Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 07:49 1 807 7

ЕС и Великобритания без напредък за удължаване на "гратисните периоди" за Северна Ирландия

  • великобритания-
  • северна ирландия-
  • брекзит-
  • икономика

Двете страни планират нови срещи за окончателно решаване на граничните проблеми

ЕС и Великобритания без напредък за удължаване на "гратисните периоди" за Северна Ирландия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След видеозаседание на Съвместната комисия на ЕС и Обединеното кралство за прилагането на Протокола за Северна Ирландия бе направено изявление, че то е протекло „конструктивно“ и се работи за решаване на проблемите с търговията през Ирландско море, възникнали в резултат на Брекзит. Според първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър обаче срещата е била „много разочароваща“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският вицепремиер Майкъл Гоув, които са съпредседатели на съвместната комисия, посочиха в изявление, че потвърждават пълния си ангажимент към мирното споразумение от Разпети петък и правилното прилагане на Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията между провинцията, останала в общия европейски пазар за стоки, и останалата част от Обединеното кралство. Не бе постигнат обаче напредък по искането на Великобритания за удължаване на така наречените „гратисни периоди“, така че още известно време да не бъдат напълно прилагани проверките и контрола на стоките, идващи от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия.

Първият „гратисен период“, който засяга храните и колетите, изтича в края на април. Британското правителство, подкрепяно от бизнес групи, иска Брюксел да удължи „гратисните периоди“ до 2023 година.

Първият министър на Северна Ирландия и лидер на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър обаче заяви, че не е изненадана, че няма напредък и обвини ЕС, че остава глух към притесненията на юнионистите, които смятат, че Протоколът трябва да бъде премахнат, защото само пречи на търговията. Двете страни планират нови срещи за окончателно решаване на граничните проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    1 3 Отговор
    Голям и зелен праз!
  • 2 ECbureaucrats

    2 1 Отговор
    Нaй-кoрумпирaнитe!
    Нaй-нeaдeквaтнитe в глaвaтa!
    Нaй-гoлeмитe бюрoкрaти!
    Нaй-гoлямoтo близaнe нa зaдници!
    Нaй нeкaдърнитe!

    Коментиран от #3

  • 3 Emo

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ECbureaucrats":

    Бягай към рашата там са ‘най-богати’ отделно са икономическо джудже.

    Коментиран от #4

  • 4 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Emo":

    Разбирам че сте доволни от комисията на ЕС и от правителството тук също !?
    Лижете ли задни части сте доволен?

    Коментиран от #5

  • 5 Тошо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    Просто ес се гаври със тия глупаци от острова ама как да го разберете.Европа спечели от цялата работа всички фирми се изнесоха а на острова продължава да расте безработицата отделно всичко стана скъпо.

    Коментиран от #6

  • 6 No Exit

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тошо":

    А £ си расте ли расте спрямо €, и хич не му дреме за теб. Ех, Тошко, Тошко ...

    Коментиран от #7

  • 7 Тошко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "No Exit":

    Расте защото има сделка ама то трябва да се мисли .. В България никога не можете да мислите затова банският ви управлява толкова години.
Новини по държави: