Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 12:31 3 497 27

“Феноменална стабилност“: турската икономика и пандемията

  • турция-
  • турска лира-
  • икономика-
  • стабилност-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • бвп-
  • локдаун

Очакванията бяха за тежък срив, но турската икономика дотук се справя блестящо в условията на пандемия

“Феноменална стабилност“: турската икономика и пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

По време на първата вълна от пандемията редица индустриални предприятия в Турция не въведоха съкратено работно време, нито програми за парични компенсации, а продължиха да произвеждат, преориентирайки се към по-голям износ. Тази стратегия явно даде плодове – междувременно турците получават поръчки от Италия и други страни, които никога преди не са проявявали интерес към турската продукция.

Прогнозите за срив не се сбъднаха

Последиците от това намират отражение и в цифровите данни, отбелязва „Ханделсблат“ и пояснява: „Турската икономика навярно спада към малкото стопанства в света, чийто брутен вътрешен продукт (БВП) нарасна през 2020, макар и с малко. Световната банка отчете 0,5% прираст за 2020, а МВФ – дори 1,2%. На фона на прогнозата на Световната банка за срив на турската икономика с 4,3%, това е феноменална стабилност“, посочва изданието. Прогнозата за 2021 година е за 4,5 на сто икономически ръст, а за 2022 - дори за пет процента.

Причините за това развитие са няколко. През цялата 2020 икономиката продължи да работи на бързи обороти. Разрешителните за строителство бяха издавани в спешен порядък, а често за строежите в големите градове биват наемат работници от Анадола. Властите сметнаха, че не си заслужава нито от финансова, нито от епидемична гледна точка да върнат тези хора обратно по родните им места. За хотелите по турската Ривиера пък бе разработена специална хигиенна концепция, която им позволи да продължат да приемат туристи. Мнозина хотелиери инвестираха стотици хиляди евро в преградни стени, допълнителен специално обучен персонал и дезинфекция на стаите. Този икономически курс бе подкрепен от паричната политика на Анкара, коментира „Ханделсблат“.

Основният лихвен процент остана нисък до ноември 2020, това позволи на потребителите да купуват евтино на кредит, а предприятията използваха ниските лихви, за да инвестират. Ниските лихви натиснаха курса на турската лира до рекордно ниско ниво. Но онова, което беше проблем за потребители и вносители, доведе до поевтиняване на турските експортни стоки и ги превърна в хит на много места по света – от селскостопанските продукти до турската стомана, чиито цени накараха конкурентите от Тисен-Круп и Арселор-Митал да подадат оплакване за дъмпинг до Еврокомисията. На Турция обаче това се отрази благотворно – много фирми изкараха рекордни печалби.

Инфлацията остава риск

С началото на втората вълна от пандемията Турция въведе строг локдаун за населението – забрани за излизане навън, задължение за носене на маски навсякъде извън жилището, както и масово тестване и проследяване на контактите на заразените. Млади и възрастни хора нямаха право да ползват обществения транспорт и можеха да излизат от дома само в определени часове, а всички ученици минаха на дистанционно обучение, което беше добре организирано.

Икономиката добре се съобразява с тези мерки, за нея и бездруго те са по-положителни, отколкото пълното затваряне на всичко. Не само супермаркетите останаха отворени, а и редица други магазини, както и търговските центрове и хотелите. Опасността при това развитие обаче е свързано с високата инфлация, която нарастваше през последните 4 месеца. През януари тя беше достигнала 15%. Ако в резултат на ниската основна лихва лирата отново се срине, планината от вътрешни дългове ще се превърне в бомба със закъснител, коментира „Ханделсблат“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Dw-нещо се случва с вас

    30 4 Отговор
    Най вероятно некъв камък ви е паднал на главата,мани не ми се чете даже,аз съм свикнал от вас да чета само негативни новини за Турция

    Коментиран от #11

  • 3 Johan

    21 3 Отговор
    Ако е истина, то БРАВО!
  • 4 За съжаление

    34 7 Отговор
    Страна с младо население и която произвежда абсолютно всичко от оръжие, дрехи храни коли техника няма как да я хване криза.... Няма нешо което да си помислите и да няма турски аналог.....

    Коментиран от #27

  • 5 Баровеца

    4 7 Отговор
    Да това е хубаво,защото турската стока е била винаги приемлива спрямо цена и качество,но скоро "нахапах " нискокачествен метален елемент от тяхна стока и ако качеството е занижено на износната турска стока то кофти,но може и варианта само за БГ да е нискокачествена , с което ще ме загубят като клиент,а и не само мене ,защото в Нета се коментира и показва всичко това касаещо качеството на дадена стока и то е видимо за голяма аудитория евентуални потребители!
  • 6 Обречена страна

    21 2 Отговор
    България от 2007 прозивежда едно нешо, ЕМИГРИТАНТИ, изнася ги за цял свят, рекламации няма искат и още....
  • 7 Алооо дойчето

    28 2 Отговор
    За Турция се пише само лошо...или нищо. Какви са тези неща сега, ще докарате до инфаркт някои...
  • 8 сила

    22 3 Отговор
    Турците да се благодарят, че имат такъв Лидер като Ердоган иначе са в девета глуха. Те и затова застаха срещу танковете за да защитят Лидера си.
  • 9 Сърпичукча

    11 0 Отговор
    В траур съм !
  • 10 ФЮРЕРЪТ БОЛЕН

    8 4 Отговор
    Кой туй, бе джанъм?! Турците произвеждали ! Та, те ще ни "поробят" със стоките си ! Братушкиии, де сти ваааа ?!
  • 11 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Dw-нещо се случва с вас":

    Не уе, застамиха се на 100 негативни 1 позитивна не само за комшиите за Швеция и Русия е същото
  • 12 10%

    16 3 Отговор
    Веднъж пътувах с наш изселник. Попита ме знаеш ли по какво си приличат България и Турция - отговорих не! По 10% ми каза стареца. Е, какви са тези 10% бе човек? Ами и в Турция и България управляват 10% - в Турция 10-те процента свестни и грамотни хора, а у нас 10те % боклуци. Резултата - справка у съседите. Машала, както казват.
    А колкото до некачествените стоки, по0горе някой писа, те са резултат от българските тарикати.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бай Даньо

    3 16 Отговор
    Каквото и да пишат германските мисирки 2020 година ще се запомни като годината в която България стабилно и се надяваме завинаги задмина по БВП на глава от населението търкито. Цифрите за БВП на глава от населението не лъжат :
    България - $9800
    Турция - $7700
    А само до преди няколко години България изглеждаше като изоставаща дори от търкито ...

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 15 Осман

    8 0 Отговор
    Аллах Аллах! Дойче веле и нещо положително за Турция. Не сме свикнали.
  • 16 Бай Герги

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    По-полека,че си само една махала на Турция,аз да ти набутам 80 млн народ,тогава ми говори за глава от населението,умнико
  • 17 до бай Ганьо правещ се на бай Даньо

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Цифрите за БВП вярно не лъжат, но ти лъжеш Вашингтонския институт за близкоизточна политика съобщи в Туитър, че БВП на Истанбул е по-голям от този на Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора, взети заедно, пише скопският в. "Слободен печат", цитиран от БТА. БВП само на Истанбул е 256 милиарда долара и е по-голям от сбора на БВП на осемте балкански страни, възлизащ на 253 милиарда.
    Истанбул има 15,5 милиона жители, а осемте балкански страни - общо 28,6 милиона.
  • 18 до бай Ганьо правещ се на бай Даньо

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Истанбул 15,5 милиона жители с 256 милиардана БВП. А осемте балкански страни с България 28,6 милиона жители БВП 253 милиарда. Сметни другарю бай Ганьо.
  • 19 Кълъчдароглу

    3 3 Отговор
    Веднага щом некадърникът зет се появи отново и Ердоган започна да говори с хубави думи за него, започнаха слухове за завръщането му в правителството и това веднага доведе до обезценяване на лирата днес!
  • 20 биби

    8 1 Отговор
    ало туркофобите си навряха главите в пясъка.хич ги няма.
  • 21 Ибрям

    8 1 Отговор
    Алооо пак сте в Одрин мисирки
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бонго Васил

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "КОТарАК":

    Всичко си произвеждат комшиите. А ти продължавай да произвеждаш и изнасяш гастарбайтери на Европа!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 инако мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "За съжаление":

    А защо "За съжаление". Ако тази статия беше за Зимбабве нямаше да е за съжаление, ама нали е за Турция е за съжаление. Няма толкова комплексиран народ. Но така е, когато от 1944г. до 10.11.1989г. денонощно ти втълпяват, че всеки момент можем да бъдем нападнати от турците, но по-жалкото е когато не можеш да се рестартираш и продължаваш да живееш с този по нищо неоправдан страх. Хора, по-скоро трябва да отворим очите си и да осъзнаем, че не Турция е заплаха за България, а това, че ние се кланим без въпроси на щатите, ЕС и т.н. и кога ще разберем, че отдавна сме поробени от тях. По скоро трябва да си задаваме въпроса, защо когато едни успяват някак си да се справят сами, а ние продължаваме да разчитаме на милостиня от ЕС или някъде другаде, а не да правим стратегия и да се борим с тези сурови здравни и икономически предизвикателства. Вероятно много малко от Вас ще ме разберат, но това е нормално иначе нямаше да бъдем на този хал. Приятна и лека неделя на всички.