Last news in Fakti

29 Януари, 2021 18:50 2 596 14

Действие, странични явления, ефективност: всичко за ваксината на AstraZeneca

  • astrazeneca-
  • астразенека-
  • ваксина-
  • ваксинация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • странични ефекти

Как действа ваксината на AstraZeneca - продуктът, от който България е поръчала най-много дози?

Действие, странични явления, ефективност: всичко за ваксината на AstraZeneca - 1
Снимка: Shutterstock

Как функционира ваксината?

Ваксината на AstraZeneca е от т.нар. векторни ваксини. В този случай генетичната структура на част от коронавируса се вгражда в отслабен вирус-преносител, който е безвреден за човека. Този вирус-преносител вкарва части от генетичния материал на вируса в клетката. Човешката клетка достроява частите на вируса, имунната система реагира на тези протеини и образува антитела.

По какво тази ваксина се различава от вече одобрените?

До момента в Германия са допуснати ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna, които са от т.нар. mRNA-ваксини. Този вид ваксини са по-чувствителни от векторните – препаратът на BioNTech/Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса, а този на Moderna – при минус 20. И двете ваксини трябва да бъдат размразени непосредствено преди приложението им. След това препаратът на BioNTech/Pfizer може да се съхранява в хладилник до пет дни, а този на Moderna – до 30. Ваксината на AstraZeneca може да се съхранява в най-обикновен хладилник при температура от 2 до 8 градуса най-малко шест месеца.

Колко дози са необходими?

От всички три вида ваксини са нужни по две дози. При BioNTech/Pfizer между двете ваксинации трябва да минат 21 дни, при Moderna – 28 (колкото и при препарата на AstraZeneca).

Кой ще бъде ваксиниран?

Ваксината на BioNTech/Pfizer се прилага за хора над 16 години, Moderna е разрешена след 18-годишна възраст. По препоръка на Постоянната имунизационна комисия в Германия ваксината на AstraZeneca е предназначена за хората между 18 и 64 години.

Колко ефективни са ваксините?

В рамките на клиничните изпитания всички производители на медикаменти са проверили и ефективността на своите ваксини. При BioNTech/Pfizer ефективността е 95 процента, сходни са и показателите за препарата на Moderna – 94 на сто. Съгласно актуалните проучвания, двете ваксини въздействат еднакво добре на по-младите и на по-възрастните хора.

При ваксината на AstraZeneca ефективността очевидно зависи от дозировката, както беше установено при една грешка, допусната по време на изпитанията. Ако първо бъде поставена половин доза, а след един месец цяла, ваксината постига ефективност от 90 процента. Ако и двата пъти се постави цяла доза, резултатността е само 62 на сто. Респективно средната ефективност на ваксината е 70 процента.

Това са резултати от проучванията на производителите. През следващите месеци, когато бъдат имунизирани много хора, ще се установи дали ефективността съответства на данните от проучванията.

Кои са откритите въпроси?

И при трите ваксини обаче остава неясно колко дълго остава действително защитен имунизираният човек. Проучванията по въпроса вървят. Неясно е и дали хората, които са имунизирани, могат да пренасят вируса, ако са се заразили. И по този въпрос проучванията продължават.

Какви странични явления има?

По отношение и на трите ваксини има сведения, че имунизираните изпитвали болки на мястото на инжекцията. Главоболие и болки в крайниците, умора и треска са сред най-често срещаните странични явления. В повечето случаи обаче тези оплаквания бързо отминават, информират от института "Роберт Кох". Само хората с тежки алергични реакции или с алергия по отношение на някое от съдържащите се във ваксината вещества не би трябвало да се имунизират.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 1 Отговор
    Тиквата и НОЩ да върнат милионите рушвети от Астра Зенека? Оставка и затвор!

    Коментиран от #3

  • 2 Шон

    15 1 Отговор
    Тамън Бойко отвори Петрохан и сега затвори Искърското дефиле.

    Коментиран от #7

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Господине, недейте да обиждате на Тиква най-обичаният мъж в държавата!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Дельо Хайдутин

    5 0 Отговор
    Значи хората над 64 години да мрат!

    Коментиран от #12

  • 5 Кметът на Симитли

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    Не ми закачай Бойко че ще те бия!
  • 6 Майката на Ева

    7 0 Отговор
    Защо тази статия не е при платените ви реклами?
  • 7 РАДИО ЕЛТО

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шон":

    Природата трепери пред него, господине и затова стана това свлачище. Нищо, скоро ще го отворят, хората там работят с голямо желание, защото знаят кой ръководи парада.

    Коментиран от #9

  • 8 Ваксината е вироса

    5 1 Отговор
    Дова да го знаете него бият

    Коментиран от #11

  • 9 Но още

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "РАДИО ЕЛТО":

    Шипка не е "паднала" а прохода на Републиката?
  • 10 Странно

    3 0 Отговор
    Астра Зенека е смешна ваксина. Видите ли ако ти поставят по висока доза, ефективността спада???????
  • 11 Адам и Адам

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ваксината е вироса":

    А на тебе между двата бута ли ти биха "вироса"?
  • 12 без име

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дельо Хайдутин":

    Пенсионните фондове трябва да се разтоварат.
  • 13 КАП

    6 1 Отговор
    Публикувано: 1. В рaмкитe нa клиничнитe изпитaния вcички прoизвoдитeли нa мeдикaмeнти ca прoвeрили и eфeктивнocттa нa cвoитe вaкcини...........
    2. Прeз cлeдвaщитe мeceци, кoгaтo бъдaт имунизирaни мнoгo хoрa, щe ce уcтaнoви дaли eфeктивнocттa cъoтвeтcтвa нa дaннитe oт прoучвaниятa.
    КАКВО ЗНАЧИ ТОВА ПЪЛНО НЕСЪОТВЕТСТВИЕ?
  • 14 Температурата за съхранение

    5 1 Отговор
    ли е единствената разлика между mRNA- ваксините и ваксината на AstraZeneca?!