26 Февруари, 2021 17:24 1 976 8

Заместването на АЕЦ с газови централи ще допринесе за глобалното затопляне

  • аец-
  • газови централи-
  • атомна енергетика-
  • сащ-
  • глобално затопляне-
  • смог

Изгарянето на природен газ допринася за глобалното затопляне

Заместването на АЕЦ с газови централи ще допринесе за глобалното затопляне - 1
Снимка: Shutterstock

По-малко от четири години остават до затварянето на АЕЦ „Диабло Кениън“ - последните два атомни реактора в Калифорния. Експертите от Съюза на загрижените учени (UCS) обаче са на мнение, че регулаторите не са достатъчно подготвени за това какво ще последва. Рискът е увеличаване на вредните емисии с 15,5 милиона метрични тона до 2030 година, ако Комисията за комунални услуги не направи план за заместването на производството от АЕЦ „Диабло Кениън“ с чисти енергийни източници.

Според анализ на UCS съществуващите централи на природен газ ще успеят да покрият разликата в енергопроизводството, но този процес ще доведе до изпускане на емисии, еквивалентни на работата на 306 000 автомобила за същия период от време.

Заместването на електричеството от атомната централа с газови централи е проблемно, защото изгарянето на природен газ допринася за глобалното затопляне и замърсяването, като произвежда и азотни оксиди, които причиняват смог и респираторни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Избирател

    15 2 Отговор
    Това го налейте в ушите на синята мафия в София ,дето умува как да защити англо-американските печалби от отровните тецове в България - дали да ги пришие на гърба на АЕЦ Козлодуй , или да ги направи газови .На Делян Добрев и на другите от мафията на прехода го кажете !

    Коментиран от #4, #8

  • 2 А бе

    8 1 Отговор
    изчислено е че след си 70 години газта ще свърши те за газови централи ми говорят
  • 3 АНОНИМЕН

    5 1 Отговор
    Ми що не си лупнат някое и друго ВЕИ!? А защо пък да не ги заменят с модулни атомни реактори, като тия дето ни обещават да направят за нашия АЕЦ-Козлодуй! А може би и за Белене едва ли не да ни направят!
  • 4 АНОНИМЕН

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Избирател":

    Газификацията на ТЕЦ-овете от Марица-Изток е лесна! Какво става с хората от рудниците е въпроса с главно В!?
  • 5 Трънчанин

    7 0 Отговор
    Защо не искат от руснаците да им построят нов АЕЦ, хем бързо и сигурно ще стане, хем за половин пара?
  • 6 Кюри

    4 0 Отговор
    Кога всички зелени дебили, който бяха против ядрените централи ще бъдат осъдени за геноцит срещу човечеството /неумишлен/ поради малоумие и ще бъдат въдворени в психиатрични клиники.А Кунева умишлено ,за подкуп във вид на високоплатена длъжност.
  • 7 отговор на 4

    3 3 Отговор
    Стига сте лапали бе пишман миньори.Кой ще чисти след вас и за чия сметка.Бачкате за 1000 лв само за да докопате пенсия която идва от моя джоб Станете оператори в ядрени централи ама сте тъпи и алкохолизирани
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Избирател":

    Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между У-късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак. Естествената водна пара причинява около 70% от парниковия ефект на Земята, като в това число не се включват облаците и ефектът от тях. Въглеродния двуокис - 9-26%. Метанът - 4-9%, озонът - 3-7%. Азотния окис - 2%. Под 1% - HFCs, PFCs, както и серния хексафлуорид. 21 тона въглероден двуокис годишно, отделя лос, живеещ в северните гори. Само в Норвегия има около 140 000 лосове.