Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 11:52 2 246 21

Армения подаде жалба срещу Азербайджан

  • еспч-
  • армения-
  • азербайджан-
  • жалба-
  • нагорни карабах

Ереван сезира Европейския съд по правата на човека

Армения подаде жалба срещу Азербайджан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Арменското правителство е подало жалба срещу Азербайджан в Европейския съд по правата на човека, като обвини Баку в нарушаване на редица конвенции по време на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах през есента на 2020 г., предаде РИА Новости.

„На 1 февруари арменското правителство подаде междудържавна жалба срещу Азербайджан до Европейския съд по правата на човека поради нарушения на конвенцията по време на 44-дневната война (през 2020 година). Това е първата междудържавна жалба, подадена от Армения до ЕСПЧ", се казва в изявлението на страницата на представителство във Фейсбук.

Арменското правителство настоява, че Азербайджан е нарушил правата на жителите на Карабах и Армения за живот, защита от изтезания и нечовешко отношение, неприкосновеност, собственост, личен и семеен живот, образование и редица други права. В края на септември 2020 г. в Нагорни Карабах бяха възобновени военните действия, които станаха продължение на дългосрочния конфликт и доведоха до жертви сред цивилното население. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят напълно огъня и да разменят затворници и телата на мъртвите. В региона бяха разположени руски миротворци.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ей това е наглост

    32 13 Отговор
    Окупирал си чужди територии и когато със соппата те изгонят от там се жалваш.

    Коментиран от #4

  • 3 Сандо

    12 2 Отговор
    Тия не си гледат оцапаните подгащия,а искат да осмърдят и известните с чистотата си,напарфюмирани и напудрени еврогейски структури.
  • 4 гост

    12 25 Отговор

    До коментар #2 от "Ей това е наглост":

    Знаеш ли да четеш ??????? Прочети кой е окупирал територията на АРМЕНИЯ !!!!! Нагорни Карабах е подарен на азарбейджан от русия !!!! Това си е исконна арменска земя !!!!! Нещо като Нйоиски ОГАРАБВАЩ ДОГОВОР !!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Аз да чета мога

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ама ти да пишеш не можеш. Лесно е бе човек, а и има вечерни курсове. Иначе знаем, не можеш да пишеш, ама си експерт международник.

    Коментиран от #8, #12

  • 6 село

    12 0 Отговор
    Пашанян дойде на власт с лозунга "Русия е агресор!" Сега да се оплачат на арменския поп.
    Кога ли ще се наложи и на нас да се оплакваме там?
  • 7 интересно

    21 8 Отговор
    Може би след години арменците ще обяват, че азерите са извършили геноцид над арменците. А и доколкото си спомням арменците искаха азерите да ги начешат, като си мислеха, че макарончо е зад тях, обаче като почна пукотевицата разбраха, че макарончо се е скрил под полата на жена си. Арменците поне няколко пъти не спазваха примирие вземайки на прицел цивилни граждани в Азербайджан. Да се надяваме, че поне са благодарни на руснаците, затова, че ги спаси от азерите

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да, всеки е чувал, ама арменците не искат да отварят архивите за да и се види арменския геноцид, защо ли

    Коментиран от #10

  • 10 Защото е било

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Точно обратното,арменците са избивали османлиите по време на война,арменците в османската империя са били все на високи постове в управата,Султана разбира за това нещо,обаче не е бил сигурен,но за всеки случай ги сурнал по далеч към анадола
  • 11 rule

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "интересно":

    От цялата история спечелиха Русия и Турция! Арменците разбраха че освен на Русия на друг не могат да разчитат, а Азерите че освен на Турция няма на кой друг!:)
  • 12 гост

    5 11 Отговор

    До коментар #5 от "Аз да чета мога":

    Нагорни Карабах е подарен от Сталин на азарбейджан !!!!!! Нагорни Карабах е толкова азерски колкото косово албанско !!!Явно ВИЕ трябва да ходите на вечерно училище !!!!Там се учи и история на света !!!!! Но на ВАС явно това ВИ ЛИПСВА !!!!

    Коментиран от #13, #14, #15, #16

  • 13 Хасан

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    В историята няма " подарен" или " завоюван" а има реално положение ..а това е че Карабах е азерска земя обитавана от арменци като турци в Делиормана ,българи в Сърбия и Украйна
  • 14 Подарен от Сталин?

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ааа даа,сетих се!Сталин подарява земите на баща си нали?
  • 15 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    По-голямата част от региона е под контрола на провъзгласилата се за независима Република Нагорни Карабах. Територията ѝ е международно призната като част от Азербайджан[1][2], който не контролира региона от 1991 г. насам.Я пак виж умнико,или за теб международно призната не ти говори нищо,а?
  • 16 Ама наистина ли

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    И къде точно пише, че е арменски?

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Ее ти па много

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ама наистина ли":

    Бързаш,чакай сега малко да се порови в нета,може и да намери нещо,но най комичното типично за ганьо е,че Сталин подарява на Арменците,все едно на баща си земите подарява,просташко изпълнение кво да кажа
  • 18 𐱅𐰇𐰼𐰰

    15 3 Отговор
    Армения е най долната псевдо създадена държава от Сталин която е мост между Турция и Азия. Но днес вече има коридор който свързва Турция към Азербайджан а после към Азиатслите тюрски държави
  • 19 𐱅𐰇𐰼𐰰

    13 3 Отговор
    А тези които пишат тук че НагорниКарабах е окупиран от Азербайджан са лъжци. НагорниКарабах пренадлежи на Азербайджан но Армения преди 30 или 40 години извърши геноцид срещу тамошното турско население. Днес Азербайджан си върна териториите благодарение на това че се развиха през последните години и с помощта на дроновете подарени от Турция.
  • 20 Човека Коза

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ама наистина ли":

    Не е нужно да го пише някъде, земята там е АРМЕНСКА от хилядолетия. Арменците са древен народ, и са много преди Азербайджан там. Карабах е арменски. Много се жегнахте нещо турчилята, че Армения си търси своето. Дано успее! Viva Armenia!

    Коментиран от #21

  • 21 Ще успее на

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Човека Коза":

    Куково лято