2 310 34

В САЩ се разпространява нова мутация: по-заразна и по-агресивна?

Според учените той напада по-агресивно човешките клетки и е по-малко чувствителен към вече изградените антитела, отколкото други варианти на вируса

В САЩ се разпространява нова мутация: по-заразна и по-агресивна?
Снимка: Shutterstock

В САЩ се разпространява нова мутация на коронавируса. Учени от Сан Франциско предполагат, че тя е по-заразна и по-опасна от първоначалния вариант на вируса. Рискът от смърт е вероятно до 11 пъти по-висок.

Изследователите в САЩ са разтревожени. Причината: нова мутация на коронавируса, която се разпространява в щата Калифорния. За първи път тя е била установена през декември 2020 - от учени от медицинския център "Cedars-Sinai" в Лос Анджелис. Междувременно наличие на новата мутация е доказано и в други американски щати. Единични случаи са регистрирани и в други страни, например в Австралия.

По-заразна и по-агресивна?

Според изследване на Калифорнийския университет в Сан Франциско, новооткритият вариант B.1.427/B.1.429 е вероятно по-заразен и по-агресивен от първоначалния вид. Предполага се, че новият щам може да предизвиква по-тежко протичане на болестта. Това бе съобщено от редица американски медии, позоваващи се на учените от Сан Франциско. Тяхното изследване все още не е публикувано, тъй като не е преминало през типичните за една научна публикация независими контролни процеси. Според вестник "Лос Анджелис Таймс", в момента т.нар. калифорнийска мутация се анализира от местната здравна служба. Очаква се в края на седмицата да се появи предварителна онлайн-публикация по темата.

В рамските на изследването са били анализирани около 2000 проби от 44 калифорнийски региона, информира американското научно списание "Наука". Всички те са взети в периода от септември 2020 до края на януари 2021. Към края на януари заразите с новата мутация са представлявали 50% от общия брой на анализираните проби. В пробите от септември не е било доказано наличието на новия вариант на вируса. За целия период новият щам е доказан в 21,3% от всички проби. От тези данни става ясно, че само за няколко месеца се забелязва силно регионално разпространение на мутацията.

Освен това, изследването оценява болничния престой на 324 пациенти, лекувани от Ковид-19 в Университетската клиника на Сан Франциско. При онези, които са били заразени с новия щам B.1.427/B.1.429, вероятността от нуждата от интензивни медицински грижи е била пет пъти по-висока, отколкото при заразените с "дивия тип" на вируса (немутирал). Що се отнася до риска от смърт, при заразените с калифорнийския вариант той е бил до 11 пъти по-висок.

По-резистентен към антитела?

И още: изследването посочва, че в носовете на заразените с новия щам е било доказано двойно по-голямо наличие на вируса, отколкото при заразените с първоначалния вариант на коронавируса, информира списание "Наука". Вероятно поради това новият щам е по-заразен. Освен това, според учените, той напада по-агресивно човешките клетки и е по-малко чувствителен към вече изградените антитела, отколкото други варианти на вируса. А това би могло до се отрази отрицателно на ефективността на ваксините.

"Този нов вариант на вируса буди тревоги, тъй като според нашите данни той е по-заразен, при него вероятността от тежко протичане на болестта е по-голяма и освен това е частично резистентен към вече изградени антитела", казва Чарлс Чиу, експерт по инфекциозни болести и анализи в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който според списание "Наука" е съавтор на изследването. Чиу сравнява калифорнийския вариант на вируса с британската мутация B 1.1.7., която се разпространи изключително бързо и в други страни. Според списание "Наука", няколко учени, които не са участвали в изследването, се съмняват в представителността му. Резултатите отчасти се основавали на сравнително малко данни.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Гост

  8 32 Отговор
  Колкото повече го бавите, за да си крепите икономиките, толкова повече мутации ще има. Трябваше изведнъж да го пресечем като се затворим за 2 месеца, миналата година. Щеше да изчезне защото нямаше как да се предаде, ако сме затворени. Сега щяхме да живеем нормално.

  Коментиран от #6, #11, #12

 • 2 А защо разбираме

  26 0 Отговор
  За този "нов Калифорнийски щам" чак сега като е открит миналата година?
 • 3 Ама ако

  11 2 Отговор
  някой си мисли, че ще се спаси...в голяма грешка е.
 • 4 Мнение

  27 2 Отговор
  Новина от DW, подминавайте с удоволствие и без мярка!!!

  Коментиран от #8

 • 5 За него

  19 1 Отговор
  ще има нова ваксина. Слага се в г...
 • 6 Дидо

  3 9 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Китай е виновен за пандемията

 • 7 Бай Знай

  15 0 Отговор
  По-резистентен към антитела... нагласьок се казва тази процедура! Нагласьок за био софтуеъра на "следващите поколения" "ваксини" - модерна и пфазер-шмайзер. Антителата са тези, които ни пазят от векове. Софтуеъра се разработва, считано от началото на 90-те на миналия век на база ДНК/РНК нуклеотидни кодони. Сега искат да набучат софтуеъра на по-хитреещите балъци, които не поискаха да бъдат заразени засила с А.З.
 • 8 Психиатър

  3 2 Отговор

  До коментар #4 от "Мнение":

  Гледай руската телевизия
 • 9 Бил гейтс

  18 0 Отговор
  Не съм аз не съм аз😂😂😂😂
 • 10 яко ни лъжат

  31 0 Отговор
  БИЛИ ГЕЙ И ИЛЮМИНАТИТЕ , ПУСКАТ ЛИ ПУСКАТ НОВИ МОДИФИКАЦИИ КОРОНА. МНОГО ХОРА СА ИЗЛИШНИ НА ПЛАНЕТАТА КАЗВА БИЛИ ГЕЙ.

  Коментиран от #16

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 12 Ако беше

  11 1 Отговор

  До коментар #1 от "Гост":

  Само България да се затвори за два, три месеца, но по тази логика трябваше да затворят целия свят! Иначе няма смисъл да е затворена само една държава! И след това да идват чужденци или връщащти се българи, и пак да разнасят болестта!
 • 13 deep state

  21 0 Отговор
  има з торбата с хитрини още мутацийки,няма да ви оставим тъй лесно на спокойствие,ще ви натресем и ваксинационен паспорт най-скоро,за да ви контролираме,докато не ме убиете няма да ви оставя!
 • 14 ПланЪт

  22 0 Отговор
  Машината за страх работи на пълни обороти, а Билгей и партньори се грижат да я затеждат с гориво! Явно няма да ни оставят намира докато не разредят населението и не го подчинят на "чипа" !
 • 15 Гледайте

  17 1 Отговор
  Филма АД там всичко е казано! За богаташ който създава вирус за да убие половината население на земята! И причината е, че няма да има достатъчно храна за всички!
 • 16 Шекел

  8 1 Отговор

  До коментар #10 от "яко ни лъжат":

  Странно защо в Китай няма умрели.Не е ли логично да се изтребват хората там където са най-много
 • 17 Голям смях

  13 0 Отговор
  "Учени от Сан Франциско предполагат" само ми трябваше да прочета, за да разбера че това е пълна глупост. ПРЕДПОЛАГАЛИ ..... а тези пък ДВ са пълна боза.
 • 18 само питам

  14 0 Отговор
  От коя лаборатория го изтърваха краварите. Защото пазара в Ухан се оказва твърде далече.
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 от университета

  7 0 Отговор
  Новия вирус е мутация на луда крава.
 • 21 Blackthorn

  2 0 Отговор
  Дано не ни я пуснат и тук

  Коментиран от #23

 • 22 Минувач

  1 2 Отговор
  Поредния клонинг на "Китайския подарък"...
 • 23 Факт

  1 0 Отговор

  До коментар #21 от "Blackthorn":

  Зависи от изборния резултат!
 • 24 Дойче веле

  3 0 Отговор
  пишете само глупости .

  Коментиран от #25

 • 25 Бат Мишо

  8 0 Отговор

  До коментар #24 от "Дойче веле":

  Пък Иво Инджев и Соломон Паси предполагат че ако си нарисуваме още 8 самолета за още 3 милярда в сметките им ще паднат още центове
 • 26 Първан

  2 0 Отговор
  Първо, всяко действие поражда противодействие. Вирусът добре знае това. Второ, целта едва ли е всичко да свърши и народа да се разпаше и разюзди отново. Вирусът ще мутира до последно. Някога в Ави стралия бяха се опитали да изтребят едни малки, но страшни медузки. Но се е задействал "инстинкт за самосъхранение", и отровните медузки започват да се възпроизвеждат в пъти повече. Накрая става по-зле отпреди. В нашият случай науката и дисциплинирането на обществото се развиват по План.

 • 27 Миновач

  6 0 Отговор
  Ми след птичия ,свинския ,ковида е нормално за техния сбирщайн обор от цял свят да ги удари и краварския грип
 • 28 Франсуа Меркел

  6 0 Отговор
  Веднага санкции за сащ за дето разпространява нова форма на вируса.
 • 29 temerut

  3 0 Отговор
  Цялото зло от там идва.
 • 30 защо

  3 0 Отговор
  11 пъти по смъртоносна - при 5 % - сега значи 55% смъртност - на 100 заразени половината да загиват - маи са поредните вицове - ако не човечеството изчезна - не звучи достоверно
 • 31 IDIL

  1 0 Отговор
  Със тяхните камъни по тяхните глави
 • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

  1 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: Този нов вариант на вируса буди тревоги,.............. "COVID-19" не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия са напълно безпомощни...
 • 33 МРЪШЛЯЦИ

  1 0 Отговор
  САЩ МОЖЕ ДА ОЧАКВАТ СКОРО НАЙ СТРАШНИЯ ВИРУС - ГЕРБЕРАСТИКУС КОЙТО УБИВА ДО И НАД 100% И РЕПУБЛИКАНЦИ И ДЕМОКРАТИ - ЧЕКМЕДЖАРИ !
 • 34 ТОВА Е

  1 0 Отговор
  САМО РУСКАТА ВАКЦИНА НАРЕЧЕНА ,,ЦАР БОМБА" НИ СПАСЯВА ОТ ТОЯ МУТАНТ ОТ САЩ !

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.