Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 08:50 2 401 10

Българите във Великобритания ще гласуват при строги правила

  • великобритания-
  • българи-
  • избори-
  • лондон-
  • мерки-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • българи в чужбина

Във Великобритания ще бъдат открити само 35 избирателни секции

Българите във Великобритания ще гласуват при строги правила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британските власти дадоха съгласие за провеждане на гласуване за изборите за Народно събрание на 4 април. Вотът трябва да се проведе при спазване на всички мерки. Това става на фона нови, по-строги правила, които влизат в сила от днес във Великобритания, предаде bTV.

След като напусна Европейския съюз, според действащото българско законодателство, във Великобритания може да бъдат открити само 35 избирателни секции. Основното условие е изборите да протекат при стриктно спазване на всички разпоредби и мерки срещу коронавируса въведени в страната. Все още е забранено събирането на хора от различни домакинства на закрито или пък среща на хора на открито. На последните избори във Великобритания е имало секции с по 1000 гласоподаватели.

Сложно ще бъде и осигуряването на представители на българската държава във всяка от 35 секции. Командированите представители от София ще подлежат на задължителна 10-дневна карантина. От днес всеки, който ще пътува до Англия, трябва да си резервира и заплати пакет тестове за пътуване на цена от 210 паунда или около 500 лева. Задължително е всеки пристигнал да направи тест на втория и на осмия ден от карантината. Също от днес се въвежда и задължително карантиниране за 33 страни от така наречения "червен списък", но България не е в този списък, поне засега. Но всички, които пристигат от страните в списъка, подлежат на задължителна карантина в хотел, посочен от правителството. Престоят в хотела се заплаща от пътуващите и е на стойност от 1750 паунда или около 4000 лева за 10 дни.

Към настоящия момент, когато се изисква карантина в одобрен от правителството хотел, пътниците могат да пристигат в Англия само на следните летища: Хийтроу, Гетуик, Лондон Сити, Бирмингам и Фарнбъро. И въпреки че мерките са обявени до 5 март, едва ли ще има промяна в тях, след заявеното преди дни очакване ограничения да има до ваксиниране на цялото население на Острова. Към момента, най-много заявленията за гласуване в секции извън страната регистрирани в ЦИК са във Великобритания - близо 6000. Съчетанието от висок интерес, възможност само за гласуване само в 35 секции и ограниченията на мерките срещу коронавируса със сигурност ще бъдат сериозно предизвикателство за всички ангажирани с провеждането на изборите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    8 6 Отговор
    Поздрави за хъшовете във Великобритания!
  • 2 гадно

    5 2 Отговор
    Правило №1 гласуваш "правилно" иначе бюлетината е невалидна.
  • 3 Пореднста глупост от факти

    11 1 Отговор
    Мерките нямало да се променят докато не се ваксинирало цялото население на острова..
    1.Цялото население на острова никога няма да се ваксинира, защото има нежелаещи ваксина,има и хора с алергия.
    2.До острова летят хора от цял свят...та дори да се ваксинира цялото население какво оравим с остсналият свят..
    Много простотия,ама много...
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    6 3 Отговор
    разБойко го е страх от честни избори. Загуби ли, му спира потока към Люксембург.
  • 5 Перо

    4 2 Отговор
    Никъде няма информация,кои хора се командироват за участие в изборния процес и в комисиите,в чужбина.Как се определя състава? Ако това са чиновници на МВнР,изборите в чужбина са безсмислени!
  • 6 3333

    5 1 Отговор
    А електронно гласуване кога? И никога няма да се ваксинира цялото население на която и да било държава.
  • 7 Народна

    3 5 Отговор
    Интересуват ме гласуващите тук не в чужбина

    Коментиран от #8

  • 8 3333

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Народна":

    Сигурно щото ще гласувате за Тиквата?
  • 9 Shoky

    2 1 Отговор
    Кога ще разрешат гласуването по интернет ? Това е най правилно. И няма значение кой откъде е . И да бъде задължително , а не един файтон хора да си избират техни ******
  • 10 9863

    3 1 Отговор
    Наистина,ама наистина купените медии не искат,или не резбраха че 100% никъде няма да има ваксинирани!!! Това не е петилетен план от врелето на соца,моля!!!и в края на краищата,стига опитвахте да промивате мозъците и на сънародниците ни..не вдянахте ли вече,че ваксинацията си е строго право на личен избор!!!
Новини по държави: