3 Февруари, 2021 14:36 2 428 4

Банкерът, който спаси еврото

  • италия-
  • евро-
  • марио драги

Марио Драги е фаворит за италиански премиер

Банкерът, който спаси еврото - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Марио Драги е фаворит за нов премиер на Италия, като набра голяма популярност с работата си в ЕС, съобщи ANSA.

Драги зае висок пост преди десет години. Тогава той оглави Европейската централна банка.

Това стана в период, в който борсови спекуланти атакуваха еврото и валутата беше на път да се срине. Тогава Драги обяви, че банката ще направи всичко нужно, за да парира опитите за сриване на единната валута.

Тогава на карта беше поставено и бъдещето на германския канцлер Ангела Меркел. Само седмица след изявлението на Драги, атаките от спекулантите намаляха.

Бурята отминава и големите европейски медии посочиха, че италианецът се е справил с финансовите спекуланти, просто защото дълго преди това е работил за тях. Това гарантира изключително сериозни позиции на банкера в италианските политически среди.

Днес се очаква неговата среща с държавния глава Серджо Матарела, който вероятно ще му връчи мандат за съставяне на ново правителство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    5 5 Отговор
    Нашият премиер Борисов ще остане в Българската история,като човекът закрил и ликвидирал Българският лев,Българската финансова независимост.
  • 2 Махмуд

    7 1 Отговор
    Италия е каца без дъно мафия корупцията е навсякъде заляти са от китайци.Падението на тия предстои.
  • 3 Сандо

    4 2 Отговор
    Такива като тоя еваха маата на ЕС.
  • 4 За любознателните

    1 1 Отговор
    Да бръкнете в гуглето, за външния дълг на жабарите.Ще ви се изправят не косите,а ноктите на обратно.Тоя ги" познавал" а сега ще бъде от другата страна.Същата неспасяема с,ган като у нас.Но имат много по голям ресурс и икономика от нас.Иначе в" усвояването" сме си близнаци.
Новини по държави: