Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 20:14 1 487 6

Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини

  • ес-
  • ваксини-
  • доставки-
  • коронавирус-
  • пандемия

ЕС обмисля как да се справи с предизвикателствата

Лидерите на ЕС обсъждат доставките на ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите на държавите от Европейския съюз заседават в момента във видеоконференция. Теми на срещата са справянето с пандемията, доставките на ваксини и ходът на имунизацията. Очаква се те да разговарят и за сертификатите за ваксиниране, за въвеждането, на които настояват все повече държави в ЕС. Междувременно в Европейския парламент започна изслушването на шефовете на големите фармацевтични компании - производители на ваксини, предаде БНТ.

Евродепутатите започнаха изслушването на изпълнителните директори на фармацевтични фирми. Изпълнителният директор на "АстраЗенека" каза в началото, че фирмата ще направи всичко възможно, за да достави достатъчни количества. Много конкретика обаче в първоначалното му изявление, нямаше и не стана ясно защо забавянето е в ЕС, а например във Великобритания дозите се доставят. Лидерите ще обсъждат доставките на ваксините и изграждането на бъдещ капацитет на ЕС за справяне на подобни кризи.

Българският премиер Бойко Борисов ще засегне темата с доставките на ваксините, той ще отбележи също така, че здравната ни система е мобилизирана, това се казва в прессъобщение от Министерски съвет и че България действа предпазливо в отслабването на мерките. Друга сериозна тема ще бъдат сертификатите и днес преди тази среща австрийският канцлер Себастиан Курц настоя за въвеждането на единни европейски сертификати за ваксиниране, както той ги нарече "зелени паспорти". На миналата среща през януари европейските лидери не можаха да постигнат съгласие по тази тема.

Председателят на ЕП Давид Сасоли поиска повече правомощия за ЕС за справяне с бъдещи здравни кризи. "На ЕС трябва да бъдат делегирани повече права, за имаме истинска обща политика в областта на общественото здраве. Как иначе ще можеш да се защитим от следваща пандемия или криза? Трябва да сме сигурни, че ЕС има правомощията да действа. Сега е времето да направим това. Ако това означава промяна в договорите на ЕС, това не би трябвало да е табу", каза председателят на ЕП Давид Сасоли.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    14 3 Отговор
    ОБСЪЖДАТ КАК ДА НИ ПРИНУДЯТ ДА СЕ ,,САМОУБИЕМ,, С ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ..ВИЕ СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА СИ ПОДПИШЕТЕ ЕКЗЕКУЦИЯТА???
  • 2 Пуделът на Меркел

    10 2 Отговор
    Баце, ще им развее ся българския "зелен паспорт" с който, ще ни минава пак с 200 и ще го почешат под опашката !
  • 3 Сатъра на Хана

    5 1 Отговор
    Българският премиер Бойко Борисов ще засегне темата с неизплатените му комисионни за месец Февруари от Арубис АГ по неговата сметка в Люксембург .
    .....
    Премиера джудже Дон Боцко Ал Рапоне дел Чекмеджоне подчерта :
    " Идат избори и ако не Нахраним полицаите , румънците и бирниците ,
    следващите могат да отнемат на Западно-Европейските Фирми концесиите върху природните богатства на България"
  • 4 Майна

    5 1 Отговор
    НА КОГО ВЯРВАТЕ..НА ББ, НА МЕРКЕЛ, НА КУРЦ , НА МАКРОН..И НА ВСИЧКИ ГЛОБАЛИСТКИ ПРОВОДНИЦИ В СВЕТА ИЛИ НА ИСТИНСКИТЕ И ДОСТОЙНИ МЕДДИЦИ И ЛИЧНОСТИ, ЧИЕТО ПРОФЕСИОНАЛНИ МНЕНИЯ СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА..ДЕЗИНФОРМАЦИЯ...?! ЖИВОТЪТ СИ Е ВАШ.., ИЗБОРЪТ СЪЩО
  • 5 гжл

    5 2 Отговор
    Чухте ли, България подкрепяла т.н. ваксинационни паспорти!
    България не е една тиква, всеки един гражданин трябва да даде гласа си за подобно нещо и тогава ще се разбере подкрепя ли паспортите или не!
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    4 2 Отговор
    Въобще как може в 21 век все още да има хора, които да вярват на "лидери" и в правителствата си? Гаден кошмар.