3 100 64

Уроците по ислям стават официален предмет в баварските училища

Властите в Бавария решиха ислямското вероучение да стане официален предмет в училищата

Уроците по ислям стават официален предмет в баварските училища
Снимка: Shutterstock

От следващата учебна година в около 350 училища в Бавария ислямското вероучение ще се предлага като официален предмет. Тази седмица властите в южната германска провинция решиха да преобразуват пробното преподаване на уроци по ислям в официален учебен предмет.

160 000 мюсюлмански деца в баварските училища

Изучаването на ислямско вероучение вместо уроците по религия и етика ще се превърне в алтернатива основно за ученици, които изповядват исляма. В Бавария броят на мюсюлманските деца в училищата възлиза на около 160 000. Основната цел на новия официален предмет е учениците в държавните училища да получат основополагащи знания, които да са “в духа на ценностната система на германския Основен закон и на баварската конституция”. Въвеждането на новия предмет има дългогодишна история. В началото на учениците се предлагаха часове по ислям на турски език, впоследствие уроците се преподаваха на немски. Пилотната програма за изучаване на ислямско вероучение стартира през 2009 година, като оттогава предлагането ѝ постоянно се разширява - най-вече в гъсто населените райони в провинцията.

Проблемът с "Дитиб"

В Бавария програмата е изцяло държавна. В други германски провинции през годините разработваха съдържанието на предмета съвместно с ислямски организации. В Хесен например от 2013 година насам програмата се изготвяше съвместно с турското ислямско сдружение “Дитиб”. През годините обаче недоверието към “Дитиб” нарасна. Причината: сдружението е пряко подчинено на турската дирекция по религиозни въпроси. През април 2020 година културното министерство в Хесен реши да преустанови партньорството с “Дитиб” - заради предположението, че “сдружението е под политическото влияние на турската държава”. И други провинции, сред които Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, избраха да ограничат партньорството си с организацията.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Max

  119 9 Отговор
  Превземат лека по-лека.Само не знам в ислямските държави учат ли немски!?

  Коментиран от #6, #14

 • 2 Скорпи

  97 6 Отговор
  Първата крачка е направена от последният преход....И тези трябва да са модел за подражание...Не...Мерси..
 • 3 Доктор ДЖАГЕРС

  90 6 Отговор
  И НЕМЦИТЕ ПОЧНАХА ДА ГИ ГЛАСЯТ ОТ ЗАД
 • 4 ПЕРО

  77 8 Отговор
  смятайте , един велик лидер ако беше жив за тези който го приемат закона и и този език и неговата страна щяха да са в историята .

  Коментиран от #53

 • 5 БавариШЕН

  19 39 Отговор
  Да, обаче със малката разлика че ИСЛЯМА ще е този който искам АЗ!Или със други думи Проверен и Одобрен.

  Коментиран от #11

 • 6 един от многото

  78 9 Отговор

  До коментар #1 от "Max":

  Учат ама друг път! Учат ги как да правят зулуми! Това което хилядолетия не можаха да постигнат с войни , ще го постигнат за два , три века , заради простотията , недалновидността и измислената демокрация на Запада! Да накарат в арабския свят да изучават християнството и библията , да видим какво ще стане!

  Коментиран от #36


 • 7 мнение

  62 5 Отговор
  Оня известният човек с мустачето и перчема щеше да се обърне в гроба, ако беше разбрал това.
 • 8 Майна

  61 3 Отговор
  Даа..Тука се напълни с ..мигранти..Ама хич не ги жаля тия геранци, щото са овце, с извинение , щото работя тук...сТова за 80%дебили важи май в световен мащаб..Щом си харесваха Меркелица и бяха тръгнали след Хитлер..май си го заслужават
 • 9 ценности

  55 5 Отговор
  Фюрера сигурно се върти в гроба си като вентилатор!
 • 10 Ибрахим

  21 64 Отговор
  А в България кога? Тук има 2 милиона мюсюлмани

  Коментиран от #30, #55

 • 11 Да бе да

  51 5 Отговор

  До коментар #5 от "БавариШЕН":

  То и тумбите мюсюлмански "бежанци" обграждащи германките по улиците са "проверени и одобрени" . 😜
 • 12 Брандън Тарант

  41 5 Отговор
  Голямо постижение за оста на злото Германия-Турция.

