5 Февруари, 2021 09:33 2 331 12

Ирански дипломат получи 20 години затвор за заговор за атентат в Париж

  • атентат-
  • париж-
  • асадолла асади

Асадолла Асади отказа да дава показания по време на съдебния процес миналата година, позовавайки се на дипломатическия си имунитет

Ирански дипломат получи 20 години затвор за заговор за атентат в Париж  - 1
Снимка: Shutterstock

Белгийски съд осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат. Това се случва за първи път в Европейския съюз след Ислямската революция в Иран от 1979 година.

Асадолла Асади бе осъден на 20 години затвор.

Бомбеният атентат, осуетен от германската, френската и белгийската полиция, бил планиран за 30 юни 2018 г. във Вилпент край Париж.

Поводът - годишното събрание на Националния съвет на иранската съпротива - опозиционна коалиция, включваща „Муджахидините на народа“, забранени в Иран от 1981 г. като „терористична групировка“.

Десетки хиляди са присъствали на събранието, включително адвокатът на Доналд Тръмп - Руди Джулиани.

По това време Асади работел в иранското посолство във Виена. Той обаче е задържан в Белгия, след като се среща с белгийско семейство от ирански произход. Двойката е арестувана в Брюксел с половин килограм експлозиви и детонатор.

Асади отказа да дава показания по време на съдебния процес миналата година, позовавайки се на дипломатическия си имунитет.

„Присъдата е пример за две неща: един дипломат не може да прави каквото си иска. Той има имунитет за дипломатическата си дейност, но не и за престъпните и терористични действия, които е извършил. Второто фундаментално нещо е признаване отговорността на иранската страна. Тя се смята за отговорна за действията, които можеха да доведат до убийството на няколко хиляди души“, заяви прокурорът по делото Жорж-Енри Ботие. Трима други обвиняеми бяха също осъдени на затвор.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американската мафия

    8 4 Отговор
    Нещо ми смърди на политическа присъда! Правил заговор но не го доправил....! Може и да греша но не ме убедиха на 100 процента!

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    4 2 Отговор
    Дайте му условна присъда.....все пак в залата присъства български дипломат.
  • 3 гадно

    6 1 Отговор
    Оправете си заглавието няма как да се случи. Дипломатите имат имунитет, а ако е осъден не е дипломат.

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "американската мафия":

    Един равин каза да нямаш съмнения, а да вярваш на свободната преса.
  • 5 Няма нищо

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    Те на всички иранци дето са в Париж им викат "дипломати".

    Коментиран от #8, #11

  • 6 ***

    2 2 Отговор
    Аналния в Русия прави същото, призовава и непълнолетни да излизат на протест!!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 свери си часовника, пич

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Няма нищо":

    в париж ?

    Коментиран от #9

  • 9 ник.а

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "свери си часовника, пич":

    плнирал атентат,докато работел в иранското посолство във виена, верб увал семейство рязани от белгия,за да извършат атентат в Париж..
  • 10 7659

    1 2 Отговор
    Незабавно да бъде освободен, Френската демокрция е счупена

    Коментиран от #12

  • 11 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма нищо":

    Голям сладур си ,ама без такива като теб ще е скучно много 🥴🤣третият съветник на иранското посолство в Австрия, 49-годишният Асадолах Асади, който отрича фактите, е обвинен в „опити за терористично убийство“ и „участие в дейността на терористична група“.Имал е още двама съучастници -г-н Асади е забелязан два дни преди това в Люксембург, с туристически дрехи с шапка и фотоапарат, давайки на белгийско-иранската двойка пакет, съдържащ бомба-което позволи на белгийското правосъдие да го проследи бързо до третия съветник на иранското посолство във Виена. На връщане в Австрия той е арестуван на 1 юли в Германия, където вече не се ползва с дипломатически имунитет.Разследването показа, че Асади е ирански разузнавач, „опериращ под дипломатическо прикритие“, и че той е координирал този терористичен проект с подкрепата на тримата си съучастници.
  • 12 Това на кравите 🐮

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "7659":

    ВЪВ КРАВАРНИКА ли каза ?За говорител във ферма ставаш .Хубаво е преди да напишеш глупост поне да си малко наясно за какво става дума
Новини по държави: