Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 22:23 2 316 18

Османи: ЕС изпраща лошо послание, оставяйки Западните Балкани без ваксина!

  • северна македония-
  • ваксина-
  • коронавирус

200 000 бройки от китайската ваксина "Синофарм" се очакват в Северна Македония в края на месец февруари

Османи: ЕС изпраща лошо послание, оставяйки Западните Балкани без ваксина! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Република Северна Македoния, чиято ваксинационна кампания срещу COVID-19 точно започна в много малък мащаб, е "странична щета" от европейската стратегия, заяви днес Буяр Османи, министър на външните работи на страната, която иска да се присъедини към ЕС, съобщава АФП.

"Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки района на Западните Балкани без ваксина", каза Османи в интервю за АФП в рамките на визита в Париж.

Република Северна Македония започна на 17 февруари ваксинационната си кампания благодарение на дарение от Сърбия на няколко хиляди дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех, но страната не се е възползвала от политиката за централизирани покупки на страните от ЕС, предаде БТА.

В рамките на ЕС ваксинацията започна в края на декември.

Република Северна Македония се надява освен това да получи доставки на ваксината на АстраЗенека през март чрез системата КОВАКС.

Ние предплатихме миналата година 800 000 дози чрез тази система и също така сключихме директен договор с Пфайзер, но все още не сме получили нищо. Опитваме се да осигурим китайски ваксини, добави министърът.

200 000 ваксини от китайската ваксина Синофарм се очакват в края на месеца.

В района само Сърбия е започнала ваксинация в голям мащаб благодарение на споразумения, сключени директно с фармацевтичните компании, отбелязва АФП.

Република Северна Македония, която се присъедини към НАТО миналата година, се стреми отдавна към присъединяване към ЕС.

Блокирана в продължение на дълго време от вето от страна на Гърция, сега тя е спирана от България, която разглежда езика на Северна Македония като диалект на българския и отхвърля термина "македонски език", отбелязва АФП.

Въпросите за идентичността не би трябвало да са условие за процеса на европейска интеграция. Ние не искаме преференциално отношение, ние искаме само справедлив процес, основан на обективни политически и икономически критерии, изтъкна Османи.

Той каза, че е "уверен" в близкото разрешаване на спора.

Ние сме готови да обсъждаме на научни основи нашите съответни прочити на историята, за да намерим общи точки, да премахнем от нашите книги по история стереотипите, които тровят нашите отношения. Но ние никога няма да приемем историята да се обсъжда с цел да се преразгледа идентичността на нашата суверенна нация, посочи Османи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повярвайте ми

    5 3 Отговор
    Това е едно от най-добрите послания..
  • 2 Смях

    5 13 Отговор
    Глупости на търкалета , просто Китай им е дал много по-ниска цена от ЕС... Я да отречем и руския език , защото е "диалект на българския" ... палячовци

    Коментиран от #6, #18

  • 3 Факт

    10 3 Отговор
    Още не са започнали да преговарят и реват за помощ. Можем да си представим техния "принос" в европейската цивилизация ако станат членове на ЕС. Само ще искат: Скопие да е столица на ЕС, езикът който говорят да е северномакедонски, а не български, индианците да са им братя, Луната македонска територия и пр. глупости.
  • 4 Гост

    2 6 Отговор
    Оставяйки ромите без ваксина е много по-лошо послание. Това е расизъм и дискриминация.
  • 5 Защо

    10 0 Отговор
    Защо Руснаците не им пратят спутника? ЕС трябва да е длъжен ма тези? Защо?
  • 6 ха ха

    5 15 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    Руският език не е диалект на българския... българския е диалект на руския.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Смятайкйй

    14 2 Отговор
    За белгийците няма ваксини, за някакви сърбомакеотрепки да има???? Я марш в канала!
  • 8 Кси

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Болни мозъци, нямащи представа от исторически извори се изхвърлят, паляци ха-ха-ха
  • 9 Смях

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Съгласен съм , а и не виждам никой да протестира или налага вето значи 100% е така пък и кодекса на Зограф е в тях... българите говорят на руски диалект!

    Коментиран от #11

  • 10 Кси

    7 1 Отговор
    Тия докога ще се правят на улавя и ще повтарят мантрата, че нямало да им коментираме историята и езика, а те ще изопачават и крадат БГ история, долни са и то много, знаят си от кога им е нагласен езика от коминтерна 44г и малко преди това идентитетот от новакавич, сръбска доктрина, за да ги откъснат от България, какво има да квичат само

    Коментиран от #14

  • 11 Кси

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Смях":

    Пий си хапчетата редовно, руски хронисти в миналото казват за българите-"те говорят по между си с езика, на който ние говорим с Бог", и как не, получават православието от България, Киприян от България е първия митрополит на Киевска рус. Спрете да пишете глупостите, проверете, прочетете, какво е това ха-ха-ха, пълни простотии

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Лудия шпек

    6 1 Отговор
    мекедония винаги еи ще си остане като леката жена, лоши съветници.
  • 13 Лудия шпек

    5 1 Отговор
    мекедония винаги, е, и, ще си остане като леката жена, лоши съветници.
  • 14 Смях

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Кси":

    Честно да ти кажа абсолютно никой по света не го е еня кой е измислил кирилицата или къде се намира бг и македония 😂 даже винаги го оприличават с руски и нищо повече . Ако трябва да сме точни езика е по поръчка на Ватикана с цел литургии , а Кирил е учил там лингвистика с години после е пратен като мисионер от вуйчо му евнуха Теоктист... ама щом ти харесва се тупай в гърдите, че ти си го измислил ахахаха
  • 15 Смях

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Кси":

    Какво го интересува някой това бе братио... ходи утре на работа и ги разправай тия на шефа после му търси заплата щот си много знаещ 🤣
  • 16 Смях

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кси":

    И какво като Киприян е бил от първите удостоени митрополити... Виж се сега къде сме и каква тиква е министър с курс за пожарникар, не е прочел една книга. Македония ни е последният проблем, ако искат да го присвояват на мен ми е все тая пак ще са си мизерници

    Коментиран от #17

  • 17 Кси

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смях":

    Недейте да пишете глупости, даже в руския са останали падежите/именителен, родителен, винителен, дателен, предложен, творителен, май има още 1, 2/ от старобългарския
  • 18 РЕАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Смях":

    Я питай колко български думи има в съвременния български език. Едно време го учехме в училище. Езикът ни е славянски с незначителна част останали български думи. После се присмиваме на македонците, че всичко присвояват. Ние не сме ли същите.