Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 09:30 5 250 36

Гърция и Турция си играят на война

  • турция-
  • учения-
  • нато-
  • гърция-
  • кораби-
  • егейско море-
  • военни-
  • маневри-
  • война-
  • изтребители

Анадолската агенция съобщи, че гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб

Гърция и Турция си играят на война - 1
Снимка: Shutterstock

Напрежението между Гърция и Турция отново се покачва на фона на военните учения, които двете страни организират двете страни в Егейско море, предаде bTV. През последните дни гръцките и турските медии са изпълнени с публикации за маневрите и обвинения за провокации.

"145 хеликоптера и стотици военни машини на американската армия, които ще дойдат с товарни кораби в Александруполис, където е установена военна база, ще участват в учение, което има за цел Турция. Гърция ще разположи по границата си по протежение на река Марица 11 съвременни камери и радари с обсег 15 километра, за да може да следи в реално време военната активност в Турция. Същевременно продължава изграждането на оградата от стоманени профили, високи 4,5 метра, по границата", пише във вторник вестник "Йеничаг".

"САЩ, които изсипаха огромно количество оръжие в Александруполис, на 40 км по нашата граница, под предлог провеждане на натовски учения, имат за цел да заобиколят турските проливи чрез връзка с базите в България и Румъния", допълва изданието. Турски медии твърдят още, че военното струпване в Александруполис е в нарушение на Лозанския мирен договор, който предвижда, че този гръцки град в Западна Тракия не трябва да бъде военизиран. Въпреки това в рамките на споразумение между Гърция и САЩ мястото е предоставено на американците за военна база, посочва турският печат.

Вестник "Хюриет" поясни, че маневрите в Александруполис ще се проведат в рамките на натовското учение "Дефенндър Юръп 21", в което Гърция е включена за първи път. В учението ще участва също България, както и Албания, Босна, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния и Словения. За целта в Александруполис ще бъдат дислоцирани 145 хеликоптера, над 1800 бронирани машини и над 20 хиляди души военен персонал. Очаква се операцията да започне до два дни. Струпването на военна техника и сили ще бъде организирано на седем отделни трансфера, които ще приключат до май. Учението ще е фокусирано върху сценарии за евентуална руска заплаха в Централна и Източна Европа, пише още "Хюриет".

"Гърция не мирясва", гласи заглавието на в. "Тюркгюн", според който Гърция от една страна участва в съвместно натовско учение заедно с Турция, а от друга - в съвместно учение със САЩ. "Тюркгюн" отбелязва, че едното учение на НАТО – „Дайнамик манта 2021“, започва в сряда в италиански води, а в него ще участват Турция и Гърция заедно с други членки на алианса. Отделно обаче стартира и учението "Дефендър Юръп 2021" в Западна Тракия, в което Гърция ще участва заедно със САЩ, пише вестникът. Паралелно на това "Гърция, която не успя да намери търсената политическа подкрепа в Източното Средиземноморие и остана без изход", се опитва да формира противников на Турция блок със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия, твърди още "Тюркгюн".

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че гръцки изтребители са обезпокоили турски кораб, извършващ "технически и научни проучвания" в международни води в северната част на Егейско море. Според източници от турското министерство на отбраната четири изтребителя Ф-16 са обезпокоили кораба "Чешме", като един от самолетите, които са летели на 1000 метра надморска височина, е пуснал "лъжлива цел" на две морски мили от турския кораб. Инцидентът е станал западно от гръцкия остров Лимнос.

Гръцките медии също следят с интерес подготовката на Турция за провеждането на военни маневри в Егейско море между 25 февруари и 7 март. Турция продължава засилената си дейност в Егейско море и след като изпрати кораба „Чешме“ да прави хидрографски изследвания в спорните с Гърция води, сега обяви, че ще концентрира 87 военни кораба в района. Те трябва да вземат участие в широкомащабното военно учение „Синя Родина 2021“ заедно с 27 самолета, 12 вертолета и десантни части, пише електронното издание на „Прототема“, цитирано от агенция „Фокус“. „Катимерини“ също пише за военните сили, които ще участват в турското учение, позовавайки се на източници в Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    21 26 Отговор
    Ако има война и българите не са яли бой в нея значи нещо не е било както трябва!
  • 2 user

    21 31 Отговор
    Американците няма да оставят ненаказани турците за покупката на С-400. Забавят, заради други проблеми, но няма да забравят!

    Коментиран от #6, #11

  • 3 хаберих

    9 18 Отговор
    Тези изтребители са били без боеприпаси. Иначе можеха да пуснат някоя ракета върху "Чешмата"/Чешмето/.
  • 4 един от многото

    29 2 Отговор
    Защо ли ми се струва , че всичкото това оръжие , тайно и полека ще влезе след учението в базите на България и Румъния!
  • 5 Фелдмаршал

    28 11 Отговор
    За историята в Кипър от 70те г. са си виновни византийците които тръгнаха да го окупират, а турците просто ги превариха!

    Коментиран от #35

  • 6 Махмуд

    27 9 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Е хайде де турците от кога чакат краварите дс ги накажат. Да не стане само че, обратното!

    Коментиран от #16

  • 7 Тра-ла-ла

    13 9 Отговор
    А турските изтребители редовно летят над Гърция. Лично съм ги виждал и месните хора казват, че се случва често, дори един си беше приготвил гръцко знаме да развява когато прелитат.
  • 8 Шалвар папур

    12 21 Отговор
    Струва ми се, че някак си така неслучайно се случват тези "учения" на САЩ и Гърция. Защо ли ми се чини, че над пуйките облаците се сгъстяват. В това лошо време да не ги удари някой гръм или светкавица и да има печени пуйки

    Коментиран от #9, #27

  • 9 Google

    25 8 Отговор

    До коментар #8 от "Шалвар папур":

    Искаш ли да видиш С400 как сваля ЕФки ?

    Коментиран от #10

  • 10 Шалвар папур

    11 24 Отговор

    До коментар #9 от "Google":

    Искам да. Ще ми е много интересно какво ще им се случи на пуйките, ако свалят американски самолет. Не мисля, че ще им се размине като при руснаците. Да не стане протока, а и не само той да се разшири драстично и да има вай вай какво стана.
    Да не си мислиш, че Русия ще ви подкрепи и ще влезе във война със САЩ заради вашите интереси?

    Коментиран от #14, #24

  • 11 Мустафа

    21 10 Отговор

    До коментар #2 от "user":

    Купуваме ако искаме и С 500,купуваме най доброто,ако искаме миговете ще купим и су 37.Само най доброто купуваме.Но пара има сега и наш изтребите ще направим турски самолет по хубав от ф 35!Каква Гърция кои бяха тия,те помнят ли като ги бихме НАТО нищо не ни каза тогава!

    Коментиран от #12, #23

  • 12 41b24n1jb

    11 21 Отговор

    До коментар #11 от "Мустафа":

    А вашия изтребител с ластичен двигател ли ще бъде? И ластика от кои шалвари ще е от тези на баба ти ли ?

    Коментиран от #28

  • 13 Ончо

    11 1 Отговор
    Твърде много техника само за едно учение!
  • 14 Хасан

    12 5 Отговор

    До коментар #10 от "Шалвар папур":

    Българин си и е нормално да те е бъз от силните на деня ..но това все пак турци ..руснаци ,американци е едно и също за тях

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 898

    9 12 Отговор

    До коментар #6 от "Махмуд":

    САЩ с едно копче ще ви умножат по нула!
  • 17 Шалвар папур

    13 18 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Не знам от къде я вадиш тази логика, че като съм "Българин си и е нормално да ме е бъз" ?!?
    А турците / към които ти 100% не принадлежиш независимо за какъв се имаш / определено не се числят към силните на деня. Това, че са силни в региона не ги прави силни в света, колкото и да им се иска. Преди време в някаква статия беше, четох един пост, в който ви сравниха с рибата сом, която си е вид хищник, който е опасен само за дребните рибки и не си дава сметка, че всъщност той е храна за по-големите, та така и вие.
    Никой няма да ви позволи да цуцате чуждите енергоресурси и това вече доста ясно се вижда с така наречените американско-гръцки "учения".

