Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 15:55 1 866 2

„Отдих от вируса” в Европа, сега е моментът за стратегии

  • сзо-
  • отдих-
  • европа-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • стратегия-
  • здравна система-
  • ханс клуге

Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси

„Отдих от вируса” в Европа, сега е моментът за стратегии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Намаляването на новите случаи на коронавирус в Европа дава отдих на властите, които вече могат да направят оценка на мерките си срещу вируса и да укрепят здравните системи. Това заяви днес ръководителят на регионалния клон на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге, цитиран от AFP, предаде БТА.

За първи път от септември броят на регистрираните нови случаи на заразяване за една седмица е под 1 милион души в 53-те страни, за които отговаря СЗО-Европа (в това число редица държави от Централна Азия), отбеляза Клуге. Броят на новозаразените бележи спад пета поредна седмица, въпреки че остава висок, обобщи той и отбеляза, че броят на новите смъртни случаи също намалява за трета поредна седмица.

"Когато случаите от COVID-19 са на по-ниски равнища в редица страни, както става сега, санитарните власти имат възможността да се съсредоточат върху оценката и подобряването на мерките си" срещу вируса, заяви Клуге. Намаляването на новозаразените позволява и да се обърне внимание на сектори, които са били занемарени по време на пандемията, като лечението на ракови заболявания или програмите за детска ваксинация, отбеляза той.

"Сега е моментът да подготвим здравните си системи да влязат отново в релси, да изготвят стратегии и да осигуряват здравни услуги извън отговора на COVID-19", каза Клуге. Според цитирано от него изследване в 12-седмичен период през 2020 г. заради COVID-19 са били анулирани около 28,5 милиона планирани операции.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ви е.а мкята

    15 1 Отговор
    Европа е континент населяван от глпаци.От всички положителни тестове само 0.4% са тежки случаи и от тях уюират малко.Неслучайно първите оанически кадри бяха от Италия която е китайска провинцияя вече.Китайците ви фалираха и сега ще ви изкупят щото държаватя им отесне.
  • 2 Истината

    13 0 Отговор
    Всичко е цирк, един голям цирк на световно ниво...