Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 14:22 4 308 16

Преди година: как откриха първия случай на коронавирус в Европа

  • кодоньо-
  • италия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • симптоми-
  • нулев пациент-
  • пациент-
  • ухан

През нощта на 19 февруари 2020 г. в клиника в Северна Италия пристига пациент с необичайни симптоми

Преди година: как откриха първия случай на коронавирус в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

"Тук на 19 февруари 2020 година приехме Матиа - "пациент номер едно". Имаше бързо развиващо се възпаление на белите дробове", разказва медицинският директор на болницата в Кодоньо Андреа Филипин.

Той е докаран през нощта, а на следващия ден състоянието му се влошава още повече - има висока температура, кашлица, не му достига въздух и се налага да бъде обдишан. До подобрение обаче не се стига и лекарите решават да преместят пациента в интензивното отделение. Същевременно се чудят как може тренираният 38-годишен спортист да изпадне в толкова тежко състояние. Обичайните изследвания не дават обяснението и накрая остава да се направи само още един тест.

"Само за коронавирус не го бяхме проверили", разказва д-р Лаура Ричевути, която тогава била на смяна. Според указанията на здравното министерство този вид изследване трябвало да се прави на пациенти с температура и проблеми с белите дробове, които са се завърнали от Китай. Матиа обаче не бил ходил в Китай и отнело време, докато лекарите решат да не спазят указанията. Пробата била взета и изпратена в Милано. "В 21 часа ни се обадиха оттам и ни съобщиха, че става дума за случай на коронавирус", обяснява медицинският директор Филипин.

"Звучеше невероятно"

Така изведнъж илюзията, че коронавирусът засяга само Китай и още няколко други страни, се разпада. Пандемията е достигнала Европа през Ломбардия. Кметът на Кодоньо Франческо Пасерини веднага е информиран. Той първоначално решил, че го безпокоят заради влакова катастрофа. След това разбрал, че в болницата в Кодоньо е регистриран първият случай на коронавирус. "Звучеше ми невероятно", споделя кметът - при положение, че се намираме в долината на река По, далеч от летища и международни транспортни артерии. След серия от разговори с медицински лица и други експерти кметът решава да затвори града. "Беше ясно, че нещо не е наред. Тъй като след първия пациент заболяването бе открито у други десет. Затварянето на града ми изглеждаше единствената възможността да опазя хората тук и да спазя животи."

Сутринта на 21 февруари Европа вече има своята първа червена зона. В Кодоньо никой няма право да излиза от вкъщи, училищата и магазините са затворени, общественият живот е замразен. Ден по-късно правителството в Рим решава да изпрати войници, които да блокират Кодоньо и околните общини. Медии от цял свят изведнъж започват да се интересуват от Кодоньо - всички говорят за града. Но на мнозина, които живеят насред червената зона, още не им е докрай ясно какво се случва. "Помня постоянния вой на линейките - това беше основният звук през онези дни. Когато се разбра, че с тях пренасят хора, които не са се преборили със заболяването, страхът нарасна."

Източникът на заразата остава неизвестен

По това време в Европа никой извън Кодоньо не знае как изглежда животът в локдаун. Хората в 16-хилядния град трябва да си набавят маски, които обаче бързо свършват в аптеките - налага се да се използват и немедицински. Доброволци се впускат да осигуряват храна на нуждаещите се. "Ходехме до границата на червената зона да вземем доставените храни, за да ги занесем на хората", разказва Лоренцо Николини, един от доброволците. Междувременно пациент номер едно е прехвърлен в по-голяма клиника в Павия - и е спасен. В болницата в Кодоньо при 70 процента от служителите тестовете за коронавирус се оказват положителни. Тези, които още не са се заразили, работят на предела на силите си.

Д-р Лаура Ричевути, била тревога при диагностицирането на първия пациент, е удостоена с рицарско звание за заслугите си към републиката от италианския президент. Заедно с колежката си Аннализа Малара, която е направила теста. И до днес остава неясно къде се е заразил Матиа. Търсенето на нулевия пациент остава безрезултатно. Пандемията очевидно дълго време се е разпространявала незабелязано - преди лекарите от Кодоньо да се решат да направят теста въпреки указанията.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗНАЕЩ

    19 6 Отговор
    ЦРУ СИ ПРЕГЛЕДА ФАКТУРИТЕ,ЕТО КАК!

    Коментиран от #5

  • 2 ас65

    17 3 Отговор
    Информация за простолюдието,да не мислите,че ще кажат точно как е станало и какво става и какво ще стане,ТОЗИ КОЙТО ВЛАДЕЕ МИНАЛОТО,ВЛАДЕЕ НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО
  • 3 Гласоподавател

    4 4 Отговор
    Китайски вирус и табу за пандемията отново Китай е виновен

    Коментиран от #8

  • 4 Факт!

    6 0 Отговор
    Боли ме у.я опит да се оневини Китай.Откъдето и да е тръгнал няма никакво значение.Светът си отива.
  • 5 Дидо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЗНАЕЩ":

    САЩ драстично закъсняха ... незнаещ
  • 6 Лайка

    4 1 Отговор
    Факти бг. Върнете си малко времето назад и спрете да пишете и Ви глупости!!! Още 2019 та есента. Миналата година Германия и Англия изследваха кръвни банки и видяха реално времето. Пишете нещо свястно и проверете и четете!!!
  • 7 Втория с Коня

    10 0 Отговор
    Пак ли Дойче Веле се изявява? Те станаха третия Пик в България от много време. А, факти бг? И вие Ли продължавате с тях и с простотията? Когато публикуваш, трябва да провериш.
  • 8 Шайка

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гласоподавател":

    Кой те пита пък теб, кой е виновен? С шапка и анцунг си в хола и мръзнеш, но даваш акъл.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анонимен

    10 1 Отговор
    От няколкогодини назад умират хората с такива симптоми,само че никой не казваше, че е вирус. Преписваше се на лошия въздух, цигари и какво ли не.
    Даже забраниха електроните цигари приписвайки на тях белодробните възпаление. Пациент 0 е някъде назад във времето 2014-2015 може и по назад,но кой да ти каже я. Чак сега се уплашиха, че нещата са извън контрол. Мое мнение.

    Коментиран от #12

  • 12 един от стадото

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    В Италия още две и осемнайста есента беше тръгнала една атипична пневмония. Мислеха, че е от грипа и ги пердашеха наред с противогрипни ваксини, най вече по старческите домове. После същите не останаха живи, първи. Що избраха Италия не знам. Някои знаят. Може би централна турдестинация на Европа, знам ли
  • 13 Антисоциалист

    7 2 Отговор
    Господа, четем басни.
    Премълчава се, че досега този вирус не е изолиран и не е може да се установи той ли е причина за заболяванията или други, а и не само вируси, а и бактерии и гъбички.
    Висока заболеваемост и смъртност се отчитат защото това се стимулира В САЩ за заболял от Covid 19 на медицинското заведение се изплащат около 1000 USD, a 13 000 USD за починал от Covid 19. Пародоксално - за неуспешно лечение със смъртен изход се полага 13 пъти по - голямо стимулиране отколкото за успешното лечение. Този пропорция е в полза на пропагандата на лъжата и не е идиотска, а умишлена - медицинските организации имат печалба от лъжите си. Между другото, тази пропорция е в сила и за Русия, а каква е тя у нас се премълчава.
    Лъжите нямат край.
    Една от лъжите бе, че източници са й китайски прилепи. Твърдят, че инфекцията е въздушно - капкова, и сега се отказват от нея. Твърде тъпа им е лъжата - няма как сготвен прилеп да зарази човек с дъха си.
    Вчера по наша телевизия госпожа - лекар твърдеше, че в телата ни има клетки-памет, които помнели информацията за вирусните зарази. Измислица! Такива клетки-памет няма открити!
    И как да не лъжат мерзавците - истината се преследва, лъжата се възнаграждава! А убийствената - 13-кратно!
  • 14 Пацо

    3 0 Отговор
    В Италия не можаха да установят нулевия пациент. Всеки който следи нещата знае това. В Германия успяха да установят нулевия пациент и първите заразени което им помогна много в началото. У нас изобщо не се занимаваме с подобни неща за добро и ли лошо.
  • 15 PSG FR

    5 0 Отговор
    Смешници, затворили града и си мислят, че ще спрат инфекция, внесена отвън и установена у пациент, нямащ общо с Китай. Сбъркана работа, вирусът е бил в Европа още през септември във Франция и Италия. Тези мерки са политически игрички. Всички знаем, че така се тормозят хората и че не спират заразата!
  • 16 Обесен Язовец

    4 0 Отговор
    Според мен 5 джито, стимулира на вълново ниво бурен растеж на гъбички и бактерии в човешкото тяло. Същото е, като да сложиш пуканки в микровълнова печка.