    Коментиран от #18, #19, #20, #21

  • 18 ††††††††

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Шалвар папур":

    важното е, че турците си пазят своето, ами ние на къде отиваме
  • 19 Хасан

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "Шалвар папур":

    Виж сега да ти обясня ...значи има международни енергийни корпорации които си мислят че притежават енергийните ресурси на планетата и използват страните за своите интереси ..те бутнаха Сащ срещу Ирак само и само да експлоатират богатствата а там "демокрация ,човешки права ,западни ценности" е за пред баламите
  • 20 Хасан

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Шалвар папур":

    Техен представител ( Маккейн) дойде и спря Южен поток...турчина не го спря и си плаща цената
  • 21 Булгур папур

    13 6 Отговор

    До коментар #17 от "Шалвар папур":

    Явно е, че не си българин, а Кремльовска сърпичукча. Какво сте направили вие, любителите на "печени пуйки" за Майка България, освен да я подхвърляте от куджак на куджак; и след всяка вопиюща издънка, да се подхилквате нагло, наричайки цялата цигания "Национален интерес". И какво спечелихте, освен бездънното презрение на разни шваби, янки и ушанки ?! Обитателите на тази земя разбраха, че никога няма да станат "Нация" и милиони от тях, сякаш подгонени от чума, тръгнаха да си търсят"Интереса" в чужбина
  • 22 Само че

    10 13 Отговор
    За разлика от Турция, където всички от сутрин до вечер се занимават с това, което правят гърците и Гърция, в Гърция никой не се занимава с Турция и турците. Това е факт.

    Коментиран от #25, #30, #31

  • 23 гладен турчин

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Мустафа":

    само хляб не можем да си купим, скъпичък е
  • 24 Мани Мани !

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Шалвар папур":

    Представям си, ако гърци и турци се здавят, колко милиона бежанци ще плъпнат към България, за да я превърнат в 10 милионна държава. Ще преживеем истинска "Арабска пролет", която ще ни възроди за векове. Яхнали Машината на времето, араби и ромляни, ще ни закарат в края на 14 век, за да видим как, Крали Марко и Шишман, стават васали на Османския султан.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Онзи

    3 3 Отговор
    Турция и Гърция са замразен конфликт. На САЩ им трябва такъв конфликт, че да може да въвлече Русия, за да е отслаби. Но Русия ще е пас тука според мен, а само ще продава оръжия. При конфликт ако САЩ застанат на страна на Гърция е много кофти за САЩ и бъдещето на Балканите. Тука трябват сини каски на ООН да се разположат на Гръцко Турската граница. Иначе искрата е голяма и няма да подчини България.
    Наще дано да пасуват
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 a bee

    9 1 Отговор
    Миналата година видяхме :Джони по
    долни гащи избяга (Сирия) !
  • 30 Всъщност е точно обратното

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Само че":

    В Турция съвсем малка част от новините са за Гърция, докато в Гърция лягат и стават с турската "заплаха". Гърците са съвсем дребна хапка за турските възможности, дето се вика само тираджиите да пусне и ще превземе Гърция за часове.
  • 31 Хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само че":

    И къде ти са фактите? Аз така да ти обесня,в Турция на месец 1 новина за Гърция и то даже не сравняват възможностите във военно отношение,а излиза един генерал и казва че Гърците се чешат и иска да го почеши,и на година 2-3 новини за БГ,така че като пишеш нещо пиши без да си съчиняваш
  • 32 Патриот Амужа

    3 3 Отговор
    Гърците са изпята песен. ++++АБД++++АВ
  • 33 Спокойно бе хора

    13 2 Отговор
    Вие честно ли сте толкова зле.Заформя се война точно до нас,а вие българите били страхливи и прости,турците били гладни и смотани.Добре ли сте изобщо.Ако това се случи ще пострадаме и ние,но не е там въпроса.Дано да се предотврати всичко това,че като гледам коментарите май 90% нямате деца и семейства,много сте мераклии.Аз знам едно има ли американец някъде значи, че и злото е там
  • 34 Никанор

    3 1 Отговор
    Тези учения имат за цел да подготвят съвместна боеготовност за действия на армиите на балканските държави само, че не се посочва срещу кого ? Може ли да се досетите срещу кого?

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Припок

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Никанор":

    Аа сетих се .Ами времето май дойде да му скастрят пььршевия мустак.