26 Февруари, 2021 17:01 2 081 5

436 терористични атаки са регистрирани в Европа за две години

  • доклад-
  • терористи-
  • терористични атаки-
  • тероризъм-
  • европа-
  • ислямска държава

Затворите са място за потенциална радикализация

436 терористични атаки са регистрирани в Европа за две години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обсерваторията по радикализъм и борба с тероризма представи втория си доклад за тероризма и радикализма в Европа, съобщи SIR (Servizio Informazione Religiosa).

436 терористични атаки, включително неуспешни и осуетени, са регистрирани от 2017 до 2019 година, посочват експертите, които са автори на доклада. В предишния изследван период (от 2014 до 2017 г.) терористичните атаки са били 895. Само 18% се приписват на джихадистки групировки. По-голямата част (63%) са извършени от сепаратистки и етнонационалистически групировки, се казва в доклада.

Изпълнителният директор на Обсерваторията – Клаудио Бертолоти, посочи, че макар атаките, свързани с джихадизма, да са малка част от общия процент, то те са причина за всички смъртни случаи от терор през 2019 г. и 16 убийства през 2020 г. Терористичната групировка „Ислямска държава” е отговорна за убийството на над 400 души в Европа от 2014 година насам. ДАЕШ стои зад 146 атаки в този период. 188 терористи са участвали в тях, 59 от които са убити в действие.

Авторите на доклада посочват, че 96% от терористите са мъже, като средната им възраст е 26 години. Голяма част от тях са с криминално минало, което доказва хипотезата, че затворите са място за потенциална радикализация. В доклада се казва, че продължава и онлайн пропагандата с цел вербуване на нови лица. Десният екстремизъм придобива транснационално измерение, а в доклада като риск за европейската сигурност се посочват и конспиративни движения като Qanon, които вече се разпространяват далеч извън границите на Съединените щати.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркел

    7 0 Отговор
    покани терористите, сега гейропейците се правят на луди.
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    В отговор баба Меркел прие ислямът да се изучава в училищата. Ей ся ще спрат всички терористични атаки.
  • 3 Камал

    1 0 Отговор
    ПРЕЗ 80г ВСЕКИ 3ти екшън филм беше за арабски терористи, а тогава нямаше още ислямски фундаментализъм, онзи ден мярнах Чък Норис в продукция на Голан Глобус как се бори с палестинските терористи
  • 4 Камал

    1 0 Отговор
    На запад 2-3 поколения са израстнали с филми са арабски терористи, жълтури, руснаци и източноевропейци. У нас не е много осезаемо но на Запад е дълбоко вкоренено
  • 5 За някои е може би неочаквано

    1 2 Отговор
    Но ето и самите факти го доказват. Християнският тероризъм в Европа надхвърля повече от 5 пъти ислямският. Какво да правиш, това са фактите