Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 07:04 5 779 3

Развръзка за жестокото убийство край Смилковското езеро през 2012 г.

  • смилковското езеро-
  • убийство-
  • албанци-
  • северна македония-
  • съд-
  • тероризъм-
  • скопие

Шестима души бяха осъдени на доживотен затвор

Развръзка за жестокото убийство край Смилковското езеро през 2012 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Основният съд в Скопие произнесе окончателните присъди по така наречения процес Монструм за жестоко убийство на петима души край Смилковското езеро през 2012 година, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Трима от обвиняемите - Алил Демири, Африм Исмаилович и Агим Исмаилович бяха намерени за виновни по обвинения в тероризъм и осъдени на доживотен затвор. Обвиняемите Фейзи Азири и Хаки Азири бяха намерени за виновни за съучастие в убийство и осъдени съответно на 15 и 9 години затвор. Съдът освободи от обвинения шестия подсъдим по делото Сами Люта заради недостатъчно доказателства за обвиненията му в тероризъм.

Шестимата бяха съдени по делото Монструм за убийството на четирима тийнейджъри и един рибар край Смилковското езеро близо до Скопие на 12 април 2012 г. Обвинението поиска съдът да нареди задържане на осъдените в ареста до привеждане на присъдата в действие. Подсъдимият Фейзи Азири покани главния прокурор на държавата Любомир Йовески и главния прокурор за организирана престъпност Вилма Русковска да го посетят в затвора и да му представят доказателствата за организирането на престъплението, за организаторите, изпълнителите и техните съучастници.

Шестима души бяха осъдени на доживотен затвор по този случай на първа инстанция. В края на 2017 г. Върховният съд отмени присъдите и върна делото за преразглеждане. По време на произнасянето на присъдите съдът беше поставен под засилена полицейска охрана - в съдебната зала и пред сградата. В залата присъстваха роднини на подсъдимите и на жертвите. Халил Демири и Африм Исмаилович избягаха в Косово и досега не са екстрадирани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    21 1 Отговор
    После пак опявайте за толерастност. В зверилника това си ечисто самоубийство. В тоя смисъл се бе изказал великият Хайтов. А онея като са толкова чисти и невинни, защо са се укрили в друга държава?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цеко Питоня

    1 2 Отговор
    Ами това ги чака македоните. Лека полека стават област Източна Албания...
Новини по държави: