Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 14:53 3 244 97

Ердоган гледа към Луната: какво се крие зад амбициозните планове на Турция?

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • луна-
  • космос

В плана са включени сателити, собствена навигационна мрежа, ракети и дори космодрум, както и изпращането на космонавти извън земната орбита

Ердоган гледа към Луната: какво се крие зад амбициозните планове на Турция?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ердоган има амбициозни планове: Турция да се нареди до големите "космически нации". Очевидно президентът се надява, че така ще отвлече вниманието на турците от проблемите им. Но как се игнорират безпаричие и безработица?

Съединените щати и Обединените арабски емирства събраха погледите на целия свят със своите мисии в Космоса. ОАЕ отбелязаха 50 години от създаването си, изпращайки сондата "Хоуп" до Марс. А преди броени дни САЩ обявиха, че най-сложният ровър, изпращан някога на друга планета, е кацнал успешно на повърхността на Марс.

Стъпването на Луната: само началото?

Ердоган не иска Турция да остане по-назад. Затова през 2023 година, когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция, страната ще изпрати безпилотна сонда до Луната. По-късно и турски граждани ще бъдат изпратени на Луната, обясни турският президент. И жена ще може да отиде в Космоса, подчерта той, цитиран от германската обществено-правна телевизия ARD. Всичко това ще бъде част от десетгодишна космическа програма, която е свръхамбициозна и изключително скъпа.

В плана са включени сателити, собствена навигационна мрежа, ракети и дори космодрум, както и изпращането на космонавти извън земната орбита.

Със своя амбициозен план, Ердоган иска да нареди Турция редом до "космическите нации" като САЩ, Русия, Китай, Европейския съюз и Индия. И Иран, за който се смята, че през 2013 година изпрати маймуна за кратко в Космоса, развива проекти в сферата на космонавтиката, посочва вестник "Ди Велт".

Скъпи турци, погледнете към звездите

Според Кристиан Бракел, който ръководи офиса на фондация "Хайнрих Бьол" в Истанбул, Ердоган използва космическите планове, за да отвлече вниманието на сънародниците си проблемите на Турция. А те са много. Особено болезнено хората усещат високата безработица и галопиращата инфлация, казва той пред "Ди Велт". А ARD посочва, че според последните изследвания, 70% от турците са задлъжнели, а 40% живеят под прага на бедността. На този фон амбициозните космически проекти будят сред някои недоумение. Както и предвиденото изграждане на два нови палата за турския президент на обща стойност от 82 милиона евро.

Ердоган обаче таи огромно желание да нареди Турция сред най-важните световни сили. А и го е обещал на народа. Точно затова той е решил, че страната му трябва да участвава на високо ниво в сферите, смятани за модерни и технически напреднали, обяснява Кристиан Бракел. Едно кацане на Луната би било доказателство, че Турция не бива да бъде подценявана, казва експертът.

Всъщност Турция не е напълно нова в космонавтиката, но ѝ липсва опит. Турската космическа агенция беше основана през 2018 година. Критиците казват, че годишният бюджет от 40 милиона долара е крайно недостатъчен. Особено като се вземат предвид амбициозните планове, чието реализиране възлиза на милиарди.

До момента Турция се е включила в построяването на няколко сателита. А през януари ракети на Илон Мъск изпратиха в Космоса комуникационния спътник Türksat 5A, построен най-вече с усилия на Airbus, както и построените от Анкара малки изследователски сателити Alselsat. През юни предстои изстрелването и на Türksat 5B - отново с ракета на Мъск.

Най-важното: успехите да се прочуят

През 2023 с международна помощ турска ракета трябва да полети към Луната. А през 2028 година безпилотен полет трябва да осъществи меко кацане на турските сателити на Луната без външна помощ. Това не е лесна задача, както показа неуспешната мисия на израелците, които през 2019 година искаха да се превърнат в четвъртата нация, осъществила такова меко кацане.

Засега не е известно как се развива ракетното строителство на Турция. "Трябва да накараме нашите национални и вътрешни ракети да извеждат в орбита тежки товари", каза Ердоган, когато представяше своите космически планове. Но детайлите очевидно не са особено важни. Според турския експерт Кристиан Бракел, основната цел на Ердоган е да покаже престижни успехи през 2023 - юбилейната година на страната.

Те включват новото мега летище в Истанбул, "новия Босфор" - "Канал Истанбул", който се планира от години, и най-вече извеждането на Турция в топ 10 на най-богатите икономики в света. В момента тя е на 18-то място. От голямо значение е и борбата за ролята на доминиращата регионална сила в Близкия изток, смята Кристиан Бракел.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ssss

    28 21 Отговор
    Тоз съвсем е изгубил връзка с реалността.

    Коментиран от #6, #91

  • 2 Професора

    24 28 Отговор
    И турци в Космоса ще омиришат на дюнер кебап орбита!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    17 23 Отговор
    те да се научат първо ПВО системи да разработват , а не да купуват от Русия стари С 400 :). тоя султан поча да надминава и кимчо по обещания за светлото бъдеще
  • 6 Stéphanie 🎲

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "ssss":

    Не е вярват че прокока им спи там ,търси следа жив контакт🤣🥴
  • 7 Антон

    16 28 Отговор
    Захарий Стоянов беше писал, че "турците са известни с тяхната кьопавщина". Та за какъв космос и какви пет лева става въпрос? Това да не ти е да правиш дюнерджийници в Германия!?

    Коментиран от #73

  • 8 Forro

    13 9 Отговор
    Той самият е за Луната 🚀😂

    Коментиран от #11

  • 9 Вирус

    18 10 Отговор

    До коментар #3 от "Stéphanie 🎲":

    Стефке ма пак си се разгонила. Явно имаш слабост към рязания щот под всяка статия за търкито оставяш коментари обикновенно обидни. Сигур имаш лоши спомени.

    Коментиран от #17

  • 10 Земята

    13 12 Отговор
    Те тука не могат да се оправят, тръгнали за Луната, лунатици. Що за глупости пак бълват ДВ.

    Коментиран от #31

  • 11 Скоро може да има лунна

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "Forro":

    Баклава и КЕБАБ със безплатна доставка на планета 🌏Нов бизнес

    Коментиран от #42

  • 12 Таралеж

    23 14 Отговор
    Я да видим в европейска България какво се произвежда че нещо не се сещам. Бихте ли ги изброили

    Коментиран от #13

  • 13 Хахаха

    13 15 Отговор

    До коментар #12 от "Таралеж":

    Разум. Това достатъчно ли е?

    Коментиран от #21

  • 14 Моджерип

    9 8 Отговор
    Гледа към Луната търси Алах!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мустафа

    13 14 Отговор
    Великият султан Ердоган ще присъедини луната към Великата Османска Империя! Слава на теб султане

    Коментиран от #20, #28

  • 17 Stéphanie 🎲

    12 20 Отговор

    До коментар #9 от "Вирус":

    Нищо лично смешно ми е и като видях заглавието умрях от смях .Във децката на детето има 3 такива семейства от мюслитата.Веднъж питах едната мома черпи със сладки за техният празник как се казваше дето обикалят една кутия във кръг ,която наподобява на фибра за интернет 🤣 и нали съм любопитна та тя ми каза .Техният пророк спял на Луната 🤣🙈🙉🙊едва се въздаржах да не се изсмея във лицето ..На тебе не ти ли е смешно ????Аз и казах Америка вче беше там не го видя на Луната и повече не ми говори ама на мен все ми е тази

    Коментиран от #22, #32, #44, #74

  • 18 кико

    9 13 Отговор
    И Тиквю и Ердо са бунаци , ама Ердо е и делиабдал !!!
  • 19 Рошко

    12 1 Отговор
    Който иска да вярва ама, само по заглавието вече разбирам, чия е статията
  • 20 рязан

    5 7 Отговор

    До коментар #16 от "Мустафа":

    А изселване да ти се вижда!

    Коментиран от #26

  • 21 Таралеж

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Бааа не бих казал, ако имаше разум нямаше да сте на такова положение. Но какво пък щом ви удоволетворява дерзайте
  • 22 Кокорчо🙄

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Глупаво е да се смееш на глупостите на глупаци, първо опознай човека и религията и тогава се смей, тя е била толкова мюсюлманка колкото ти си руло steup hanie

    Коментиран от #29

  • 23 Троянеца

    3 5 Отговор
    Сега стана патакламата. Северна Македония срещу Турция. Луно Луно....
  • 24 в-к СТЪРШЕЛ.🐝🐝🐝

    3 9 Отговор
    Много интерестна публикация когато я прочетох единственно се сетих за старата поговорка "Когато жабата видяла да подковават вола, и тя вдигнала крака" ХА ХА ХА 🐸= 🐂 ????
  • 25 Ибрахим

    22 10 Отговор
    Лъжете и заблуждавате хората турската икономика е във възход население се покачва инвестира се в чужбина турските сериали се гледат във все повече страни идват туристи от всякъде а България затъва по на дълбоко и няма излизане само в Истанбул идват повече туристи за един месец отколкото в цяла България за една година вие си плюйте колкото си искате все повече българи отиват да работят и живеят в Турция скоро ще поискат България да се присъедини към Турция защото ще живеят много по добре

    Коментиран от #40, #59, #69

  • 26 Мустафа

    10 9 Отговор

    До коментар #20 от "рязан":

    Ако е такава волята на Аллах и на Ердоган Велики, да се свети името му, защо не? Защо да не бъда сред първите, които ще станат граждани на Луната. Новото османско общество

    Коментиран от #50

  • 27 стоян

    6 3 Отговор
    Той луната всеки ден я гледа -нали им е на байряка
  • 28 Forro

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мустафа":

    Ще строят магистрала с четри ленти до юпитер,даже ще има и по пътя бензиностанции и кебапчийници,зухааа хааа😂

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Македон

    6 0 Отговор
    Гледа, гледа, ама луната е земя македонска..............
  • 31 Мехди Ахмед Али

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Земята":

    Ти ще видиш! Султан Реджеп ще направи два завода за автомобили там и един за хладилници
  • 32 Вирус

    14 5 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Ха ха ха наистина е смешно, но не това което ти е казала а това което ти си разбрала. Явно френският ти е доста лош и се е наложило детето ти от 3 група да ти преведе казаното. Сега вече знам защо си разбрала погрешно. Едно само не ми е ясно защо под всяка статия за Турция или исляма валят злоба,присмех и най вече омраза. Това ли е начинът за комуникация. Разбирам че имате исторически негативни спомени но не мисля че това е начинът. Историята е такава каквато е. такива са били нравите тогава. Вгледай се в историята на Франция ако искаш там също ще видиш доста нецивилизовани неща . Други демократични държави също имат какво да разкажат за престъпното си минало та дори и настояще, ноооо те са тема табу . Нали?

    Коментиран от #35

  • 33 Мустафа

    12 6 Отговор

    До коментар #28 от "Forro":

    Усещам сарказма ти, ама редовно на път хиляди българи спирате в крайпътните турски ресторанти за гюзлеме, Адана кебап или някоя от другите ни вкусотии. Гледам и много турски дюнери има вече. Макар че сте толкова ограничени, че едва ли правите разлика между турски и арабски дюнер

    Коментиран от #96

  • 34 Мехмед Али Агджа

    11 9 Отговор
    Ердоган е велик лидер той направи Турция отново велика като по времето на друг велик турски лидер Мустафа Кемал бащата на турците отново ще владеем света като по времето на Великата Османска империя

    Коментиран от #39, #41

  • 35 Stéphanie 🎲

    8 10 Отговор

    До коментар #32 от "Вирус":

    Ти недей ме кръщава мене разбрах я доста добре даже са се погрижили да ми изтрият втория коментар как Луната станала на две части 🤣😹🥴🤔Нищо лошо не написах жената го искара по голям герой от Спайдермен,КапитанПланета ,ТОР......всичките земати зедно ги слага във джоба си 🙊🙉🙈Няма ми стигне място да ти напиша каква фантастика чух Star Wars тяхна версия.
  • 36 Гюро Михайлов

    18 4 Отговор
    Абе бай Ганьовци недни, похвалете се и вие с нещо , което произвеждате освен пасажери за терминал 2 и чушкопеци така да се каже. От българите по крадливо по неблагодарно по завистливо по предателско племе няма и няма и да има

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Троянеца

    6 11 Отговор

    До коментар #36 от "Гюро Михайлов":

    Я се похвали нещо ти, освен чаламбата.. Някой турчин нещо да е изобретил?
  • 39 Турчина

    7 9 Отговор

    До коментар #34 от "Мехмед Али Агджа":

    Не случайно един масон каза,че се възраждат 4 Империи,и Турция е една от тях!Това с полета до Луната ми звучи малко като "барабар Петко с мъжете".Защо й е на Турция това?Само за да задоволи егото на Ердо ли?По добре с тези пари да се подпомогне руска космическа програма.Когато всичко се прави отделно от другите е много по-скъпо.

    Коментиран от #66

  • 40 Бай Чучук

    6 15 Отговор

    До коментар #25 от "Ибрахим":

    За това ли младежите при първа възможност искат да напуснат Турция,Безработицата е направила таван,Всеки трети човек е даден на частен съдебен изпълнител,недей да ядеш марони много ибо.
  • 41 За това

    6 12 Отговор

    До коментар #34 от "Мехмед Али Агджа":

    Ли Мрази Великият Ататюрк бе Мемо,Той даже не е Тюрк,а Грузинец.
  • 42 Турчина

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Скоро може да има лунна":

    Ти се шегуваш,но един руски космонавт,който от шест месеца беше на Международната Космическа Станция "Мир",си беше поискал пица за Коледа или Нова Година-не помня и му доставиха.Определиха това,като "най-скъпото парче пица в историята" за скромните 150 Хил.долара.Относно Луната...тука вече има тайна,която не е за всеки...
  • 43 Фес на Луна

    8 14 Отговор
    България строеше АЕЦ преди половин век и прати човек в Космоса преди 40 години, представете си тия колко са изостанали

    Коментиран от #76, #80

  • 44 Ма Стефке

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    за енти път, научи я тая деЦ/тс/ка градина ма!Тююю!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Stéphanie 🎲

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "Ма Стефке":

    Беше ми заден въпрос и отговорих поясних че нямам нищо лично към тези хора.Просто няма как да повярвам че Луната е разделена на 2(според някой хора) защото е кръгла 🌑🌒🌓🌔🌕.....не съм сляпа даже хората бяха там от планета 🌏😉КРЪГЛА .И поясних защо ми е смешно .

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Турчинa

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "Stéphanie 🎲":

    Знаете ли,че по време на Студената Война 40% от космическите мисии са завършвали фатално.Представете си колко жертви са дадени в името на едно по-добре устроено човечество.Телевизията която гледаме,интернета който ползваме,Джи Пи Ес-а който ни помага да се ориентираме...хиляди други неща.Всичко това почива върху човешки жертви и всеотдайност."Уай Фай" например беше открит от един учен,който търсеше черни дупки в космоса...Спорите за глупости.

    Коментиран от #53

  • 50 Ер доган домуз джолан

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Мустафа":

    Ами не е такава волята на алаха!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Турчина

    5 1 Отговор
    Има легенда сред по-стари култури,че животът на Земята е дошъл от... Луната.Замисли се защо при пълнолуние Луната е като човешко лице,което плаче..."Имам билет до Луната и летейки високо,мистериите ще бъдат разгадани..."
  • 53 Stéphanie 🎲

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Турчинa":

    знам много неща 😉За това не вярвам във религията която и да е тя 😂няма как да вярвам и след като технолията напредна толкова много и не видяхме и не пихме кафе със нито един месия .Само митология и фантастика

    Коментиран от #56

  • 54 кво друго

    5 8 Отговор
    'какво се крие зад амбициозните планове на Турция?'

    пълненето на празния стомах на гладните турци с празни думи

    Коментиран от #55

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гост

    0 8 Отговор
    Че кога направиха път за камили до луната?
  • 59 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #25 от "Ибрахим":

    Затова ли турците бягат да живеят в Германия? Защото турката икономика била във възход? хахахахаха
  • 60 бай Даньо

    1 9 Отговор
    Каква Турция на луната бе, ало!? Ердоган напълно изтрещя! Турция е бедна държава, вече от скоро е по-бедна и от България , официално по БВП на глава от населението, а също покупателната способност на средната заплата в София е по-голяма от средната заплата в Истанбул ... Ало!?
  • 61 бай Даньо

    3 13 Отговор
    Брутен Вътрешен Продукт на глава от населението за 2020:

    62. България $9826
    63.
    64.
    65.
    66.
    67.
    68.
    69.
    70.
    71.
    72.
    73. Турция $7715

    Коментиран от #63, #87

  • 62 бай Даньо

    2 10 Отговор
    Нумбео . сом казва това за стандарта на живот със средна нетна заплата в София и Истанбул:

    Local Purchasing Power in Istanbul is 27.84% lower than in Sofia

    А за средните нетни заплати:

    София 691.17 €(1,350.14 лв)
    Истанбул 380.01 €(3,436.72 TL)

    Събудете се в Анадола , че Ердоган в такъв хендек ви навря не на луната да ходите!
  • 63 Мда

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "бай Даньо":

    Ердоган взе Турция на 3000 долара, с помощта на чичото от Запада той я доведе до 12 000 долара, след войните, диктатурата, чалманомикса и преди да си тръгне, на максимална скорост я връща отново на 3000 долара.

    Коментиран от #65

  • 64 бай Даньо

    1 11 Отговор
    Аркадашлар, що минуси бе , не познавате цифрите ли!? Цифрите не лъжат. Иска ли някой да види цифрите в перспектива за да стане по ясно коя държава е нагоре и коя надоле ? Щото горе някой аркадаши правят внушението ( безумно разбира се при тия цифри) че България потъвала, а Анадола цъфнал и вързал ...
  • 65 бай Даньо

    0 7 Отговор

    До коментар #63 от "Мда":

    Двете държави са "със 200" ама за аркадашите и за много ганчовци посоките на движение не са ясни ....
  • 66 Ганчо Ганчев

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Турчина":

    Де да мислеха всичките ти събратя като тебе..Турция нямаше да има стигане. Но не би. Още много години невежество има да преодолява.Иначе, Ердо ще стъпи на Луната, когатопрокопае втори Босфор. А какви неща можеше да направи Турция с тези пари.

    Коментиран от #78

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 5Kan

    12 2 Отговор
    Тука сега много хора се смеят на Ердоган.
    1. Смяха му се когато казваше че на международните срещи ще говори на турски а сега продължава все така. Учат се на турски за да го разбират нали? Учете се и вие.
    2. Така беше и когато каза че ще направи тунел под Босфора и го направи нали?
    4, каза че ще прекар из там и трамвая и това стори нали?
    5. каза за трети мост над Босфора и сега го има нали?
    6. мост над Никеиския залив и го имат нали?
    7. Трето летище на Истанбул и то е готово нали?
    8. Мост над Дарданелите(Чаннак Кале) и него почна.
    9. Атомни централи и почна Аккуию.
    10. ....
    .....
    .
    .
    .

    Е и сега си му се чудете.

    Коментиран от #71

  • 69 Наглост

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Ибрахим":

    Дали си нагъл и злобен. Браво. Недей мисли много, че е вредно. Знаеш поговорката" една пуйка мислила, мислила, предобрила, взела та умрела.

    Коментиран от #81

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 бай Даньо

    2 9 Отговор

    До коментар #68 от "5Kan":

    Виж цифрите по горе те са сборна картина какъв тунел копае Ердоган и за къде ... Аркадашите пикаете на грешното дърво. България има друг икономически проблем не тоя който си представяте че България е по-бедна и безперспективна от Турция . Проблема на България е защо изостанахме от Румъния така драматично след като сме в един съюз с еднакви условия... Турция е в друга категория за България и не е пред нас а зад нас ... и няма нищо чудно тук. България е била най богата провинция на Османската империя на Балканите и на там вървим пак като се вижда че гърците и сърбите са тръгнали за никъде и ако не смятаме Румъния ... Събудете се аркадаши че към Африка вървите. Това последното е приятелски съвет . На гърба на България комплекси не можете да избивате , защото е смешно с тия цифри, България замина напред ...

    Коментиран от #77

  • 72 Stéphanie 🎲

    5 5 Отговор
    По-миналото лято бях на КУРорт в Турция. Хубаво беше но няколко месеца едва седях на седалището си.
  • 73 Рошко

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антон":

    Па ти си много напреднал, затова ли като видиш зор все до Турция ходиш па и да не ходиш те ти го носят тука, даже намордници и защитни облекла ти подариха и църквата ти ремонтираха, и пак плюеш, ако беше ганьо досега да я бяха претопили
  • 74 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Stéphanie 🎲":

    Да имаш представа за религия от някоя необразована

    Коментиран от #79

  • 75 Хасан

    6 3 Отговор
    Човека има предвид национална визия за развитие на космически технологии
  • 76 Строеше и прати????

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Фес на Луна":

    Сега защо не строи и защо не изпраща? Правиш ли разлика между "построиха и" и "построи" и "повозиха" и "изпрати"?
  • 77 Днес май са забравили

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "бай Даньо":

    Да ти донесат илачите.....явно в края на седмицата ти привършват, а екскурзиантите които ти ги носят от Едирне се прибират късно в неделя.

    Коментиран от #82

  • 78 Ганчо, некой гледа в чуждата паница

    6 1 Отговор

    До коментар #66 от "Ганчо Ганчев":

    Ти виж с твоите пари какво да правиш, Турция не я мисли, тя прави каквото трябва, затова си и недоволен
  • 79 Stéphanie 🎲

    3 5 Отговор

    До коментар #74 от "Хасан":

    Хасанчо не пиши от мое име коментар 72 можем да говорим като нормални хора не със глупости.Не я знам просто любопитно ми беше на теб ти е ясно чел си че и на
    нашата религия така ми е смешно .Просто не вярвам във митове и легенди .Я ми кажи какво има във онази кутия дето се въртят кат във затвор около нея кутия Фибра за интернет ли е какво е молят се безплатно 5G не знам така си мисля ?
  • 80 Да помним

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Фес на Луна":

    Изпрати човек, даже двама на гарата с терена до Байконур и от там руснаците ги ачиха и повозиха в космоса 🤣🤣🤣🤣
  • 81 5Kan

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Наглост":

    Бе то и една кокошка нищо не мислила ама и тя зела че умрела
  • 82 бай Даньо

    1 4 Отговор

    До коментар #77 от "Днес май са забравили":

    Ние българите че трески имаме за дялане ама за вашите трески илачи няма като гледам как дълбаете надолу и сте бодри оптимисти. Цифрите ми покажи колко е по добре туршията, цифрите !!!!

    Коментиран от #84, #92

  • 83 5Kan

    6 1 Отговор
    В скоро време ще се учудите още повече когато започнат и Канал Истанбул.
    Пък виждате всичко е на яве дето са почнали все си го свършват. Въпреки каквито и да са били присмеци пречки или каквото и да е било дали отвътре или от въм.
  • 84 Какви цифри бре

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "бай Даньо":

    Ти с цифри ли се храниш. Достатъчно е да видиш как живеят хората там и как живеят тук. Достатъчно е да видиш какво турската държава прави за гражданите си и какво българската. Иди ги покажи тези цифри на 60% българи дето живеят на прага на екзистенц минимумс

    Коментиран от #85

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 бай Даньо

    0 2 Отговор
    А ето и помощ в табличен вид за да си отговорите на въпроса кой за къде е тръгнал от сайта на световната банка:

    БВП пер капита БГ ТК
    2015 $7876 $11006
    2016 $7055 $10895
    2017 $8334 $10591
    2018 $9429 $9455
    2019 $9828 $9126
  • 87 Джим Бийм

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "бай Даньо":

    Прав си, но не съвсем! Всичко идва от курса на долара към съответната валута, което при високата инфлация в Турция дава такива изкривени данни. При паричната реформа в Турция преди години 1 TL беше равна на 1 лев. Ако и днес съотношението беше същото, то турците щяха да имат средна заплата в Истанбул над 3 000 лв. Тя пак е толкова, но я пресмятат според курсовете на Запада и затова изглежда около €600. А трябва да се сравняват много неща:
    - големина на територията, икономика, брой население, потенциал, проекти. България изостава фатално спрямо всичко и всички. За да сме на нивото на Турция в по-богатите й части, ще ни трябват десетилетия ускорен икономически растеж от над 10% годишно. Т.е. да удвояваме размера на икономиката ни на всеки 10 години. За нас 5-6-7% годишен икономически растеж е самоубийство.

    Коментиран от #88

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Хахахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Бай Даньо":

    Софиянци по-богати от истанбулци. Че тя икономиката на Истанбул надхвърля икономиката на всички балкански държави взети на куп ама ти си вярвай. Явно взирането в измислени цифрички ти помага да се справяш някак си с обграждащата те реалност.
  • 90 Гюро Михайлов

    3 0 Отговор
    Молете се да не погледне към България кераталар.

    Коментиран от #97

  • 91 до 4'те

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ssss":

    Ника ти е правилен, това е нормалната ви формата. Излез от пещерята и тогава пиши за изостаналост. Гледа към луната и вие като вълк, той е единак има ли други да не са S'ки. Турция разработи доста добро лазерно оръжие и ще го разположи на Луната.
  • 92 до байГаньо дето се прави на бай Даньо

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "бай Даньо":

    два дена ли не помниш? отново ли искаш същата лекция. Що за в-во имаш в кухината? помисли за истински аргумент и тогава пиши.
  • 93 ВОПИЮЩА Е

    3 0 Отговор
    Вековната злоба на роба
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 😁😁😁😁😁 оттам будала

    1 0 Отговор
    Каца турската ракета на луната,турските космонавти отварят вратата слизат и кво да видят ....опънат червения килим и Тиквата ги чака с ЖИПКАТА да ги вземе и да им покаже лунната магистрала
  • 96 Предпочитам яхния с крехко месце

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мустафа":

    Какво е това дюнер бе, чичо? Онова мазно месо дето го пипат с мръсни пръсти и черни нокти ли? Аз видях един.чът дюнерджията да се секне и да си бърше ръката в месото на шиша!
  • 97 Хайде да не гледаме в чуждия двор

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Гюро Михайлов":

    Като погледне, какво ще види? На границата гранични кюрдски бойни части от ПКК! Неприятно, нали?
Новини по държави: