Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 10:38 9 886 28

От Северна Македония избяга една от най-зловещите фигури. Прокуратурата: „Това е катастрофа”

  • сашо миялков-
  • северна македония-
  • бягство-
  • разузнаване-
  • служби-
  • катастрофа-
  • никола груевски

Вътрешното министерство издаде заповед за международно издирване

От Северна Македония избяга една от най-зловещите фигури. Прокуратурата: „Това е катастрофа” - 1
Снимка: БГНЕС

В Република Северна Македония избухна тежка институционална война поради бягството от страната на една от най-зловещите фигури на режима на Никола Груевски – бившият ръководител на контраразузнаването Сашо Миялков, който от неделя е в неизвестност. Вчера вътрешното министерство на Оливер Спасовски издаде заповед за международно издирване, предаде агенция БГНЕС.

Ръководителят на прокуратурата за борба срещу организираната престъпност и корупцията Вилма Русковска съобщи пред “А1он“, че е получила оперативна информация, че Миялков се готви да избяга през зеления коридор край град Куманово в съседна Сърбия. Тя веднага споделила тази информация с вътрешното министерство и Агенцията за национална сигурност, но “там нямали данни за подобно бягство”. Русковска подробно описа колко разговора е имала със служители на вътрешното министерство в продължение на 10 часа, без да има конкретни мерки от тяхна страна.

В крайна сметка издирването започва малко преди 22.00 часа в неделя, когато Сашо Миялков не е открит нито в жилището си, нито на обичайните си места, където пребивава. “Това е истинска катастрофа. Много е трудно да се работи, когато нямате подкрепа от останалите”, каза възмутена Вилма Русковска и подчерта: "Загубихме доста време. Тези неща трябва да се извършват от разузнаването, а не от Прокуратурата. Ние трябва да получаваме информация от тях, а не обратното. Ако разузнаването няма информация, а прокуратурата има, тогава се задава логичният въпрос дали те не са скрили нещо… В тази ситуация ние нямахме основание да искаме арест”. Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той подаде оставка три дни след кървавия инцидент край Куманово, когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени.

Сашо Миялков бе смятан за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. На 26-ти февруари се очаква да бъде произнесена окончателната присъда срещу Миялков по делото “Таргет-Твърдина” за масовото незаконно подслушване в страната по време на управлението на Никола Груевски. По това дело Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор. В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера, без да има необходимото за това съдебно решение.

От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вчера призова всички отговорни институции да предприемат необходимите мерки за ареста на избягалия бивш ръководител на контраразузнаването Сашо Миялков. Подобни случаи са неприемливи за държава, която очаква да започне преговори за членство в ЕС и която работи упорито за реформиране на съдебната система и изграждане на доверие в правовата държава, каза той. Според Пендаровски случаят дискредитира усилията и надеждите за справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

Премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 все още не е открит и не е поставен под домашен арест. Той заяви, че очаква институциите да направят всичко необходимо Миялков да бъде открит, както и подробности от тях за този случай. Ако бъдат констатирани пропуски, призова да се потърси отговорност от виновните лица. Заев е категоричен, че няма никакво политическо споразумение с Миялков и доказателство за това е фактът, че предстои произнасянето на присъда по процеса срещу него. Снощи, 22 февруари, в центъра на Скопие се появи огромен транспарант с надпис: "Заев: Договорих се със Сашо, Миялков: Променям стила си!" По време на съдебния процес Сашо Миялков на няколко пъти заяви, че не е “в негов стил да бяга”.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    39 5 Отговор
    Това е Тано Кариди от " Октопод"

    Коментиран от #22, #23

  • 2 Стефан

    22 2 Отговор
    Дърво не се напъвай скоро преговори няма да започнете.
  • 3 Абе

    37 5 Отговор
    Просто са го пуснали да избяга, след като е било ясно че ще бъде осъден ефективно........и със сигурност много от отговорните другари са му помогнали с действие или бездействие! Сега ще го издирват с Интерпол, пък той човека ще се скатае в някоя топла страна и ще си харчи парите дето е гепил навремето!
  • 4 Мимч

    37 1 Отговор
    Нищо ново под слънцето,както нещата по същия начин стават и в България.Едно се обявява и уж институциите го търсят,а от друга страна го предупреждават и му помагат ,да избяга.Малко ли са такива случаи,като у нас.Или не ме слушай какво говоря,а гледай какво правя и става каквото и простолюдието очаква и знае,че ще избягат бандюгите,щото се покриват от най високо.....
  • 5 Мешков

    18 1 Отговор
    И тоя ли се покрил в Унгария?? Или в другата уж по-европейска Сърбия ? А макетата кандидатстват сами за тях.. Странна работа..
  • 6 😁😁😁😁😁

    10 2 Отговор
    Търсихте ли го в мазата под бурдучето на бъчвата с виното 🍷🍷
  • 7 Fate

    26 1 Отговор
    В България тази постановка сме я гледали мнооого пъти. И ако случайно подгонят Борисов пак ще я гледаме
  • 8 Баш удбаш

    15 4 Отговор
    Ами къде другаде освен през ЗЕЛЕНИЯ коридор за СъРБИЯ!!!!
  • 9 Фики

    22 4 Отговор
    А Борисов и Цветанов кога ще ги подгонят, та те правиха същото, но в много по-големи мащаби
  • 10 Алфа Чакал

    25 5 Отговор
    Дубай,ти родино моя.Земя на бегълци.Земя що мен и Божков приютила,мечта за силиконки и фолк звезди.
  • 11 там е така

    22 4 Отговор
    Мила родна картинка. Ефективно правосъдие на трупчета. Огледален образ на нашето.

    Коментиран от #12

  • 12 Роги

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "там е така":

    После кажи ,че не са българи
  • 13 Моделът в цял свят е един и същ

    8 1 Отговор
    Онзи, който разполага с информация и държи силовите институции е в комбина с престъпниците и става богат. Ако не го очистят след няколко години е ок, но повечето подобни индивиди ако са много наясно не живеят дълго.
  • 14 Йосиффф

    14 0 Отговор
    ФЛАШКИТЕ В ДЖОБЧЕТОГО СПАСЯВАТ,ДАВАТ СЕ НА ЦРУ И ПОЛУЧАВА ЗАЩИТА И ИМУНИТЕТ. МАКЯТАТА ЩЕ СЕ ПРАВЯТ ЧЕ МНОГО ГО ТЪРСЯТ.

    Коментиран от #28

  • 15 Холмс

    13 2 Отговор
    По-голямо ДОКАЗАТЕЛСТВО за връзка между мафия и държава - трябва ли Ви?
  • 16 Любен Стойков

    10 4 Отговор
    Приятелю, българино, кажи всички който знаеш от по-високите места във властта и политиката - Да прокарат бързо закон за даване на българско гражданство на всички македонци. Без разлика кой се македонее и кой не. Процедурата за вадене на български паспорти трябва да е проста, безплатна и лишена от възможности за корупция и бавене. Трябва да е както за българските граждани при подмяна на лични карти и на местата където българските граждани правят това - в РПУ-тата и консулствата, за 24 часа. Да не им се изискват доказателства за български корени, а само македонски документ за самоличност и декларация че желае да е гражданин на Република България.
    Така ще бъдат избити козовете на титовистите и сърбоманите, които плашат хората с българско самосъзнание, че ако при предстоящото в Македония преброяване се пишат българи ще бъдат преследвани. Разбираш ли? На всички македонци които представят македонска карта! И сърбомани и македонисти. Без да ги питат! Даже и на албанците. Какво като десетина хиляди албанци вземат европаспорти. Важното е всички македонци да знаят, че България ги смята за българи и че ще получат веднага българско гражданство, макар и декларативно, пък те да правят с гражданството каквото си искат! Този ход ще разбие македонистко-сърбашеската политическа мафия и пропаганда в Македония на пух и прах!!! Сега трябва смел, дързък ход на българската държава! Сега, преди преброяването там. Ако се изчака преброяването ще е късно. Титовистите ще ги уплашат
  • 17 Киро

    9 4 Отговор
    Яка корупция и съседна Македония, нищо ново! На тия наивници сърбите ще им мътят водата и ще им развалят държавата още много години наред! Вървят по нашия път, скоро ще ни настигнат.
  • 18 сПас

    8 1 Отговор
    Шиптърите са много силни в Македония и имат голяма и силна мрежа по цял свят за мръсни поръчки.Не са решили ,не са го свитнали.
  • 19 Обръгнал

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Подобни случаи са неприемливи за държава, която...
    Аз пък не познавам държава, в която това да не се прави. Даже наш Цецо загърби цецомобила, купи апартаменти с асансьори, направи партия и никой не го преследва. Братята в Македония, поне старите вкарват в зандана. Нашите -не. Вкарват само беззащитни кокошкари.
  • 20 Дончо котарака

    6 1 Отговор
    ДЕНИ МИСИРКОВ ПАК ИЗСКОЧИ С БОМБАСТИЧНО ЗАГЛАВИЕ.
  • 21 Гоце

    2 1 Отговор
    Един народ в две държави, ама кьде е Сашо от Щип?Каква позната картинка?!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Реалист

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    Нищо криминално няма. Напротив! Щатско--турския октопод е нагазил и макетата, и е започнал да преследва хората на най-близкия до България политик Никола Груевски. А най-големия подслушвач - ЦвЦв от София!
  • 24 555

    8 1 Отговор
    Чак пък катастрофа недейте така. Радвайте се, че е избягал, защото и партия можеше да спретне като нашиот подслушвач.
  • 25 Все тая

    9 1 Отговор
    Тоя колко апартамента има?? Само питам.. Щото тука един дето подслушваше...
  • 26 Гоце

    2 1 Отговор
    Един народ в две държави, ама кьде е Сашо от Щип?Каква позната картинка?!
  • 27 Ето по тия

    4 1 Отговор
    мизерни тарикатлъци и корупция разбираш, че са българи в цялата Македония
  • 28 Пешо от блока

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Йосиффф":

    Така е, но връзката е с Русия, а не САЩ.Сашо и брадчед му, бившият премиер са проруски подлоги.Каквато е и партията им.Затова и бяга през Сърбия, пак проруска държава.Ама най-лесно е да замешим янките,в този форум не ги долюбваме много,а?
Новини по държави: