Last news in Fakti

20 Февруари, 2021 19:52 2 080 3

Албин Курти няма да прави коалиция с никого

  • косово-
  • коалиция-
  • избори-
  • албин курти-
  • парламент-
  • управление-
  • балкани-
  • сърбия

Албин Курти планира да привлече депутати от несръбските представители на малцинствата

Албин Курти няма да прави коалиция с никого - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В интервю за БТА лидерът на косовското движение "Самоопределение" Албин Курти отхвърли възможността да влезе в коалиция с която и да било от останалите партии в новоизбрания косовски парламент.

Въпреки че "Самоопределение" по предварителни данни спечели безпрецедентните в косовската история почти 48 процента от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналата неделя, конституционната уредба на страната, която запазва 20 от общо 120 места в парламента за етническите малцинства, прави вероятно партията-победител да не получи абсолютно мнозинство. На въпрос какви са потенциалните коалиции пред "Самоопределение", Курти отговори, че движението е направило вече своята коалиция още преди изборите, а именно с листата на изпълняващата длъжността президент Вьоса Османи (която се отдели от Демократичния съюз на Косово). Курти, който е подкрепян в голяма степен от младите избиратели, заяви, че "Самоопределение" не вижда нито една друга партия, принадлежаща към "старата гвардия" или "стария режим", като бъдещ партньор в негово правителство.

Останалите партии в косовския парламент (извън малцинствените), а именно Демократическата партия на Косово, Демократичният съюз на Косово и Алиансът за бъдещето на Косово са смятани за тясно свързани с политическия елит, доминирал косовската политика още от времето на борбата за независимост през 90-те години на 20-и век. "Самоопределение" от години води предизборните си кампании именно с лозунга за смяна на този елит, смятан от мнозина за носител на корупция и непотизъм.

Албин Курти заяви, че ако въпреки победата с почти 50 процента от гласовете движението му не успее да получи (нужните поне) 61 депутати заради 20-те запазени места за малцинствата, тогава планира да привлече депутати от несръбските представители на малцинствата и може би няколко депутати от опозицията, които биха желали да представляват просто хората, гласували за тях, а не партиите, към които принадлежат. "Сигурен съм, че партията ни ще има мнозинство без необходимостта да влиза в каквито и да било преговори с онези, които бяха победени от нашата обща листа", заяви лидерът на "Самоопределение" Албин Курти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Курти ваш лидер

    3 1 Отговор
    Аз също.
  • 2 хъхъ

    0 1 Отговор
    Курти да направи коалиця с някой Путин.
  • 3 Шуши

    4 0 Отговор
    Пък бацо никой го неще за коалиция 😂