Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 13:10 2 317 6

Наздраве! Италианците давят в алкохол проблемите си през пандемията

  • италия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • алкохол

Пиячът е изложен на много по-големи рискове да се разболее тежко от вируса и да попадне в интензивната терапия

Наздраве! Италианците давят в алкохол проблемите си през пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Италианците купуват с 250 на сто повече алкохол през пандемията, отколкото преди. Мнозина давят мъките от локдауна, пиейки. В същото време се наблюдава и бум във връщането към вредните навици на много от излекувалите се алкохолици. За всичко това нададе тревога председателят на Италианското дружество за алкохология Джани Тестино.

„Наблюдава се невероятно голям брой на бивши алкохолици, които се връщат към чашката, но също и на много млади хора, които заради изолацията прибягват към алкохола“, каза Тестино пред изданието „Хъфингтън поуст“.

Според Висшия институт за здравеопазване още от първия локдаун продажбите на алкохол онлайн са скочили до 250 на сто. Алкохолизирали са се обаче и най-младите, защото възрастта на хората със силна зависимост от алкохола е спаднала на 20-25 г. Вече има и много трийсетгодишни, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб заради вредите от алкохола.

Пандемията изостри още повече драмата на алкохолиците. Според Тестино за много от хората, страдащи от психиатрични проблеми и затворени вкъщи заради пандемията, тя е причинила унищожителни последствия за здравето им. Който е имал чернодробна цироза, се е влошил още повече, в много случаи е необходима трансплантация на черен дроб.

Тестино смята, че в момента в Италия има проблем с алкохола, тъй като всеки ден заради него умират 48 души, или над 17 000 годишно. Според Висшия институт за здравеопазване през пандемията алкохолиците са се увеличили с 63 на сто, в сравнение с година преди това. Същевременно 28 на сто от хората с нисък риск (1 чаша алкохол дневно за жените, 2 чаши за мъжете) са минали в по-висока категория на опасни консуматори. Много семейства вече са изправени пред проблемите с алкохол на собствените си деца, защото в юношеска възраст те пият не само в събота вечер, а изпитват нужда от всекидневно пиене.

Според Тестино пиенето на големи количества алкохол през периода на COVID е още по-вредно,тъй като то отслабва имунната система. А това значи, че организмът остава с по-малко защитни сили. Според някои изследвания в черния дроб, пострадал заради прекаляването с алкохол, се активират рецепторите за коронавирус.

Или с други думи, пиячът е изложен на много по-големи рискове да се разболее тежко от вируса и да попадне в интензивната терапия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гойкомитич

    4 0 Отговор
    11 години живях в Милано, пиян не видях
  • 2 ТЕ ЩОТО

    3 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ СА СТАНАЛИ ТРЕЗВЕНИЦИ.И ПИЯНИЦАТА Е ПО ВЕРОЯТНО ДА УМРЕ ОТ ЦИРОЗА И РАК ОТКОЛКОТО ОТ ВИРУС.КОВИДА ЩЕ СЕ СПИРТОСА ПРЕДИ ДА СТИГНЕ БЕЛИЯ ДРОБ И СЪРЦЕТО
  • 3 Факт

    3 0 Отговор
    Спирта е най-добрия дезифектант!
  • 4 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Нищо, после ги пишат и алкохолните отравяния за ковид-19 и всичко си идва на мястото.
  • 5 Алко Хоне

    2 1 Отговор
    Най-обичам аз да пия от шестоъгълно шише...
    После да се дотъркалям, щастлив о некое кьоше!
  • 6 Анонимен

    3 0 Отговор
    Италианците ще се оправят, има кой да се грижи за тях. Ние да гледаме българите, че сме оставени на произвола на съдбата и сме почти удавени и без алкохол.