Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 10:09 3 118 9

Турция провежда мащабни военни маневри

  • егейско море-
  • турция-
  • военни учения-
  • маневри-
  • армия-
  • флот

През последните месеци се засили напрежението между Гърция и Турция

Турция провежда мащабни военни маневри - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция ще проведе мащабни военноморски учения в Средиземно и Егейско море между 25 февруари и 7 март. Това съобщиха азербайджански медии, предаде News.bg.

Те се позовават на съобщение от турското министерство на отбраната, в което се казва, че турските военноморски сили ще започнат учението "Синя родина 2021". Турската армия и ВВС също ще участват в тренировката.

През последните месеци се засили напрежението между Гърция и Турция в района на Егейско и Средиземно море във връзка с островите. Военните провокации са чести между двете страни, които са членки на НАТО. Гърция и Турция дори започнаха преговори за регулиране на напрежението, но разговорите вървят трудно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Васиу лефски

    12 12 Отговор
    И аз идвам ва помагам на моите братчета от турция

    Коментиран от #3

  • 3 😁😁😁😁😁

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Васиу лефски":

    -Исмет ти ли си ва ? На магазина отиваш ли довечера ? - Ооо ва!Я ва !Ти като дойде у дома и от там яваш яваш на магазина на Алипи направо.Ама сега ади селям че коюн гелери и да ги заторя на кошарата да почиват утре пак чобанина ше ги земи да пасат трева пак. - Аааа,ееее ади добре,добре, затуаряй вечи тоз жи-си-ем !

    Коментиран от #8

  • 4 сила

    16 1 Отговор
    И ние проведохме мащабно военно учение.... с две гумени лодки и една уазка

    Коментиран от #7

  • 5 антиглобал

    16 4 Отговор
    Така, да провокираме малко коментари, а и г-жа Атанасова следващия път да понапише по смислена статия! Срещите Гърция-Турция са над 60 до сега-никакъв резултат, защото:1/Гърция милитаризира острови, които по спогодба от преди 100 г., а и след ВСВ ги получава, но с изричната забрана да са милитаризирани-например, на около 2 км от Анталия,/където има хотели и туристи/ има остров/и с военни укрепления, тежко въоръжение и хиляди войници-така е по всички острови непосредствено до Мала Азия...2/Гърция има претенция за морски територии и за континетнален шелф включваща и островите, та чак до източното Средиземно море. Гърция не е островна държава, но държи да се считат островите /например на 2 км от Анталия/ като продължение на континеталния шелф;3/ Северен Кипър няма /не е призната от много държави както и не са признати от много държави Косово, Крим.../и затова няма никакви права в Средиземно море.Тези 3 точки Гърция не иска да коментира.Да сте забелязали с каква истерия Гърция "тръби" колко е агресивна Турция, а тя е разположила на милитаризираните острови над 25 000 войници, въпреки 7 мия или осмия си фалит от независимостта и до днес и дълга си от над 300 млрд дол., се въоръжава, с нови танкове от Германия, нови самолети от Франция/макар, че и сега е с по-модерна авиация от Турция/, дава територия за огромна база на САЩ до границата ни /Дедеагач/, остров в Егейско море на Израел...постоянно се опитва да настрои целия ЕС срещу Турция /някой ще отрече ли, че
  • 6 антиглобал

    13 3 Отговор
    .../някой ще отрече ли, че тя пък храни над 3 млн.бежанци и разпределете дадените пари от ЕС по месеци на калпак за годините до сега какво се получава като число!?/.Най-общо, Гърция е пример как се защитават последователно през годините и въпреки смяната на правителства, националните интереси. Макар и те да са мегаломански-извлекли са максимална изгода от войните включително и за наша сметка /България винаги е прецаквана с "византийски" номера/.Към г-жа Атанасова подарявам идея за статия:"Континетален шелф и претенциите на Гърция в спора и с Турция", "Колко са островитев Егейско море, които без да са предоставени на Гърция след ВСВ, тя ги е присвоила?", "Защо Гърция милитаризира и да ползва за военни цели островите в Егейско море, въпреки приети международни спогодби", "Защо Гърция се превъоръжава с бързи темпове и намира начин да плаща милиарди въпреки дълговете си и поддържа толкова голяма наборна войска спрямо броя на населението си?" и т.н. За по-интересно, може да се направи съпоставка за нашено ниво....
  • 7 IBM

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Нашето учение е със частни яхти и самолети!?Проблемът на Туркето не е външен а ВЪТРЕШЕН!
  • 8 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "😁😁😁😁😁":

    Жалък си
  • 9 2023г.

    2 1 Отговор
    Правата на човека в Турция се нарушават, има глад и потисничество. Кюрдите скоро ще съставляват 50% от населението. Целият цивилизован свят чака официалния отговор на Турция. Тя ще се превърне в конфедерация сама, доброволно или той ще й помогне.
Новини по държави: