8 307 49

"Росатом" произвежда уникално оборудване

Повечето проектни и технически решения за реактора БРЕСТ-ОД-300 и основното му оборудване са новаторски

В съответствие със сроковете за изграждане на енергоблока с реактор на бързи неутрони БРЕСТ-ОД-300, Сибирският химически комбинат в руския град Северск и Централното конструкторско бюро за машиностроене подписаха договор за производство и доставка на оборудване за комплекса за зареждане и изваждане на ядреното гориво в активната зона на реактора.

Повечето проектни и технически решения за реактора БРЕСТ-ОД-300 и основното му оборудване са новаторски и досега не са използвани в промишлени атомни съоръжения. Оборудването на реакторната инсталация трябва да осигурява работоспособност през целия експлоатационен живот в условия на високи температури, потоци от йонизиращо лъчение под влиянието на топлоносител - течен метал. Конструктивните материали трябва да са с висока устойчивост на корозия и радиация и топлоустойчивост, за да се гарантира надеждността и дълготрайността на елементите на оборудването.

За разлика от атомни централи с ВВЕР, където презареждането с гориво се прави в „охладена“ реакторна инсталация, в енергоблока с реактор БРЕСТ-ОД-300 тези операции ще се извършват при температура на течнометалния топлоносител в първи контур от над 400° С. Преди зареждане горивните касети ще се нагряват в специална камера и ще се поставят в активната зона.

Енергоблокът БРЕСТ-ОД-300 с иновативен реактор на бързи неутрони и инсталирана електрическа мощност от 300 мегавата е ключов обект от Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс. Той се изгражда в Сибирския химически комбинат, който е част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, в рамките на стратегическия индустриален проект „Пробив“. Освен енергоблока комплексът включва затворен ядрен горивен цикъл при централата като част от модул за производство/рефабрикация на смесено нитридно уран-плутониево гориво, както и модул за обработка на облъчено гориво. Целта на проекта „Пробив“ е създаването на нова технологична платформа със затворен горивен цикъл и решаване на проблемите при третирането и съхранението на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци.

„Особеността при изграждането на всички съоръжения на Експерименталния демонстрационен енергиен комплекс е, че цялото ключово оборудване както за енергоблока с реактор БРЕСТ, така и за модулите за производство и преработка на ядрено гориво, нямат аналози в света. Екипът по проекта трябва да решава нестандартни задачи, свързани с изграждането на уникални съоръжения и с мащабната изследователска програма, необходима за техническото проектиране“, заяви президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова. Производството на оборудване за реактора ще продължи от 3 до 5 години, а инсталирането на основното оборудване трябва да приключи през 2025 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 50 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Боже пази

  116 15 Отговор
  Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ.

  Коментиран от #16

 • 2 Това е вярно

  114 8 Отговор
  Най доброто ядрено оборудване за централи и ракети е руско! !
 • 3 Бай Ганьо

  71 8 Отговор
  Нека и ние да се похвалим. ПРАВИМ ЧУШКОПЕК.🤣🤣🤣 🤣🤣🤣

  Коментиран от #26

 • 4 Русия се бои от Бога!

  70 11 Отговор
  Затова Той и помага истински! А при третополовите - Свлачище след Свлачище..
 • 5 Бат Мишо

  93 7 Отговор
  Мене Иво Инджев и Соломон Паси ми казаха че Русия може да прави само самовари , стига фалшиви новини
 • 6 Радо

  49 7 Отговор
  Измислил го е Руснака!!!!!!!!!!!!!!!!

 • 7 Гост

  12 64 Отговор
  Съвветската радиация - най-мирната радиация!

  Коментиран от #9, #25, #36

 • 8 Българина

  83 8 Отговор
  СОРОСоид ме пита,какво руско имам:телевизор,пералня, хладилник, печка?!!!!!....... Казвам, НИЩО, а Ти КАКВО АМЕРИКАНСКО ИМАШ?!.....МИГА НА ПАРЦАЛИ.🤣🤣🤣 След това се сетих.У нас е топло и светло, БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКАТА ГАЗ и РУСКАТА АЕЦ.🤣🤣🤣

  Коментиран от #27, #49

 • 9 Гостенче..

  47 9 Отговор

  До коментар #7 от "Гост":

  Радиацията дойде от Украйна..

  Коментиран от #15, #19

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 стоян

  11 51 Отговор
  Почти всеки ден тук-реклами за рос атом -сигурно си плащат
 • 12 Бивш канадец

  51 1 Отговор
  Всъщност целта на този реактор е да използва отработеното гориво от АЕЦ с ВВЕР. Естествено, аФторът на статията не го е разбрал...

  Коментиран от #17

 • 13 az #Победа75

  56 8 Отговор
  Нищо не можели руснаците, а??? Хахахахаха! Западът скоро няма да може да ги настигне....

  Коментиран от #28, #29

 • 14 Абе забравихме макетата

  23 6 Отговор
  Освен да усъвършенстват сръбски псувни,имат ли друго техническо изобретение?
 • 15 стоян

  11 50 Отговор

  До коментар #9 от "Гостенче..":

  До 9 ком -да другарю -радиацията дойде от Украйна но заповедта за този безмислен експеримент в гръмналата централа в Чернобил е от Москва -руските кумуняги 7 дена мълчаха и не казваха за взрива и радиацията която лапахме с отворени уста

  Коментиран от #18, #43

 • 16 Браво

  17 4 Отговор

  До коментар #1 от "Боже пази":

  Браво, подготвя се за нац. ни празник, няма лошо, цар освободител се възпява и във всяка празнична литургия в храмовете ни и в всяка неделя:)

  Коментиран от #46

 • 17 Луноход

  40 3 Отговор

  До коментар #12 от "Бивш канадец":

  Абсолютно вярно. Росатом от 2020 до 2030 имат поръчки за 40 атомни енергоблока(над 1000Мв) и тяхно задължение да прибират отработеното гориво. На базата на новата технология се предвижда строителство на малки и свръх малки реактори(5-20Мв) за отделни производства и населени места в далечния север.
 • 18 Абе

  35 6 Отговор

  До коментар #15 от "стоян":

  Стоянчо, какво лапаш с отворена уста :), не ни интересува:) и не забравяй, че и тока дето си ръсиш умнотиите тук е от руски реактори :), а и дори да изхвърлят новите ни руски закупени, ток ще купуват от Турция пак от реактори руско производство, та там където плюеш ще лижат нашите щат не щат :)
 • 19 Гост

  4 20 Отговор

  До коментар #9 от "Гостенче..":

  Маяк също ли е в Украйна?

  Коментиран от #20, #38

 • 20 Гостенче..

  13 2 Отговор

  До коментар #19 от "Гост":

  Бръкни в нета,Л.И.Брежнев,националност - украинец,републиката - Украйна,годината - 1986.Ако греша някъде - поправи ме..

  Коментиран от #21

 • 21 1234

  16 2 Отговор

  До коментар #20 от "Гостенче..":

  86-та беше Горбачов, не Брежнев

  Коментиран от #22

 • 22 Sorry

  4 3 Отговор

  До коментар #21 от "1234":

  Грешка човешка,Горби дойде 1985.И оттогава СССР започна да настъпва мотиката,но СССР и РФ са като Югославия и Сърбия,кой откъде е и всеки сам да си плаща грях-издръжка..
 • 23 Sorry

  10 3 Отговор
  Грешка човешка,Горби дойде 1985.И оттогава СССР започна да настъпва мотиката,но СССР и РФ са като Югославия и Сърбия,кой откъде е и всеки сам да си плаща грях-издръжка..Украйна не е Русия,АЕЦ Чернобил беше под юрисдикцията на УССР,със столица Киев..
 • 24 великата майка на народите

  17 7 Отговор
  Русия е русия.и като всяка добра майка,дава без да иска нищо в замяна.
 • 25 въпроси

  33 6 Отговор

  До коментар #7 от "Гост":

  Един въпрос към теб дебил Д а знаеш нещо за аварията в ядрената електроцентрала “Три Майл Айлънд”, Пенсилвания. Не нали? А защо? Защото в най демократичната държава в света САЩ има цензура

  Коментиран от #31

 • 26 Знаещ

  7 31 Отговор

  До коментар #3 от "Бай Ганьо":

  Ами не е така, да ти кажа. Пипнахме ''Калашников''..и го направихме по-добре от рашките. Пипнахме МТЛБ, САУ2С1''Гвоздика'' и ги направихме по-добре от рашките, А рашките и един чушкопек не могат да направят , без да го о..ерат. ФАКТ. А като го гледам това макетче....дано не стане като ''Чернобил''.

  Коментиран от #32, #37

 • 27 Грую Уев

  4 19 Отговор

  До коментар #8 от "Българина":

  Публикувано във факти.бг: ''У нас е топло и светло, БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКАТА ГАЗ и РУСКАТА АЕЦ.🤣🤣🤣'' ..и американските ТЕЦ. Абе батка...мноо си прост бе. Като дъска от селска тоалетна си прост..
 • 28 Голем майтап

  2 21 Отговор

  До коментар #13 от "az #Победа75":

  Е па как да настигнат рашките, като те сЕ назад бегат...ми нема да ги настигнат, много ясно. Ти па направо изби рибите с това изказване. Те за т'ва го обичам тоя сайт, че тука сек'ви екземпляри се подвизават.Мухахахах
 • 29 ссссс

  7 31 Отговор

  До коментар #13 от "az #Победа75":

  Трябва да се върнеш доста назад ,за да се паднеш до нивото на руснаците.Русия е с 100 години назад и с 50 в страни от света.Държава,която откъм технологии не се класира дори в топ 10 ,стандарта им на живот е по-мизерен от този в Ливан ,а икономиката колкото на малка Холандия..Голямо нещо са тея ,че въпреки ан готово дадените им ресурси от природата са успяли да достигнат ниво на развитие като на блатни бушмени.

  Коментиран от #44

 • 30 Черен Петър

  24 6 Отговор
  Аре бе! Не може да бъде! А до сега ни убеждаваха, че руснаците (ватници, ушанки, алкохолици...) един тостер ме можели да направят и ако не са краварите светът ще кара още на свещи и газени ламби...
 • 31 Иван

  6 25 Отговор

  До коментар #25 от "въпроси":

  Тъпчо като пишеш вярваш ли си?! Американците и филм направиха за аварията. За каква цензура говориш, това само в Русия го има, цензура и репресии. А що се отнася до този реактор, всичко ще си остане в бъдеще несвършено руско време.
 • 32 Някой

  8 3 Отговор

  До коментар #26 от "Знаещ":

  Идиот.
 • 33 ватенката

  3 16 Отговор
  рубладжиите, що получават оргазъм когсто кажат на СЪВРЕМЕННИЯ ЕВРОПЕЕЦ - кравар.... като за тях най-голяма гордост е да ги е направил бригадира на ткзс в някой обор
 • 34 ватенката

  3 14 Отговор
  рубладжиите, що получават оргазъм когсто кажат на СЪВРЕМЕННИЯ ЕВРОПЕЕЦ - кравар.... като за тях най-голяма гордост е да ги е направил бригадира на ткзс в някой обор
 • 35 трола стоян георгиев

  6 13 Отговор
  ако не бях т-п трол, можеше и да разбера нещо от написаното. затова ще кажа само че всичко руско е боклук.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Ender

  12 4 Отговор
  Най-мирната радиация е американската, питайте японците!
 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Раша

  6 4 Отговор

  До коментар #15 от "стоян":

  Стоп!Неадекватните действия са от УКРАИНСКИ СПЕЦОВЕ!Да отговарят за тази техническа авантюра! Украински гаф!Украински!
 • 44 Ггг

  9 4 Отговор

  До коментар #29 от "ссссс":

  Изглежда четеш много литература от Америка за България има Сорос,отиди и виж как живеят хората в Русия и ще видиш ,че процентно са по-добре от Щатите и стига с тая статистика от миналия век!!
 • 45 В.Стефанов

  3 3 Отговор
  Първо да бяхте прочели и разбрали за какъв тип реактор става въпрос. Ако този реактор стане факт бъдещето на енергетиката за следващите поне 80-100 години ще изглежда различно.
 • 46 Schmidt

  5 1 Отговор

  До коментар #16 от "Браво":

  Този цар русняците са го нарекли цар-освободител, защото ги е освободил от крепостничеството, а не от българите, защото ги е "освободил" от османското владичество, водейки завоевателни действия срещу Турция !
 • 47 Лизач рософил

  3 7 Отговор
  Нещо партията на оня Малинов ли е, Къпинов ли е, се е активизирала в сайта. Щракат плюсове, минуси и чакат с отворени отверстия на храносмилателната си система руска капчица семенна течност.

  Коментиран от #48

 • 48 Селски грездей

  3 2 Отговор

  До коментар #47 от "Лизач рософил":

  ми тя храносмелателната система има два отвора така чи внимавай да не ти ги осеменят краварите спецеално на тебе, така уууубаво да ги натъпчат
 • 49 Да те отзад

  1 1 Отговор

  До коментар #8 от "Българина":

  А в държавите, които нямат руска газ и руски АЕЦ стоят на тъмно и студено.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.