26 Февруари, 2021 20:51 2 868 29

Азербайджан: Виновните за геноцида да бъдат изправени пред съда

  • азербайджан-
  • ходжалъ-
  • геноцид-
  • съд-
  • цивилно население-
  • армения-
  • ссср

Най-трагичната страница от първата Карабахска война

Азербайджан: Виновните за геноцида да бъдат изправени пред съда - 1

На 26 февруари 2021 г. се навършват 29 години от геноцида в Ходжалъ, извършен от въоръжените сили на Армения по време на арменската агресия срещу Азербайджан. Баку призова виновните да бъдат изправени пред съда. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Република Азербайджан по повод на 29-ата годишнина от геноцида в Ходжалъ.

Едно от най-тежките престъпления, извършени срещу цивилното население през десетилетията на арменската агресия срещу Азербайджан и най-трагичната страница от първата Карабахска война, беше окупацията на град Ходжалъ. Преди конфликта 7000 души са живеели в този град, разположен в региона Нагорни Карабах в Азербайджан. От октомври 1991 г. градът е изцяло обсаден от въоръжените сили на Армения. През нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г., след масиран артилерийски обстрел на Ходжалъ, въоръжените сили на Армения, с помощта на 366-ти пехотен полк на бившия СССР, Ходжалъ е превзет. Нашествениците разрушават Ходжалъ и с особена жестокост извършват масовото убийство на мирно население.

В резултат на геноцида в Ходжалъ 5379 жители на града са насилствено изгонени, 1275 са заловени, взети за заложници и изтезавани (съдбата на 150 от тях, включително 68 жени и 26 деца, остава неизвестна към днешна дата), а 487 са ранени, 8 семейства са напълно унищожени, 130 деца са загубили един родител и 25 деца са загубили и двамата си родители, 613 души, включително 63 деца, 106 жени и 70 възрастни, са жестоко убити. Всички налични факти от трагичните събития в Ходжалъ доказват категорично, че престъпленията, извършени в този град в Азербайджан, не са били обикновен и случаен акт, а неразривна част от политиката на Армения за системно насилие. Целенасоченото избиване на цивилни в Ходжалъ е престъпление, произтичащо от политиката на етническа омраза и расова дискриминация срещу азербайджанците на държавно ниво в Армения, и е насочено към масовото убийство на хора просто поради тяхната етническа принадлежност.

Масовото убийство в Ходжалъ и други военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, извършени от Армения в хода на агресията срещу Република Азербайджан, представляват сериозно нарушение на международното хуманитарно право и правата на човека, по-специално Женевските конвенции от 1949 г., Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, Международния пакт за граждански и политически права, Международния пакт за икономически, социални и културни права, Конвенцията против изтезанията и други жестоки, нечовешки или унизителни отношения или наказания, Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, Конвенцията за правата на детето и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Понастоящем националните законодателни органи на 17 държави, както и 23 щата на САЩ, са приели резолюции и решения, осъждащи масовото убийство на цивилни в Ходжалъ, като го оценяват като престъпление срещу човечеството. По същото време Организацията за ислямско сътрудничество и Съветът за сътрудничество на тюркоезичните държави приеха резолюции и изявления, категорично осъждащи геноцида в Ходжалъ. В решението си от 22 април 2010 г. Европейският съд по правата на човека стига до важен извод по отношение на престъплението, извършено в Ходжалъ, като квалифицира поведението на тези, които осъществяват нападението като „актове с особена тежест, които може да бъдат определени като военни престъпления или престъпления срещу човечеството“.

Наред с отговорността на Република Армения като държава, по силата на нормите на международното наказателно право такива деяния, извършени в контекста на въоръжен конфликт, включително и тези в град Ходжалъ, се разглеждат като международни престъпления и отговорността за тях също се поема на индивидуална основа от тези, които са участвали в тези деяния, техните съучастници и помощници. До днес обаче никой от пряко замесените в трагедията в Ходжалъ и други свързани с нея деяния като военни престъпления и престъпления срещу човечеството не е преследван в Армения. В свое цинично признаване на вината тогавашният министър на отбраната на Армения и бивш президент Серж Саркисян е цитиран от британския журналист Томас де Ваал да казва: „преди Ходжалъ азербайджанците смятаха, че ... арменците са хора, които не могат да вдигнат ръка срещу цивилното население. Ние успяхме да се пречупим този [стереотип]“ (Томас де Ваал, „Черната градина: Армения и Азербайджан през мира и войната“ (Ню Йорк и Лондон, New York University Press, 2003 г.), стр. 172.)).

Целенасоченото нападение над азербайджанското цивилно население и престъпленията срещу човечеството продължи по време на военните операции, проведени от Армения от 27 септември до 10 ноември 2020 г. Армения целенасочено атакува цивилното население и гражданската инфраструктура на азербайджански градове като Гянджа, Барда, Тертер, разположени на значително разстояние от военната зона, през 2020 г., както и през 1992 г., прибегна до същата тактика на терор, а този път вече с използването на съвременни видове бронирани машини и ракетни установки, което доведе до убийство на мирни азербайджанци. Както геноцидът в Ходжалъ през 1992 г., така и бомбардировките над цивилното население през 2020 г. ясно показват целенасочената политика на Армения за насилие над азербайджанци.

Република Азербайджан вярва, че непрекъснатите мерки, предприети на национално ниво, както и в рамките на съществуващото международно законодателство, ще послужат за прекратяване на безнаказаността и изправяне пред съда на виновните за тежките престъпления, извършени по време на агресията на Армения срещу Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА И ВЧЕРА

    6 1 Отговор
    БЕШЕ ПУСНАТО!!!
  • 2 ТаУмВзе

    8 3 Отговор
    Враг пред Портата на Русия ли? Бай деменция и компания Бъркат.
  • 3 Мирослав

    24 19 Отговор
    Стига сте ни заливали с пропаганда от азербайджанското посолство.

    Коментиран от #4

  • 4 5Kan

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мирослав":

    Ще го научат и другите.
    Ще го научите.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Седесарят.

    4 13 Отговор
    Путин да маха тоз боклук ,Алиев..И да присъединява Азербайджан към РФ..Добре е за Зоната.Всичкии ще са доволни.!!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Osman

    15 8 Отговор
    Арменски варвари. Но след 30 години всичко си дойде на местото. Изродите бяха прогонени от Карабах от обединената тюркска армия на Азербайджан, Турция и тюркменски отряди от Северна Сирия.

    Коментиран от #19, #20, #26

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Турчина

    7 9 Отговор
    А за комунистите от България кога ще има съд? Също и за убийствата на българи журналисти в чужбина които избягаха от фашисткия режим на Тодор Живков

    Коментиран от #22

  • 22 Памет Ник

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Турчина":

    Ех Ефенди, гледай си бостанЯ там и трай, тези споменати от теб са жертва на историята.Както и много други.
  • 23 Нямам срам

    3 3 Отговор
    А геноцида в македония през 44 на българите кои ще съди ... Македония е България
  • 24 Геноцид над Арменци?

    6 5 Отговор
    Много усилия се полагат виждам за подкрепа на геноцида от Турция и братята им тюрки над Християнския Арменски народ, предаден и от Русия управлявана от престъпна шайка в момента...........
  • 25 Турци и Азери престъпници

    7 7 Отговор
    Да припомним че Турция в момента извършва геноцид в Сирия, Либия , срещу кюрдите, сондира незаконно в Гръцки води заплашваща с война Гърция, смята България за Турска гоберния! Що се отнася до братята им Азери с които Турците заедно с Пакистан изграждат военен аксон против Русия на запад и Балканите на Изток /с готовност няколко милиона псевдо бежанци джихадисти да бъдат вкарани в Европа през Гърция дългосрочно и да шантажират ЕС/, Арменците и в миналото са претърпявали не един геноцид от обединените Турко-монголски орди в района!

    Коментиран от #27

  • 26 Варварите са само едни

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Osman":

    И това са престъпниците Турция и подлогите им Азери! Тия агресори освен че постоянно вкарват джихадисти в Европа, са и пълни измамници ! Виновни са обаче братята хазаро монголи Руснаци, които и въоръжиха преди това Турция и предадоха най подло Арменския народ загеноцид в ръцете на турко-монголските варвари!
  • 27 Хасан

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Турци и Азери престъпници":

    Дедите ти 500 г живяха мирно и спокойно при турчина ...от 130 г си " свободен" и си участвал в 5 войни , сменял си системи , подлагал си народа си на фашистки и комунистически репресии и неолиберален глад и мизерия

    Коментиран от #29

  • 28 ГЕНОЦИД

    2 0 Отговор
    ВСЕ ЕДНО ЧЕ НЕ Е ИМАЛО НИЩО В ЮГОСЛАВИЯ , ЗАБРАВИХМЕ ЛИ ? САЩ НЕ Е БОМБАРДИРАЛ НИТО ЮГОСЛАВИЯ НИТО СИРИЯ !
  • 29 5985

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    А за геноцида в БАТАК, кога ще пишете??! То бива подлост, но това вашето е за медал.