Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 23:00 4 027 32

Швеция подготвя нови мерки! Случаите на коронавирус се увеличават

  • швеция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • андерс тегнел

Скандинавската държава, която има население 10 милиона души, е регистрирала досега 12 713 смъртни случая от COVID-19

Швеция подготвя нови мерки! Случаите на коронавирус се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция подготвя нови мерки с цел да ограничи ново увеличение на случаите на коронавирус, след като щамът, открит най-напред във Великобритания, бързо се разпространява, заяви днес шведският главен епидемиолог Андерс Тегнел, цитиран от Ройтерс.

По данни на здравните власти от петък досега в Швеция са регистрирани 10 933 нови заразени с коронавируса. За сравнение за същия период на предходната седмица бяха отчетени 9458 нови случая.

"Британската разновидност се увеличава много бързо", заяви Тегнел на пресконференция. "Има доста голяма вероятност тази разновидност да бъде доминираща след няколко седмици или месец", каза той.

"Подготвяме пакет (от национални мерки), който ще бъде представен утре", заяви Тегнел.

По думите му са установени също случаи на южноафриканския и бразилския щам на вируса, но те не се разпространяват бързо.

През последните седмици в Швеция се засилва тревогата от възможна трета вълна на пандемията след увеличение на броя на новите заразени и разпространение на новите разновидности, предаде БТА.

Правителството подготвя почвата за евентуални карантинни мерки в степен, каквато не е имало от началото на пандемията. Досега Швеция избягва да налага карантини.

Няколко от най-големите провинции в страната, включително Стокхолм, предприеха стъпки като препоръка за носене на маски в магазините, на работните места и в обществения транспорт. Това е промяна в сравнение с предишния подход на шведските здравни власти, които по-рано не желаеха да одобряват подобни ходове поради недостатъчно доказателства за тяхната ефективност.

Швеция, която има население 10 милиона души, е регистрирала досега 12 713 смъртни случая от COVID-19. Смъртността ѝ на човек от населението е доста по-висока от тази в някои от нейните съседни държави, но е по-ниска, отколкото в някои европейски страни, избрали да наложат карантина.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ***

    17 3 Отговор
    Идеално, давайте сновите мерки, че шведската АстраЗенека ще фалира
  • 2 Активист на БКП

    24 10 Отговор
    Просто лъжете ! Няма такива в шведската преса!

    Коментиран от #23

  • 3 обективно

    20 8 Отговор
    измислици, премислици
  • 4 А така

    15 4 Отговор
    Стряскайте се и се гответе за поголовна ваксинация...
  • 5 Дамм... - "относно Швеция"

    14 24 Отговор
    😉 Публикувано във ФАКТИ: "Смъртността ѝ на човек от населението е доста по-висока от тази в НЯКОИ от нейните съседни държави..." - НЕ Е от "НЯКОИ", а от ВСИЧКИТЕ ѝ директни съседи - смятано и поотделно, и заедно. 😉 Свалете най-накрая розовите очила, сложени ви и от Мангъров, който даваше Швеция постоянно за пример. Отворете ги тези широко затворени очи. Минусите, които ми сложихте през изминалите месеци на коментарите ми "относно Швеция" са притеснителни - показват не само липсата на информация в БГ-медиите, но и нежеланието на коментиращите тук да се информират сами за реалната ситуация.

    Коментиран от #8

  • 6 Дамм...

    2 2 Отговор
    🤔😆😂🤣😷😉
  • 7 Оги

    6 14 Отговор
    Тоя не бяха ли на системата на Мангъра - все ни е тая, който мре да мре.
  • 8 Психо

    31 6 Отговор

    До коментар #5 от "Дамм... - "относно Швеция"":

    Австрия около 8 милиона и локдаун от няколко месеца над 8000 починали и неясно колко откачили и фалирали. Швеция около 10млн без мерки около 12000 починали. С мерки и без мерки все тая за разпространението. Само дето с безсмислените мерки такива като тебе почват да откачат...

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Етър

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Психо":

    По-точно не можеше да го напишеш, браво! Такива, като #5 трябва редовно да си пият хапчетата за параноя...
  • 10 Хаха

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Психо":

    Те шведите тепърва започват да откачат. А да видим пък като ги подгони гузната съвест....Да, в Австрия е лошо икономически, но поне имат около 4000 починали по-малко от шведите и то въпреки че са по средата между 7 (!) други държави, които имаха/имат сериозни проблеми с разпространението, и от които много хора работят в Австрия, т.е. се пътува напред-назад. А не като шведите - с трима съседи, които на фона на останалите европейски държави имат нищожно ниски числа за заразени и починали. Лошо било икономически в Австрия. То къде ли не е? Само че...икономическо положение може да бъде подобрено, дори и да отнеме години. Изгубен живот - не. А шведите предпочетоха първо да изгубят животи, преди да рискуват да загубят пари.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 Само Мангъров

    23 6 Отговор
    България,6-7 милиона-10 000 жертви. Швеция,10 милиона-12 000. Едните с мерки при другите никакви?!?! Обаче тъпите прости овце продължават да блеят.
  • 12 Швеция

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Живея в Швеция и понеже ми писна да чета какви ли не глупости ето ви официалната статистика за починалите от началото на "пандемията" до края на седмица 6 за Швеция без да е имало локдауни, глупави мерки, маски и т.н, по възрастови групи:
    до 40 годишни - 0
    от 40г до 50г - 82
    до 50г до 60г - 269
    от 60г до 70г - 738
    от 70г до 80г - 2679
    от 80г до 90г - 5350
    90+ години - 3534

    Коментиран от #18, #20

  • 13 Hoho Boho

    9 3 Отговор
    Стокхолм, предприеха стъпки като
    ПРЕПОРЪКА
    за носене на маски в магазините...

    Ужас!!!

    При нас, в Казанък носим маски и на улицата,
    Ония не знаят какво вършат...

    ПРЕПОРЪКА... маски в магазините
    Ужас!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САРС КОВ 1

    4 2 Отговор
    ЗАЩО НЕ НИ ВАКСИНИРАХТЕ И НЕ НИ ЗАТВАРЯХТЕ ОТ САРС КОВ 1 ?ДАЖЕ И НЕ ГО ПОЧУВСТВАХМЕ
  • 16 Ццц

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Господине, изгубен живот за мен е да загубиш млад човек. Повечето жертви на Швеция са на близо век.

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Племето

    3 0 Отговор
    дори не може да събира и изважда. Уникално неграмотно..
  • 18 Швед Ала Бала

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Швеция":

    Шведите май послъгват със статистиката. Ако им се погледне К19 графиката на Гугъл, обикновено няма никакви данни за Понеделник, Събота, и Неделя, а някой седмици и повече дни. Така че въобще не им вярвам на публикуваната бройка. Закво изведнъж са се затръшкали с нови мерки ако са толкова добре?
  • 19 Дамм...

    2 2 Отговор
    Благодаря ти за информацията! Ето ти малко официална статистика за Австрия - починали с/от CoviD от началото на пандемията до днес при строги мерки - 8434. В същото време при вас - 12713. Нищо работа, а? Като всичко ви е наред, защо ви приеха Пандемичния закон през януари, защо в момента обсъждат предложения за въвеждане на локдаун, защо критикуват медиите ви, че, премълчават какво точно е положението в Швеция, защо Тегнел и негови колеги имат нужда от полицейска защита, щом всичко ви е ОК и народът е свободен, щастлив и удовлетворен от "шведската стратегия"? И защо съседите ви имат: Норвегия - 608 смъртни случая, Финландия - 734, Дания - 2343, докато вие гоните 13000 смъртни случая. Едните решиха да си жертват норките, при вас решиха да жертват хората. Но сега сте оптимално подготвени да бъдете ваксинирани.😉
  • 20 Дамм...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Швеция":

    Провери си данните за смъртните случаи в групата под 40 г. Не са 0. За съжаление имате и смъртни случаи на деца под 9 г.
  • 21 Вие може би

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ццц":

    правите деление между млад и възрастен. Аз не. Животът е живот. Това че са починали толкова възрастни хора в Швеция се дължи и на друго - недобра подготовка и организация в старческите домове. Наскоро гледах и едно интервю с 82-годишен швед. Наложило се е да бъде приет в интензивно отделение. Отказали са му. Отписали го ей така. Дъщеря му по някакъв начин успяла да го уреди да влезе в интензивно. Човекът сега е добре. Правеше упражнения, които със сигурност биха затруднили един 40-50 год. българин. Има огромна разлика между 80-годишен българин и 80-годишните в държави с висок стандарт на живот.
  • 22 Госпожо,

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ццц":

    когато пиша, че шведите избраха да изгубят животи пред това да загубят пари, не го казвам ей така. Разровете се малко за публикации на чужди езици. Потърсете информация за изтеклата комуникация на Тегнел от началото на пандемията. Излязоха наяве е-мейли, в които еднозначно се говори колко процента жертви са допустими, за да предотвратят икономически проблеми. И никой не говори в тези и-мейли за възраст на жертвите. По онова време не се знаеше още кои възрастови групи са сред рисковите. Стратегията на Швеция си е абсолютно политическа, а не хуманна. Отново казвам, след като излязоха тези неща наяве, доверието и в правителството и в здравните власти е спаднало значително. Потърсете. Аз каквото можах, вече писах. Радвам се, че най-накрая и ФАКТИ публикуваха нещо по темата за Швеция, макар и със закъснение. Но досегашното мълчание беше притеснително и необяснимо. Темата беше табу. Защо?
  • 23 Хайде стига глупости!

