Last news in Fakti

29 Януари, 2021 21:30 1 564 12

ООН призова за глобални правила за социалните медии

  • оон-
  • фейсбук-
  • туитър

Генералният секретар на ООН каза, че това „изисква сериозна дискусия“ и че това е една от целите на неговата „пътна карта за дигитално сътрудничество“, обявена миналия юни

ООН призова за глобални правила за социалните медии  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила, с които да се регулира дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук, предаде АП, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос в четвъртък Гутериш заяви, че смята, че не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде закрит. Генералният секретар каза, че по-скоро трябва да бъде създаден „механизъм, в който съществува регулаторна рамка с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона“.

„Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании“, подчерта Гутериш на пресконференция.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм блокираха Тръмп.

Туитър заяви, че публикациите на Тръмп могат да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Консерваторите обвиниха компаниите в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция за свободата на словото.

На пресконференцията в четвъртък Гутериш каза, че е „особено обезпокоен“ от властта на компаниите, които управляват социалните медии. Той посочи „обема на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху (....) данните, свързани с нас самите, факта, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании (....), но също така да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните“.

Генералният секретар на ООН каза, че това „изисква сериозна дискусия“ и че това е една от целите на неговата „пътна карта за дигитално сътрудничество“, обявена миналия юни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт!

    9 1 Отговор
    И тия взимат огромни заплати и не вършат нищо.
  • 2 Катъра на Османа

    2 1 Отговор
    Ей ,тези от Гейстоп и Редит разкатаха Олстрит ....
  • 3 Ха ха ха

    3 1 Отговор
    Кажете на оон-то, че цензурата няма да помогне 🙃
  • 4 БОЗА

    6 1 Отговор
    Ей ся марчето габриел ще се наеме яко...ма и оная семкаджийка бетито не лъже...едни хорица сега ще ви обясняват,кое е "истина",и кое не е... ;-)
  • 5 БАЙ Х@Й ‼

    6 1 Отговор
    ООН - 00не
  • 6 2 Като пишете по-внимателно.

    2 1 Отговор
    Тези (хедж фондове) от Уолстрийт, решили, че на Геймстоп ще продължи да пада цената, а млади богаташи решили да се изгаврят с тях, почнали да купуват, и първите останали натъжени.
  • 7 Харалан пълен тъпан

    5 1 Отговор
    Всеки тулуп в Ютуп !
    Фейсбука да се маха от тука !
  • 8 Катъра на Османа

    2 0 Отговор
    Тез от Гейстоп и Редит показаха на Олстрий как се прави финанс.
    Много ",играчи " комбайнери в Трейд212 и Робинхуд реват
  • 9 бесен

    0 0 Отговор
    еее Гутериш не е приказвал с Баце да му го врътне с 200 ама ше се намерят след време да му го врътнат с 1000 и на него щото и той е от далаверата„
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наблюдател

    3 1 Отговор
    Точно обратна е американската политика още от времето на Обама-големите корпорации да имат равни права пред съда с държавните органи. Това е щатския "Теансатлантически договор", който Белия дом лансира пред европейцире, но само англичоците приеха . Което значи : Господарите на мургавия от Банкя (тези от Шеврон), могат да съдят България, че сме им спрели канцерогенните сондажи за шистов газ.
  • 12 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Корекция: АНТИ-социални медии.