  Коментиран от #23

 • 13 Bluesky1

  28 68 Отговор
  Ганьо, Ганьооо, не ги разбираш тези неща ганьо.... няма нищо по-добро да осигуриш на една толкова голяма група да изучава религията си в държавните училища! Така децата няма да бъдат маргинализирани и ще чувстват тази държава за своя родина, която ще обичат и милеят!!! Това ганьо ти не можеш го проумя, понеже мисленето ти е на ниво абориген! И затова БГ е кочина, защото БГ държавата е отражение на ганьовското мислене!

  Коментиран от #16, #22, #56

 • 14 Blackthorn

  24 11 Отговор

  До коментар #1 от "Max":

  За какво им е немски на ислямските държави?? Да общуват с козите ли? :D
 • 15 Townboy

  37 5 Отговор
  Всичко което е записано в протоколите на ционските мъдреци преди над сто години се случва пред очите ни. Остава само да ни представят юдейския владетел на целия свят.
 • 16 Ибрахим

  19 25 Отговор

  До коментар #13 от "Bluesky1":

  Браво много добре казано

  Коментиран от #57

 • 17 Пловдив

  46 14 Отговор
  Съжалявам, че Германия е загубила Втората Световна Война!!!
 • 18 мечо

  15 9 Отговор
  ас искан та уча цигански ф очилиште
 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Германистан на три минарета

  43 5 Отговор
  "Имало едно време държава на име Германия"
 • 21 Тръмп

  37 4 Отговор
  Турция превзе Германия!!!:):):)
 • 22 Трол

  47 13 Отговор

  До коментар #13 от "Bluesky1":

  Дали като изучават исляма в Германия "бежанците" ще почнат да я харесват - колкото циганите харесват българите. Та Ганьо не ти са ясни някои работи. Интегрирането става като направиш малцинството част от мнозинството а за това трябва да имат общ език, обща религия и общи интереси - ама на евроджендърчетата от къде да са ясни тези работи. Нас тъкмо религията ни е държала 500 години да се запазим като нация и да не ни асимилират турците.

  Коментиран от #28

 • 23 Чичо Сорос

  6 23 Отговор

  До коментар #12 от "Брандън Тарант":

  Как не те е срам! Турция и Германия са пионери в човешката цивилизация! Виж добрата работа, която вършат в областта на имиграцията, хората с най-високо качество и разпространението на ислямските ценности, най-високите идеали, открити някога от човека!!!

  Коментиран от #27

 • 24 мечо

  6 5 Отговор
  ас сам ф трети клас и уча с мойто диса саедно
 • 25 гдффд

  31 5 Отговор
  Бай бай германия ,няма да ни липсваш ! Путин ще ни спаси!
 • 26 Боби

  26 3 Отговор
  Докато не премахнат хамавата баба Меркел така ще е. Много гнило същество е
 • 27 Хасан

  4 7 Отговор

  До коментар #23 от "Чичо Сорос":

  Много точно казано

  Коментиран от #58

 • 28 Bluesky1

  21 10 Отговор

  До коментар #22 от "Трол":

  Излез пред панелката и се огледай в какъв апокалипсис живееш! България е превърната в кочина и кучкарник - всичко е мръсотия, дупки и локви по кварталните улици, обилно осирани от безбройните кучета, застлани от кални гниещи листа и препълнени кофи за боклук... И даже т. н. елитни квартали на София нямат канализация. И това е отражение на мисленето и манталитета на бг народа! Народ, който си избира една мутра и пожарникар едно десетилетие да му определя съдбата! Вземи прочети кой е Огур Шахин и дали религията му пречи да е един от най-големите предприемачи в Германия, може и да ти сложат неговата ваксина срещу ковид 19!

  Коментиран от #35, #59

 • 29 Брандън Тарант

  17 4 Отговор
  В същото време Dries van Langenhove, депутат в Белгия, издигна гръцкото знаме в парламента и каза: "Познавате ли това знаме? Белгийските партии подписаха споразумението за изнудване на Ердоган през 2016 г., те му дадоха ключовете за нашите Европейски граници и ние му платихме милиарди евро. Но гърците са тези, които пазят нашите граници. Те го доказаха през март 2020 г., когато Ердоган изпрати десетки хиляди мюсюлмански имигранти до нашите общи европейски граници, за да ни изнудва отново. Сега осъзнавате ли кой е нашият истински съюзник? "

  Коментиран от #33

 • 30 кокиче

  17 3 Отговор

  До коментар #10 от "Ибрахим":

  когато света София стане пак църква ПОРОБИТЕЛЮ!
 • 31 другарят

  19 6 Отговор
  Урааа..! Да живее Германската Ислямска Джамахирия!
 • 32 Националист

  9 18 Отговор
  Скоро стереотипа в Бугаротатарстан национализъм,патриотизъм,фъшизъм,расизъм и комунизъм ще бъде разбит светът е глобален и тези които го подкрепят омразата нямат място в глобалната политика а Ганьо е последната дупка на кавала за да дава мнение и винаги живее с исторически спомени...И да погледне развитите страни за пример.Хитлер,Сталин са минало те си изпяха песента време е такива като Путин и СиДзиПин да отидат в миналото.

  Коментиран от #60

 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Аре млъквай вече...

  22 12 Отговор

  До коментар #28 от "Bluesky1":

  Браво, потупа се по гърба, ох колко си велик, човеколюбец такъв. Аре иди у някоя мюсюлманска държава да живееше, ама няма да отидеш. Все едно да почнеш да защитаваш роми, които впрочем гласуват за 50 лв за мутрата дето е на власт, а не най Ганьо. И като го защитаваш какво? Е Столипиново не искаш да живее, във факултета или у някое ромско села пак не щеш. Мюсюлманин бил много голям, еми браво. А в обикновенните квартали с мюсюлманин е пълно с дрога, проститутки и не може да се излезе вечер на улицата. Всички, които живеят с мюсюлманите ги мразят, само ти знаеш по-добре от тях. Будистите дето и на мравката правят път също бягат от тях.

  Коментиран от #38, #61

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Дай Боже, алах агбар и

  3 5 Отговор
  за децата на българските емигранти там, които се правят на големи германци, да има ислям в излишък !!!
 • 38 Bluesky1

  8 14 Отговор

  До коментар #35 от "Аре млъквай вече...":

  Млъквай ти бе, амеба, нещо не ти се разбира обърканата мисъл... имаш нужда от тълковник да те разберем, вероятно и от освидетелстване... хахахаассс
 • 39 Смях

  7 1 Отговор

  До коментар #34 от "Ganiu tzarvula":

  И вече 100 г говоиш български

  Коментиран от #40

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Бай ти

  8 2 Отговор
  Ами честито.Без война ги завладяха,сега остава и да ги научат да работят.
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 DW=пропаганда

  11 1 Отговор
  А християнство изучава ли се в Германия? Има учебен предмет "религия", което не означава непременно християнство. Там се изучават всички религии. Но иначе вече има специален предмет "ислям". Еми моите съболезнования! В Германия и по принцип в западните държави християнството се изпарява, отмира, изчезва. Там върлува атеизъм и ислям. Това е страшно. Точно за това и на западняците вече им липсват християнските ценности. Християнското семейство изчезва - превръща се в живот на "семейни начала" с родител 1, родител 2,осиновени деца, тъй като тези "родители" са еднополови. Повръща ми се от вас.

  Коментиран от #47, #62

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Шаран БГ

  5 2 Отговор
  Като е таралеж, нека да е в гащите на Дойчо. Но интересното е, че той сам си го набутва !? И...започват от ....Бавария !?
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Хайл

  4 0 Отговор
  Падението на бившата велика страна продължава с пълна сила💀💩
 • 51 Хасан

  1 1 Отговор
  Ами хората преподават исляма на мюсюлмани а не на германчета а и много по добре е в училище под държавен контрол отколкото нелегално от някакви псевдоимами

  Коментиран от #63

 • 52 гост

  3 0 Отговор
  Не знам, какво още трябва да се случи, за да им дойде акъла, че тези хора не са тук с добри намерения. Те искат нас, религията и земите ни. Защо им се дават такива права, та те имат много повече права от местните европейци!? Ккаво ще стане, ако някой отиде в техният свят, изповядва христянската религия, носи кръстче на врата, жената не е забулена и се държат за ръка с мъжа си, който е обут с къси панталони!? Ще са публично обесени или заклани, това ще стане! Те искат така да бъде и в Европа. Властимащи, спрете това безумие!
 • 53 НАТО ВЕЦ

  0 0 Отговор

  До коментар #4 от "ПЕРО":

  В голяма грешка си за "великият лидер".
 • 54 Гост

  0 0 Отговор
  Айдеее, тия се предадоха без бой. Какво мислите ни гласят и на нас?
 • 55 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #10 от "Ибрахим":

  Повече никога!
 • 56 Гост

  2 1 Отговор

  До коментар #13 от "Bluesky1":

  Така не се демаргинализира общество, а се заличава нация. С какво се чувстваш по-долу от българите? Като ви подканваме, да се върнете в любимата си Анадола, казвате, че България ви била родина. Сега казваш, че не била, а за да стане, трябвало да учиш исляма в училище. Май не знаеш какви глупости пишеш. Или по-точно знаеш, и ги пишеш нарочно, с мазна и ехидна узмивчица.

 • 57 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #16 от "Ибрахим":

  За вас отдавна има ислямски училища в родината ви. Ама вие не искате да се върнете там. Сами бягате от хубавото.
 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #28 от "Bluesky1":

  Излез от рамките на заучените си антибългарски пропаганди. Ние добре знаем, кой избира продажници да ни управляват и с чия помощ става това. И като ти е толкова мизерно и мръсно в България - марш в родината си, отатък Босфора. Аз може и по кални улици да вървя, ама България на анадолци не я давам. Християнин съм роден, и Христовата вяра е вяра на българите. На когото не му харесва - отвъд границата всичкото е негово.
 • 60 Гост

  0 1 Отговор

  До коментар #32 от "Националист":

  Ердоган е нещо като Хитлер и Сталин. И той няма да е вечен. След него, кой ще продължи геноцидът му? Младите турци не споделят политиката му, нито вижданията му.
 • 61 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #35 от "Аре млъквай вече...":

  Абсолютно точен коментар. Само истини. Браво.
 • 62 Гост

  4 0 Отговор

  До коментар #45 от "DW=пропаганда":

  Така е предречено в Откровението на Йоан. Истински вярващите и добри хора ще бъдат жестоко репресирани и тормозени, когато мрак падне над света. Злото ще завладее света. Ще се навъдят всякакви нечисти твари, лъжепророци, самозвани величия, които ще гонят добрите и праведните. Лъжите ще бъдат маскирани и продавани за истини. Поддалите се ще бъдат белязани със знака на Антихриста. Много неправди ще има, но който запази вярата и следва правия път, ще доживее до момента, в който мъките ще свършат и злото ще бъде заключено за 1000 години.
 • 63 Гост

  0 0 Отговор

  До коментар #51 от "Хасан":

  Асене, знаем ви какво целите. Знаем ви и как го маскирате. Хайде, стига вече напъни. Никого не заблуждаваш.
 • 64 Зло

  1 0 Отговор
  Това световно зло исляма доказва, че където стъпи се развива със скоростта на злокачествен тумор. Който не го вярва да види например в САЩ кога се довлякоха първите зрънца и какъв ръст отбелязват. Идват ти в дома и ти нареждат как да живееш. Това им е истинския манталитет, а не красиви думи и лицемерие което притежават в изобилие. Като си гост на дадено място нормалните хора се съобразяват с порядките на дома, а не налагат своите.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.