стъпка разстояние от необходимите за производство на оръжие 90 процента. Западните страни разкритикуваха обогатителните дейности на Иран и го призоваха да спазва ядреното споразумение от 2015 г.

Техеран заяви, че ще произвежда годишно по 120 килограма уран, обогатен на 20 процента, което прави средно по 12 килограма на месец; това означава, че 17-те килограма за месец изпреварват този график. Необходими са около 250 килограма обогатен на 20 процента уран, за да бъде превърнат той в 25 килограма, обогатени на 90 процента - количеството, необходимо за ядрено оръжие.

Този развой доближава Иран до преминаването на границата между ядрените дейности за цивилни цели, като например обогатяването на гориво за ядрени реактори за производство на електроенергия, и работата по ядрени оръжия, каквато Техеран отдавна отрича някога да е извършвал. През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно извади САЩ от ядреното споразумение, по силата на което Иран се съгласи да ограничи обогатяването в замяна на отменяне на икономически санкции. След като обаче САЩ впоследствие затегнаха санкционния режим, Иран постепенно и публично се отказа от свои ангажименти по сделката. Новият американски президент Джо Байдън, който беше вицепрезидент при сключването на споразумението, заяви, че се надява да направи отново САЩ страна по сделката.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илич Рамирес

    20 6 Отговор
    Ние си имаме Козлодуй.А някои тулупи се обогатяват и от Белене.

    Коментиран от #15

  • 2 Може-обогатява

    13 4 Отговор
    Ако не можеше нямаше да обогатява. Имаш крава-пиеш мляко.

    Коментиран от #16

  • 3 Последния Софиянец

    15 2 Отговор
    Първите руски атомни бомби бяха направени с български уран.Стара слава.

    Коментиран от #7, #14, #30

  • 4 Шпек

    16 1 Отговор
    Денисчо пап е ползвал Гугле Транслейтър без следваща текстова редакция.Затова се е получил един миш—маш.Момче,ще ти спрат надника от Козяк бе.
  • 5 КимЧенУн

    12 4 Отговор
    А краварите сочеха мен като единствена заплаха...
  • 6 нашия

    4 3 Отговор
    няма проблем-аятоласите стават все по малко във власта там -с другите не толкова стршно-можеш да серазбереш с тях по човешки
  • 7 Те затова 1986година

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Ни го върнаха по въздуха от Чернобилската AEЦ!!!
  • 8 Моджерип

    14 3 Отговор
    Иран се принуждаван да се въоръжи ядрено заради краварите агресори, които от 30г точат незаконно петрол в залива.
  • 9 Klark Kent

    12 3 Отговор
    Мизрните от САЩ, дестабилизират близкия изток и държавите там нямат избор, освен да развиват ядрени технологии за защита!
  • 10 карамфила

    10 7 Отговор
    Дано поне Иран свърши тази работа за която ние или сме некадърни или страхливи и света да стане едно по добро място без Jews.

    Коментиран от #21

  • 11 ССС

    7 0 Отговор
    БРАВО
  • 12 Дсса

    14 0 Отговор
    От договора с Иран се оттеглиха САЩ, не Иран!
  • 13 тъпанар

    5 7 Отговор
    Като чета новината лекинко стигам до въпрос кой я е пуснал? Това си е типично инфо преди да се предприемат последващи действия за "предотвратяване" на заплаха. Иначе тия перси са тотално изтрещели по принцип. с добив на крипто и петрол си финансират програмите. Мечтата им е да доминират в този район, но подценяват реалната роля на Турция. Кофти за нас е и в двата случая да има силна страна на една ракета разстояние. Колкото и да е нагла политиката на северна Америка ще е полезно ако окажат натиск и тия чалми да не се докопат до друго освен петрол.

    Коментиран от #17

  • 14 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    У наше село са копаели 1946-49 година.Старците са ми казвали че са докарвали каторжници от СССР и после с волски каруци са откарвали суровината до гарата.Някои от мините още ги има
  • 15 Хаджи Хаджи Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Илич Рамирес":

    Анонс за обявяване на санкции или война на Иран! Широкомащабно мероприятие! НО! Иранците - Персите имат 5000г история! Америка може да съществува, Само а агресивна политика! Става интересна риториката, на дипломацията! А където тя свършва, започва война! Очаквайте следващите събития! Зад Байдън , стои, военно- промишленият комплекс на САЩ! Мечката, срещу ястребите! Историята поема п о нови координати!

