26 Февруари, 2021 14:20 1 940 8

Ню Йорк таймс: Най-лошото от епидемията е зад гърба ни!

  • сащ-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Ще минат обаче доста седмици преди ваксинационната кампания в САЩ да окаже въздействието си върху пандемията, особено предвид факта, че вирусът мутира по-бързо от очакваното

Ню Йорк таймс: Най-лошото от епидемията е зад гърба ни! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Съединените щати и по света коронавирусът изглежда разхлабва смъртоносната си хватка. Тенденциите, свързани с броя на заразените, на приетите в болница и на починалите, варираха и преди, но никога досега не бяхме ставали свидетели на такова рязко и бързо спадане, пише в. "Ню Йорк таймс".

Това ли е? Това ли е началото на края? След година на мрачни статистики и ограничаване на човешките контакти мнозина американци имат усещането, че дългоочакваното спасение е близо, посочва БТА.

Повечето учени смятат сега, че американците ще победят вируса и отново ще се радват на много от аспектите на живота си преди пандемията. "Ню Йорк таймс" интервюира 21 учени и всички те изразиха оптимизма си, че най-лошото от пандемията е вече зад гърба ни. Това лято животът може да се върне към нормалното, смятат те.

Винаги обаче има едно "но". Изследователи изразиха опасенията си, че американците, които се приближиха толкова близо до финала, може отново да подценят вируса.

Досега двете одобрени в САЩ ваксини демонстрират впечатляваща ефективност и, след мудния си старт, ваксинационната кампания набира скорост. Вероятно скоро ще бъде одобрена и трета ваксина, което ще увеличи националните запаси, отбелязва американското издание.

Ще минат обаче доста седмици преди ваксинационната кампания да окаже въздействието си върху пандемията, особено предвид факта, че вирусът мутира по-бързо от очакваното.

Пътят обратно към нормалността е осеян с неизвестности: до каква степен ваксините предотвратяват разпространението на вируса; дали ваксините въздействат върху новите щамове на вируса; и колко бързо светът ще бъде имунизиран, така че да бъде спряна по-нататъшната еволюция на вируса.

Най-голямата неяснота обаче е как ще се държат хората. Могат ли американците, копнеещи за завръщане към нормалния живот, да продължат да носят маски и да спазват дистанция с роднините и приятелите си? Още колко дълго могат бизнесите, офисите и училищата да останат затворени?

Възможно е смъртните случаи от COVID-19 вече никога да не достигнат високите стойности от миналото и е възможно най-лошото да е вече зад гърба ни. Ако американците обаче свалят гарда твърде рано и ако новите щамове на вируса се разпространят в САЩ толкова бързо, колкото на други места, през идните седмици може да има нови скокове в броя на заразените, предупреждава "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 I'm not a robot

    14 3 Отговор
    Ковида даде трибуна на особена категория глупаци -звънтящ (излъчва глупост от разстояние)
    и софистициран (говори експертно).В природата няма глупост, там всичко е подчинено на някакъв разум,а глупостта е присъща само на човека и затова на всеки 10 човека,9 са глупаци.
    Начинът по който ни подчиниха и опитомиха показва това,помогна и факта че глупостта и лъжата бяха тиражирани, дирижирани и менажирани чрез дигиталните технологии.Вече сме дигитални глупаци,а не обикновени.

    Коментиран от #2, #6, #8

  • 2 Антон

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "I'm not a robot":

    Браво, много добре написано и точно в целта!
  • 3 Единствения

    7 1 Отговор
    Добре представено, и аз няколко пъти това писах подобни послания, но не всеки разбира смисъла, не че не могат, не искат. Виртуалния свят ще ни погуби.
  • 4 Майна

    11 1 Отговор
    НАДЯВАМ СЕ , ЧЕ ,,ДОБРИТЕ СИЛИ,, В ТОЗИ СВЯТ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ
  • 5 Човек от щаба

    1 0 Отговор
    Е баж сега ли бе братя американци? Тъкмо Мутафчийски с повишена тревожност следеше случващото се в света и вие взехте да успокоявате. Ако и при вас се оправят нещата само с една Чехия ли ще ни плашат? Ццц не иска новата администрация да работи добре с нашата стара, а нашата стара твърди, че ще работи по-добре с вашата нова. Не че разбрахме какво точно работи Тръмп с наще де. Той си е шоумен и това, че нашият клоун му отиде но крака си беше бонус. Но освен да се позабавлява с него друго не последва
  • 6 Gkbb

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "I'm not a robot":

    Виж колко плюса имаш . Всичките си мислят , че са от малцината умни.
  • 7 Басри Алиев

    3 1 Отговор
    На мен ми се струва че К-19 още не е започнал да вършее....появата на нови щамове не е случайна,всичко има дълбок смисъл и перспектива...
  • 8 Николчо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "I'm not a robot":

    Прекрасно казано! Дай , Боже, повече интелигентни и честни хора по целия свят?