Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 11:16 1 264 4

Изборите в Косово преминаха без „много сериозни” нарушения, каза българският посланик

  • косово-
  • избори-
  • нарушения-
  • балкани-
  • христо гуджев-
  • пандемия

Процесът вървеше нормално, нямаше фрапантни нарушения, каза дипломатът

Изборите в Косово преминаха без „много сериозни” нарушения, каза българският посланик - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Парламентарните избори в Косово протекоха без много сериозни нарушения на изборния процес. Това заяви пред БТА посланикът на България в Косово Христо Гуджев, който лично наблюдава гласуването в пет секции в различни райони на страната, сред които община Подуево и Южна Митровица.

Като цяло нашето мнение, а и на останалите колеги от другите страни, е, че процесът вървеше нормално, нямаше фрапантни нарушения. В отделни секции се наблюдаваха нарушения на мерките за предпазване от COVID-19. Предполагам, че и в България могат да възникнат подобни проблеми, казва посланик Гуджев. Той обясни още, че опитът от предишните парламентарни избори през 2019 г. показва, че процесът на оспорване и евентуално повторно преброяване на гласове може да бъде дълъг. Посланик Гуджев обаче подчерта, че бъдещият парламент има да решава много важни и спешни проблеми за Косово, а конституционните рамки предполагат един стеснен график. "Надяваме се, че косовските политици ще успеят да намерят решение. Нашите надежди са, че правителството ще успее да извърши необходимите реформи, които ЕС и споразумението за сътрудничество и асоцииране изискват от тях", заяви посланик Гуджев.

На въпрос за двустранните отношения той подчерта, че България е била една от първите страни, признали независимостта и установили дипломатическо представителство в Косово. Според него между двете страни няма открити въпроси, има посещения от най-високо равнище, навсякъде българските представители са посрещани много положително и дружелюбно. По време на българското председателство на Съвета на ЕС България постави въпроса за включването на Западните Балкани в ЕС, за даването им на ясна перспектива и даже страни, които не признават независимостта на Косово, бяха представени на срещата на върха на София. "Това е един успех на българската дипломация, който Косово отчита и знае", заяви посланик Гуджев. Той изрази известно съжаление, че българският бизнес не е толкова активен в отношенията си с Косово, макар че между двете страни тече търговски обмен. Посланикът същевременно припомни, че в началото на кризата с COVID-19 българският бизнес успя да предотврати криза с хранителни продукти и фуражи с Косово. "Първите партиди брашно, което се предлагаше на пазара, след като брашното и солта изчезнаха, бяха български", каза Гуджев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Аз40🏴‍☠️

    3 1 Отговор
    В България ги записват на видео как мамят и въпреки това никога нищо. То дори не се признават референдуми тук, какво да говорим.
  • 3 Иван

    0 0 Отговор
    Нямаше ултра супер фрапантни нарушения.
  • 4 Иван

    0 0 Отговор
    Нямаше апокалиптични нарушения.