    Коментиран от #20

  • 16 Ицках

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Може-обогатява":

    Всяка монета има две страни, а в случая може да се каже: Имаш уран, получаваш удар!

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Ицках

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "тъпанар":

    Израел няма да допусне режима в Иран да разполага с ядрено оръжие. Дори някой ден да е на власт хипер демократично и секси правителство, то пак Израел няма да допусне да имат ядрено оръжие.
  • 18 Аналитик плюс

    0 0 Отговор
    20 % обогатен уран били на малка стъпка от 90% обогатен уран, казва западната фейк агенция АП. Ех, аз тогава искам от всичко готино по 90%, не от по-малката стъпка, 20%
  • 19 И така може

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ицках":

    Но има и продължение. Имаш уран получаваш удар, отвръщаш на удара. Нямаш уран, получаваш удар, не отвръщаш.

    Коментиран от #23

  • 20 Ицках

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Чудя се колко трябва да сте неграмотен, че даже spell check не ползвате? Иначе страхотно мнение за световното положение, но как да вярваме на човек, който не знае правописа в българския език?
    Сигурен съм, че сте бил зает с четене и уроци по дипломация! Човек, който пасе добитък не се интересува от Световния ред...
  • 21 оня

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "карамфила":

    1488
  • 22 Значи викаш

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ицках":

    По-добре да нямаш крава и да не пиеш мляко. А какво пречи да имаш крава и кеф ти да пиеш мляко, кеф ти да не пиеш....

    Коментиран от #26

  • 23 Ицках

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "И така може":

    В случая с Иран... с прашки ли ще го мятат обогатения уран? А, дали Израел ще ги чакат?
    От 20+ години Израел всяка година поне по веднъж намира случай да обяви, че си запазва правото за удар върху Иран в случай, че продължават разработките. Това го знаят останалите ядрени сили, международната общност и самите иранци. Удар на Израел ще е напълно законен, но жалко за народа на Иран, защото хората са жертва на престъпен режим!

    Коментиран от #28, #29, #31, #32

  • 24 гл шеф

    0 1 Отговор
    от. гл шеф. на тайно разузнаване. кибър отаките продължават. ние разузнаваме всички. умоляваме кибърните отаки да спрът спретесе хора [ проследявамеви ]
  • 25 321

    3 3 Отговор
    При положение, че ядрените им ракети могат да стигнат до Европа, не виждам нищо лошо да се бият през ръцете. Това са мюслими, радикалисти с ядрено оръжие кой може да мисли изобщо, че е добра идея??

    Коментиран от #34

  • 26 Ицках

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Значи викаш":

    Нищо не пречи да разсъждавате така, но слава Богу света функционира по различен начин. Аятоласите и престъпния им режим са неспособни да представят аргументи на международната общност, че могат да гарантират безопасност в региона. Напротив, те открито желаят смърт на всеки, който им е враг. Основа да пият H2O и собствената си урина.
  • 27 Навръзвате ли

    0 0 Отговор
    с затвореното небе над Израел за полети?
    Скоро ще е. Да видим докъде, кой как.
    Май Коид ще се окаже тренировка.
  • 28 А не е ли

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ицках":

    престъпление да се печатат трилиони и да се произвежда оръжие.
    И след това да се продава. А вие, евреите си мълчете, щото краднахте бомбичката. Гледайте само турците да не се спазарят с Пакистан.

    Коментиран от #33

  • 29 ****

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ицках":

    Ти как смяташ,че Израел като има ядренно оръжие и ще го използва така свободно. И кой ще и го позволи според тебе,а този ядрен облаък къде ще отиде ? Като ги пишеш тези работи,първо се замисли и тогава пиши.
  • 30 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Всъщност първият български уран/от Бухово/, е бил изнесен за германската ядрена програма. Не знам точно годината, но е около началото на Втората св. война.
  • 31 Интересно като нямат с какво

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ицках":

    Да го мятат защо сте се запритеснили толкова :)
  • 32 А. Хитлер

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ицках":

    Няма ли газова камера за теб бе Моше?
  • 33 ЦРУ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "А не е ли":

    Вече се споразумяха!
  • 34 Истината

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "321":

    Иди и нахрани прасето!