Last news in Fakti

29 Януари, 2021 14:45 2 510 3

Договорът между Европейската комисия и AstraZeneca беше публикуван

  • astrazeneca-
  • астразенека-
  • договор-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • ек-
  • пандемия

Публикуваният днес договор съдържа редактирани части, отнасящи се до поверителна информация

Договорът между Европейската комисия и AstraZeneca беше публикуван - 1
Снимка: Shutterstock

След подновеното искане на Европейската комисия от 27 януари 2021 г. фармацевтичната компания AstraZeneca се съгласи да публикува редактирания договор, подписан между двете страни на 27 август 2020 г. Пълният текст на договора с AstraZeneca е публикуван тук.

Комисията приветства ангажимента на дружеството за повече прозрачност при участието му в изпълнението на стратегията на ЕС за ваксините. Прозрачността и отчетността са важни, за да се спомогне за изграждането на доверието на европейските граждани и да се гарантира, че те могат да разчитат на ефективността и безопасността на ваксините, закупени на равнище ЕС. Комисията се надява да може да публикува всички договори в рамките на предварителните споразумения за закупуване в близко бъдеще, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Публикуваният днес договор съдържа редактирани части, отнасящи се до поверителна информация, като например данни за фактурите. Договорът AstraZeneca е вторият, който се публикува, след като CureVac се съгласи да публикува предварителното споразумение за закупуване с Европейската комисия.

За Европейската комисия опазването на общественото здраве и осигуряването на възможно най-добрите споразумения с предприятията, така че ваксините да бъдат достъпни, безопасни и ефикасни, е от решаващо значение. Договорът, договорен от Европейската комисия с държавите — членки на ЕС, беше одобрен на 14 август и влезе в сила на 27 август. Той се финансира от Инструмента за спешна подкрепа. Чрез договора всички държави членки могат да закупят 300 милиона дози от ваксината „AstraZeneca“, с възможност за допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат разпределени пропорционално на населението. Договорът също така позволява на държавите членки да даряват своите дози ваксини на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    13 0 Отговор
    Фармацефтична мафия !
  • 2 Сандо

    6 0 Отговор
    И колко е редактиран?И какво остава скрито?На село щяха да кажат - не им е чиста работата на тия щом нещо крият!
  • 3 Публикуваха

    5 0 Отговор
    договор от 42 страници на английски. И настана мълчанието на агнетата. 😆 Изводите са два: тези, които могат (и им се занимава), го четат в момента. Останалите не знаят какво да кажат. 😆