Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 10:06 1 861 12

В Хонконг започна съдебен процес срещу демокрацията

  • хонконг-
  • китай-
  • съдебен процес-
  • съд-
  • протести-
  • демокрация

Делото е поредният пример за репресии от страна на Пекин

В Хонконг започна съдебен процес срещу демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Хонконг започна съдебен процес срещу водещи фигури на продемократичното движение в Хонконг. Те са обвинени в организирането на един от най-големите протести в града през 2019 г. Делото е поредният пример за репресии в китайския регион, отбелязва AFP.

Сред деветимата обвиняеми са някои от най-уважаваните фигури в борбата за свободи в бившата британска колония като 82-годишният адвокат Мартин Лий, 73-годишната бивша депутатка от опозицията Маргарет Нг и медийният магнат Джими Лай, който в момента е в ареста по друго обвинение, свързано със закона за националната сигурност. Деветимата подсъдими могат да получат до пет години затвор.

През последните месеци ситуацията в Хонконг се влоши още повече, след като властта в Пекин наложи репресии и контрол над Хонконг. Мнозина избягаха от административния район със специален статут, а други бяха арестувани. Въпреки многолюдните протести комунистическата власт не спря репресиите, а напротив - прави опити със сила да заглуши демокрацията и свободата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    26 3 Отговор
    ВСЯКА ОПОЗИЦИЯ ЛИ Е ДЕМОКРАТИЧНА? ТОЙ И ПИНОЧЕТ КАТО ОПОЗИЦИЯ ВЗЕ ВЛАСТТА, НО ДЕМОКРАТ ЛИ БЕШЕ?
    Отговор: Всяка опозиция подкрепена от САЩ и играеща по тяхната свирка е ДЕМОКРАТИЧНА /може и РЕПУБЛИКАНСКА/!

    Коментиран от #2

  • 2 Смех

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Сащ изнасяха завофи и помпаха Китай за да ги насъскват срещу Русия.Сега крякат.
  • 3 Сандо

    20 0 Отговор
    С тия политкоректни новини започнахме да намразваме демокрацията.Впрочем къде се намира тя?
  • 4 гост

    21 0 Отговор
    Кое е ДЕМОКРАЦИЯ? Определението много ми прилича като едновремешното за права линия:" Всяка линия успуредна на АПРИЛСКАТА е права"
    Перафраза: "Всяко действие в интерес на САЩ и глобалистите е ДЕМОКРАТИЧНО"
  • 5 До пишман журналиста

    10 0 Отговор
    ,,Голямо заглавие'' няма що.
  • 6 Там култивираните

    10 0 Отговор
    по английски модел, явно не са прочели и ред ,кой е бил Чингиз хан.Къде ще шавате бе,пиленца без перушина.Къде? Този трик не мина в Крим,а англосакса се опитва,да го приложи пред пра правнук на Чингиз хан.Миналия век, по техен маниер,уж да се спазва закона," наемат от продажници Хонконг.За 99 години.С тъничка ,присмехулна усмивка.Това е на хартия.Иначе тази " златна гъска" е наша завинаги! Но удариха на камък.Малкото ,слабо драконче,се превърна в могъщ динозавър.И си го поиска, съгласно закона.Сега ще позволи на когото и било,да предизвиква бунтове,да блокира търговия? Ако Дракона реши,ще ги изсели под стража в китай, до един! И на следващия ден,ще докарат толкова.Подготвени и верни до край.Защото все едно Дракона ги праща в Рая!
  • 7 Само така

    10 0 Отговор
    Само така ! Сега ще ги разстрелят и следващите които ще се наведат като предатели на Англия и САЩ ще се замислят дали да слугуват ма ционистите
  • 8 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    Денизчо,ти на коя хранилка си?
  • 9 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЕЗИ И ОНЕЗИ ОТ АТАКАТА НАД "КАПИТОЛИЯ" ??? АМИ АКО "ЧЪК НОРИС " БЕ АТАКУВАЛ "КАПИТОЛИЯ " ????? ОБАЧЕ----КАКВИ ЕКШЪН ФИЛМИ ОТ ХОНГ КОНГ .. А !?!?!?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гришата

    0 0 Отговор
    В Китай има закони и строг ред а демокрацията е спазване на установените закони. Свободата в Китай е доказана Китайците свободно пътуват по целият свят ,живеят където си искат та даже и на Марс скоро ще се установят. ЕС както и САЩ искат да наложат тяхната "демокрация " с единствената цел да подчинят и унизят Китай и да спрат техният икономически растеж,защото тя е заплаха за тях ,че скоро Китай ще се превърне в най напредналата икономика и сила в целият свят. Пукнете се от безсилен гняв капиталисти алчни ,Китай не е България