29 Януари, 2021 11:25 2 189 13

Фон дер Лайен: Договорът на ЕС с "АстраЗенека" съдържа обвързващи поръчки за ваксини!

  • урсула фон дер лaйен-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • астразенека

Официалният договор ще бъде официално публикуван до края на деня

Фон дер Лайен: Договорът на ЕС с "АстраЗенека" съдържа обвързващи поръчки за ваксини! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Договорът на Европейския съюз с компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) за нейната ваксина срещу COVID-19 съдържа обвързващи поръчки (задължение за изпълнение), заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитиран от Ройтерс.

Председателят на ЕК потвърди, че с оглед на спора относно доставките на COVID ваксината, този договор с "АстраЗенека" ще бъде публикуван по-късно през деня и добави, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавяне на доставките.

Тя също така заяви, че в договора за AstraZeneca няма определен ред на доставки. "От AstraZeneca зависи как ще управляват доставките", посочи тя и подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът кристално ясен".

ЕС влезе в сериозен спор с компанията AstraZeneca, която си партнира с британския Оксфордски университет при разработването на COVID ваксина, след като производителят на лекарства заяви миналата седмица, че ще намали доставките през първото тримесечие поради производствени проблеми в белгийска фабрика.

Европейски представители заявиха, че това означава, че ЕС ще получи 31 милиона дози през периода, или с 60% по-малко от първоначално договореното, което ще доведе до допълнително изоставане в процеса на ваксинация спрямо имунизационните кампании в Израел, Великобритания и САЩ.

"Има обвързващи поръчки и договорът е кристално ясен", каза фон дер Лайен пред радио Deutschlandfunk, добавяйки, че съдържа ясни суми за доставка за декември и първите три тримесечия на 2021 година.

„AstraZeneca също така изрично ни увери в този договор, че никакви други задължения няма да попречат на договора да бъде изпълнен“, добави тя.

Коментарите на фон дер Лайен противоречат на изявленията на главния изпълнителен директор на "АстраЗенека" Паскал Сорио, който заяви във вторник, че договорът на ЕС се основава на клауза за "най-добри усилия" и не ангажира компанията с конкретен график за доставки.

Сорио също заяви, че ЕС е закъснял да сключи договор за доставка, така че компанията не разполага с достатъчно време, за да изглади производствените проблеми във фабрика за ваксини, управлявана от партньор на "АстраЗенека" в Белгия.

Фон дер Лайен заяви, че каузата за „най-добри усилия“ е валидна само докато не е ясно дали AstraZeneca може да разработи ваксина.

ЕС иска да публикува редактирана версия на договора по-късно в петък, каза тя.

Договорът на ЕС с AstraZeneca е предварително споразумение за закупуване на доставка на поне 300 милиона дози, при условие че ваксината е одобрена като безопасна и ефективна, като дозите се доставят на етапи.

Очаква се по-късно днес тази ваксина да бъде одобрен от Европейската агенция по лекарствата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксинираните мишки

    10 2 Отговор
    След време стават кривогледи....нали първо на тях пробваха..
  • 2 No Exit

    16 3 Отговор
    Брекзит още дълго ще им държи влага в Брюксел. Изпуснахте петата икономика в света, разработила единствената органична ваксина, сега приемайте Македонци и Албанци, че Баце не ви е достатъчен!
  • 3 Name

    11 2 Отговор
    Бях писал че на управляващите и други привилегировани им поставиха от хубавите ваксини, а на простия народ ще пробутват астра зенека и веднага ме изтриха. И 111 място е много.

    Коментиран от #7

  • 4 Ввв

    15 0 Отговор
    Фон дер Лайнен е пример за излишен боклук,който е по върховете на ЕС,срам и позор заедно с Меркел,Макрон!!!
  • 5 Аз40🏴‍☠️

    8 3 Отговор
    Занимават с глупостите си. Колко били поръчали, забавяния и там подобни, за да отклонят вниманието от основното. Лъжат ни, това са политици, лобисти. По какъв начин действат химикалите и гмо във ваксините? Дали въобще помагат за тази "епидемия". Дали въобще помагат срещу вируси? Защо е толкова голяма кампанията, че дори им е нужно да цензурират критиката идваща от медици, политици, химици и почти от целия обществен живот. Това знаехте ли го?
  • 6 Великия ЕС

    12 0 Отговор
    Що не можа да направи поне 1 ваксина, а внася?
    Дай им пари да разпределят.
  • 7 Хммм

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Name":

    Ако изобщо може една ваксина да се нарече хубава,това е ваксината на Астра Зенека и руската. Ваксините на Модерна и Пфайзер са за експерименти с хората. Никой ,дори и създателите на Модерна и Пфайзер не знаят какво ще стане ...примерно след една година с ваксинираните от техните ваксини.
  • 8 Реалиста

    7 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайен явно ще излезе много силна конкуренция на Караянчева в умствено и интелектуално отношение.С пълно право може да се каже, че тя е ТБП.
  • 9 МАРА

    5 0 Отговор
    ИГРАЕТЕ СИ С ЖИВОТА НА ХОРАТА ПЪЛЕН ГЕНОЦИТ ЗАТОВАЛИ ТОЛКО ИСКАХМЕ ЕС
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    2 0 Отговор
    Лаянката да не се тутка и да манипулира хората,а да публикува договорите и нека тогава специалистите да установят какви ги свършила брюкселската върхушка,как е защитила интересите на европейските граждани и как е похарчила общите европейски пари.И да спрат най-сетне дрънкането на празни приказки,че ще им сложим Боко за шеф,рекордьора по пустословие.
  • 12 2020

    1 1 Отговор
    Много глупава жена.Равна по това на неграмотната Екатерина Захариева.И двете говорят това ,което им напишат.Защо избират ,толкова неграмотни индивид?Излишна е ,заедно с Меркел.
  • 13 единак

    1 0 Отговор
    Отново хитра пропагандо-реклама в стил: вай-вай, няма ваксини... ко ши прайм...
    А тва, че малко хора се натискат да се ваксинират и бая ваксини ши артисат и ще натоварят държавните хазни ... карай да върви - фарМафията винаги печели.
Новини по държави: