Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 19:38 2 489 13

70% спад на COVID инфекциите сред британски здравни работници след първа доза на ваксината на Pfizer

  • ваксина-
  • пфайзер-
  • коронавирус-
  • великобритания

Ваксината също така осигурява защита срещу така наречения британски вариант на коронавируса SARS-CoV-2, добавя британската здравна агенция

70% спад на COVID инфекциите сред британски здравни работници след първа доза на ваксината на Pfizer  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Английската кампания за ваксинация срещу коронавирус значително намалява случаите на COVID-19, като спадът е около 70% при инфекциите сред здравните работници, които са получили първата доза от ваксината на Pfizer и BioNTech преди 21 дена, съобщиха в понеделник британските здравни власти, съобщава Ройтерс.

Данните, анализирани от Английската агенция за обществено здраве (Public Health England, PHE), показват, че ваксината на Pfizer осигурява високи нива на защита срещу инфекция и симптоматично заболяване при поставяне на първата доза и че хоспитализацията или смърт смъртта от COVID-19 ще бъдат намалена с повече от 75% при възрастните хора, които са ваксинирани с първата доза.

"Като цяло наблюдаваме наистина силен ефект за намаляване на всякаква инфекция, безсимптомна и симптоматична“, заяви директорът за стратегическата реакция на PHE Сюзън Хопкинс на брифинг за медиите.

Имунизацонният ръководител на PHE Мери Рамзи описа данните като "сериозно доказателство, че ваксината на Pfizer/BioNTech спира хората да се заразят, като същевременно защитава срещу хоспитализация и смърт".

"Трябва да бъдем много насърчени от тези първоначални констатации", каза тя.

Констатациите на PHE са получени от два отделни анализа - единият е текущо проучване сред здравни работници, а вторият е оценка на данните от тестовете при хора на възраст над 80 години.

Данните от групата в напреднала възраст показват, че една доза от ваксината на Pfizer е 57% ефективна срещу симптоматично заболяване на COVID-19, каза PHE, а ранните данни показват, че втората доза подобрява защитата до над 85%.

"Хоспитализацията и смъртността намаляват във всички възрастови групи, но при най-старите възрастови групи се наблюдава най-бързия спад от пика в средата на януари", се казва в изявление на PHE.

Ваксината също така осигурява защита срещу така наречения британски вариант на коронавируса SARS-CoV-2, добавя британската здравна агенция.

Данните за PHE идват, след като по-рано в понеделник бяха представени предварителни резултати от проучване в Шотландия, които също показаха, че ваксинация там работи, значително намалявайки риска от хоспитализация заради COVID-19.

Шотландските изследователи заявиха, че тези открития предполагат, че както ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech, така и на AstraZeneca/Oxford са много ефективни при предотвратяване на тежки инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Срещу пари

    10 6 Отговор
    ще пишете каквото ви заповядат.Как не ви е срам обричате и нашите и вашите деца на робски живот за винаги.ЖИВОТНИ.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 АБЕ май май

    7 2 Отговор
    НИ ИЗПЪРЗАЛЯХА С ИЗБОРА НА ВАКСИНА!!!ДА НЕ СТАНЕ КАТО С ЕДНИ И СЪЩИТЕ ХРАНИ И НАПИТКИ В ЕС И БЪЛГАРИЯ!!!???
  • 3 Някой

    12 4 Отговор
    След всеки пик на инфекция идва спад. Използва се естественият спад, за да се рекламира ваксинацията.
  • 4 1 милиард евро

    5 0 Отговор
    През март, борисов ще вземе нов дълг от 1 милиард лева.
  • 5 Лъжае

    3 3 Отговор
    Ислямска британия е сключила сделка с СЗО да лъже за сметка на напускането на ЕСес
  • 6 Психиатър

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Срещу пари":

    Влошил си се. Утре в 10 часа при мен за корекция на лекарствата.
  • 7 Мислещ

    2 0 Отговор
    Хе хее, и самите те ли не си щат собствената ваксина?
  • 8 Stéphanie 🎲

    3 3 Отговор
    Ще чакам бабата да видя резултат 😂Днес и биха аз я водих няма и нищо даже и свекървата дето на 60+ няма желание .Цялата фамилия сме в очакване 😁 а в Русия Путин давал подарък сладолед и пак няма желаещи излъчиха по телевизията .Празни кабинети а ваксина бол следващият път да пробва бутилка водка 😂със Спутника как вървят нещата днес не писахте .

    Коментиран от #10

  • 9 No Exit

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Срещу пари":

    Най-лесно е да цапаш клавиатурата с бездарните си пръстчета, ама като ти влезне в живота ще квичиш като прасенце-сукалче под сатъра на касапина.
  • 10 No Exit

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Stéphanie 🎲":

    Какво е “свекървата”? Нещо като “тъщата” ли е?

    Коментиран от #11

  • 11 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "No Exit":

    Бабата (майката на свекървата- grand-mère )84 годишна направи ни луди всички старци бой за ваксина ,свекървата е още мисли се за млада 60+ със свекъра не мислят да си бият ваксина все още .Тук живеят дълго не както в България.
  • 12 Фгтрвслкт

    0 1 Отговор
    Хейтърите не се спират,като че ли им харесва всеки ден по 1000 заразени и ограничителни мерки.Ваксините да важни в момента за да се избегне тежко протичане и усложнения.Така ,че дрънкайте си алибализми,то бива глупости,но вече е прекалено!
  • 13 АЗИС

    0 0 Отговор
    ЩО НЕ СЕ ДРОГИРАТ С АСТРА ЗЕНЕКА МИ НИ Я ПРАЩАТ НА НАС - ТАКА ЛИ ЩЕ НИ БОМБАРДИРАТ ТОЗИ ПЪТ ? ЗАЩО КУПУВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ?