Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 19:50 4 687 19

Близо 4000 с коронавирус в Румъния след първата ваксина, а 446 - след втората

  • румъния-
  • коронавирус-
  • ваксина

Спред вчерашни данни от началото на кампанията са поставени 1 409 087 дози ваксина на 819 447 души, от които 229 806 са ваксинирани с първата доза, а 589 641 - и с двете дози

Близо 4000 с коронавирус в Румъния след първата ваксина, а 446 - след втората - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на румънския Национален комитет за координация на ваксинационните дейности д-р Валериу Георгица съобщи днес, че 3969 души са дали положителен тест за коронавируса след поставянето на първата доза от ваксината, а 446 души са имали положителен тест след втората доза, съобщава Аджерпрес.

Той обърна внимание върху важността на спазването на превантивните мерки както преди, така и след ваксинацията, тъй като е необходимо известно време, докато се образуват антитела.

"След първата доза, в периода 27 декември 2020 г. - 21 февруари 2021 г., общо 3969 души, представляващи 0,49 процента от общия брой на ваксинираните с първата доза лица, са дали положителен тест за вируса SARS-CoV-2", заяви Георгица, цитира думите му БТА.

Той отбеляза, че установяването на инфекцията е станало средно седем дни след ваксинацията, тоест във времевия интервал, когато още не са били образували антитела в необходимата степен за осигуряване на защита.

"Говорим вероятно или за ситуации, в които тези лица са били в инкубационен период в момента на ваксинацията, или във фаза на асимптоматична инфекция, като се има предвид, че инкубационният период на SARS-CoV-2 е от два до 14 дни", уточни той.

Валериу Георгица посочи, че 95 процента от тези лица са били ваксинирани с препарата на компанията Пфайзер/Бионтех, 4,6 процента - с ваксината на Модерна, а 0,4 процента - с тази на АстраЗенека.

Същевременно 446 души, представляващи 0,08 процента от общия брой на ваксинираните с двете дози, са имали положителен тест за коронавируса в периода 17 януари - 21 февруари. Всички те са били имунизирани в ваксината на Пфайзер/Бионтех, тъй като по това време тя е била единственият тип ваксина, от която се е поставяла втора доза.

Ваксинацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на Пфайзер/Бионтех. От 4 февруари се поставя ваксината и на Модерна, а от 15 февруари - и тази на АстраЗенека. Според вчерашни данни от началото на кампанията са поставени 1 409 087 дози ваксина на 819 447 души, от които 229 806 са ваксинирани с първата доза, а 589 641 - и с двете дози.

"Напомням, че ползата от ваксинацията достига максималната си степен най-малко 7,10 или 14 дни - в зависимост от вида на ваксината - след прилагането на втората доза. Отново подчертавам важността на спазването на превантивните мерки, защото иначе можем да имаме едно фалшиво чувство за сигурност и да се изложим на риск от заразяване", подчерта Георгица.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Математика

    24 8 Отговор
    В света има 100 милиона заразени и около 3 милиона починали.На планетата живеем над 7,5 милиарда човека ...Истинската сила на вирусите ще удари следващата година и ваксинираните ще трябва да се ваксинират отново защото ваксината предпазва от 6 до 8 месеца.Ще може ли тялото да понесе още една ваксина..?ИЗМАМНИЦИ...

    Коментиран от #8

  • 2 Да живеят

    6 10 Отговор
    Спасителите на бг (те са на трибуната на мавзолея и ни мятат с ръка и бомбета), да живее партията г, нашия (нежелан) спасител
  • 3 Venseremos

    26 4 Отговор
    Ала- балата ваксините на соросите
  • 4 Министър мисирков

    13 2 Отговор
    Ни обещава друго...... Всички ваксинирани ще бъдат над 10 по шестобалната система. И понеже аз не съм глупав като тях не им вярва. Вие ако сте глупави им вярвайте.
  • 5 Професора

    20 2 Отговор
    7 дни и нямаш още анти-тела моляяя??? Тези не са редовни с техните измислени ваксини!
  • 6 Врачка

    13 2 Отговор
    Доколкото ми е известно Румънците бавно но успешно интегрират техните над 5 000 000 цигани.КОВИД идва тъкмо навреме да пооправи статистиката.
  • 7 ВАКСИНИРАТ АНГЛИЧАНИ

    11 1 Отговор
    ВЪВ СЛЪНЧЕВ БРЯГ А В ХАСКОВО НЯМА ВАКСИНИ ЗА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
  • 8 Аноним

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Математика":

    Само че 100 милиона са установени с тестове а поне 1-2 милярда не са стъпвали за тест това сметна ли го изкарали са го или без симтоми или на домашно лечение
  • 9 Даам

    14 2 Отговор
    Генерал Майтапчийски и Боци могат ли да обяснят защо само ние бодем удачно с Астра Зенека?! Румънците явно са получили далеч по-добра сделка!
  • 10 ВАКСИНИРАТ АНГЛИЧАНИ

    11 2 Отговор
    В СЛЪНЧЕВ БРЯГ А В ХАСКОВО НЯМА ВАКСИНИ ЗА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ
  • 11 Гост

    11 5 Отговор
    Споменатите ваксини имат някъде към 50 процента защита. Казаха го още в началото на кампанията. Което малко обезсмисля цялата тази въртележка да се бодеш по два пъти на всеки шест месеца. По-големи са шансовете, ако човек взима мерки за имунната си система и спортува.

    Коментиран от #16

  • 12 Модифицирам

    0 1 Отговор
    Вируси и съм самоук - Днес генното инженерство се занимава с манипулирането на ДНК, за да произведе нови гени с нови характеристики. Генното инженерство може да бъде използвано за различни цели: могат да се получат бактерии синтезиращи важен протеин или висши растения или животни изразяващи чужди гени.[1]

    При традиционните методи в животновъдството и растениевъдството, гените на организмите се манипулират индиректно. За разлика от тях, при генното инженерство чрез молекулярно клониране и трансформация директно се променят структурата и характеристиките на гените. Методите на генното инженерство намират успешно приложение в случаи като увеличаване на добивите, производството на синтетичен човешки инсулин чрез използването на модифицирани бактерии, производство на еритропоиетин в клетки от яйчници на китайски хамстер и други.
  • 13 По умен от 12

    1 0 Отговор
    7 древни вируси, открити от човека - Алтернативен изглед 1 Сибирска заплаха
    2 Тайната на Пандора
    Вирусът, наречен Пандора, са намерили в тялото на амебата дълбоководни. Гигантският вирус зашеметил изследователите с размер, който е десет пъти по-голяма от най-големият от известните вируси.

    Но това, което най-много впечатли учените, е генома на новия вирус. Той съдържа над 2500 гени, в сравнение със само една дузина или повече конвенционални вируси. И най-важното е, че 93% от тези гени не са открити в други организми, което доведе до хипотезата, че вирусът има извънземен произход.
    3 Чума на мамути
    4 Мими МИМИ Вирус- Всяко ново откритие във вирусологията само добавя нерешими въпроси. Във Великобритания неизвестен обект е открит в амеба през 1992 г., докато изучава източниците на епидемия от грип. В диаметър (800 нанометра) той беше по-голям от известните вируси, но не беше бактерия. Биолозите го класираха като вирус и го нарекоха Мими - заради мимикрията на бактерия. Изследването на този вирус и дори декодирането на неговия геном не доведоха до никакви убедителни резултати. 50-те гена на Мими са отговорни за нещата, които никога не са виждали досега във вирусите. По-специално, Мими е в състояние самостоятелно да синтезира 150 вида протеини и дори да поправи собствената си повредена ДНК, което по принцип е глупост за вируси. Учените вс
  • 14 Audi S

    6 2 Отговор
    Тотално се обърках,първа ваксина-вирус,2ра ваксина пак вирус,маска.7-14дни,до 6 месеца, ми то утре ще кажат сутрин и вечер да си я бием.Е за къв у ми е тая ваксина тогава.Тез ептен за шарани ни вземат,ама вярвам им, да да за риба съм.
  • 15 Алоо четете

    4 3 Отговор
    Тук коментиращите май не могат да четат: заразени 7 дена след първа ваксина 0.49% от ваксинираните, след втора доза 0.08% от ваксинираните. Това показва защита на ваксината близо 100% ама кой да ти чете камо ли да разбира.
  • 16 Алоо четете

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ма вие тука коментиращите четете ли преди да коментирате?
    Пфайзър и Модерна имат над 95% защита от зараза и данните от тази статия го потвърждават. Много ти здраве със 'спортуване и подсилване на имунитета'. Знаеш ли колко спортисти ги тръшна за последно?

    Коментиран от #17

  • 17 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Алоо четете":

    като гледаш само бтв и нова и четеш прилежащите им соросоидни сайтове си много в час, а?

    Коментиран от #18

  • 18 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "А ти":

    Според теб русоидни сайтове трябва да се четат.
  • 19 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    леле страшно става,веднага към центровете за вак........