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Активист на БКП":

    Медии от Швейцария, Великобритания, Германия, Австрия и Швеция публикуваха тази информация преди дни, част от нея дори преди седмица и повече. Някой от тук коментиращите даже беше писал,.че информацията в статията била по поръчка на НАШИТЕ власти?! Чувате ли се какви ги говорите? Потърсете в чуждите медии и ще видите те от колко време насам пишат тези неща.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 обективно

    1 2 Отговор
    Много упражнения на тема Швеция. Инфо с официалната статистика за ковида може да се намери на страницата на folkhalsomyndigheten . Нчма как да кача директно линк , защото модератора го премахва автоматично, но който се интересува може да провери точно. За разлика от БГ шведите имат много точна статистика. Над 90 процента са починалите на възраст 70+. Под 40 години няма починали и 82 души от 50 до 60 години. За какви политики, икономики и други глупости пишете. Хората имат голям брой възрастно население, което е по-уязвимо по естествен път. 3500 души починали над 90 години. Каква е статистиката по възрастови групи за България, ако има такава ?!? Реално глупавите мерки съсипват бизнеса и икономиката и обричат на глад и психически проблеми една камара народ в активна възраст, които на практика са най-малко застрашени от този вирус. Който може да мисли, може... Ум царува - Ум робува ...

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Я пак виж

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "обективно":

    графиката със смъртността по възрастови групи на сайта, за който говориш. Сигурен ли си, че няма в групите под 40 г.? Има ли зелена черта в тези групи (¢само че заради мащаба е толкова тънка, че не се вижда добре). Действително са малко, но има починали дори в групата от 0-9 г.! Що се отнася до точната статистика на шведите: направих опит със статистиката им. На 5 януари погледнах колко смъртни случая беха регистрирали до 3 януари. В края на месеца пак погледнах същото нещо. Бяха добавили над 1000 случая към задна дата. Този експеримент можеш да го проведеш и сам. Да, който може да мисли, може. Но твоят ум робува на едно повърхностно поглеждане на числата в шведската статистика. Когато проследиш малко по-дълго какво се случва, можем пак да говорим. 😉😆

    Коментиран от #28

  • 27 Относно начина,

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "обективно":

    по който отчитат точно, има един документ за метода на отчитане на страницата socialstyrelsen. Там е описано, откъде идва въпросното вкарване на данни със задна дата. Но с две думи, днес могат да вкарат още 1000 случая в базата данни със задна дата от над 20 дни. Точна им е статистиката, но не е актуална. Можеш да си сигурен, че числата са окончателни и няма да се увеличат за около 1 месец назад.
  • 28 обективно

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Я пак виж":

    леле мале - тънка - дебела линия .... Абре човеко, слагаш стрелкичката на мишката в зелената зона и ти излизат бройките. Не знам на теб звездите ли ти говорят за Швеция, но аз ти пращам официалната статистика ...

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Пич,

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "обективно":

    погледнах го и на компютъра. Прави ли ти впечатление, че в групите от 0 до 39 години не ти изкарва нищо. Обаче, като събереш показаното в другите групи, ти се губят едни 60 човека? Не са много. Обаче дотолкова с твоята официална статистика. Казах ти, поинтересувай се малко, как и какво отчитат. Проследи им статистиката поне месец. Тогава ще говорим. Защото с твоя повърхностен поглед върху нещата, не ме учудва, че мислиш, че на мен звездите ми говорят. В други сайтове можеш да намериш и как са разпределение тези 60 човека по възрастови групи. Хайде със здраве. Когато си по-добре подготвен с материала, ще се радвам пак да поумуваме на тази тема. Но след като им наблюдавах данните с месеци и намерих отговорите за това, което не им се връзва в статистиката, вече не ми е интересно да откривам топлата вода наново.

    Коментиран от #31

  • 30 Ако темата ти е интересна,

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "обективно":

    потърси следното (надявам се да не го изтрият - обикновено ми трият коментарите, когато съдържат неща на латиница): "Description of data sources for deaths due to COVID-19".
  • 31 Съвет

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Пич,":

    Потърси помощ от психолог

    Коментиран от #32

  • 32 Не ми трябват съвети

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Съвет":

    от теб. Темата ми беше интересна, занимавах се с нея. При теб нещата са повърхностни и се дразниш, че не разбираш, какво говоря. Тогава не ми губи времето.