Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 20:17 8 593 84

Тази ваксина има защита и срещу новите щамове на коронавируса

  • спутник v-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • щамове

Това е Sputnik V

Тази ваксина има защита и срещу новите щамове на коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руско проучване, тестващо ефективността на реваксинацията със Sputnik V за защита срещу нови мутации на коронавирус, дава силни резултати, заявиха руски изследователи. Миналия месец президентът Владимир Путин нареди проучване до 15 март на ваксините, произведени в Русия, за тяхната ефективност срещу нови варианти, разпространяващи се в различни части на света.

"Неотдавнашно проучване, проведено от Център" Гамалея " в Русия, показа, че реваксинацията с ваксината Sputnik V работи много добре срещу нови мутации на коронавирус, включително британски и южноафрикански щамове на коронавируса", ​​каза Денис Логунов, заместник-директор на център, който разработи Sputnik V, уточнява news.bg. Очаква се резултатите от изпитанието да бъдат публикувани скоро, но това беше първата индикация за протичането на тестовете. Все още няма подробности.

Някои учени повишиха възможния риск тялото да развие и имунитет към самия вектор, разпознавайки го като натрапник и опитвайки се да го унищожи. Но разработчиците на Sputnik V не се съгласиха, че това би създало дългосрочни проблеми. "Ние вярваме, че ваксините, базирани на вектори, всъщност са по-добри за бъдещи реваксинации от ваксините, базирани на други платформи", каза Логунов.

Той заяви, че изследователите са открили, че антителата, специфични за векторите, използвани от ваксината, които биха могли да генерират антивекторна реакция и да подкопаят работата на самия изстрел, са отслабнали "още 56 дни след ваксинацията".

Това заключение се основава на изпитание на ваксина срещу ебола, разработена по-рано от Института "Гамалея", използвайки същия подход като за изстрела Sputnik V. Имунитетът срещу вектори не е нов проблем, но е подложен на подновен контрол, тъй като компании, включително Johnson & Johnson, очакват редовни ваксинации срещу COVID-19, като годишни ваксини срещу грип, за борба с новите варианти на коронавируса. Руската ваксина, регистрирана на 11 август 2020 г., включва две дози, които се прилагат в интервал от 21 дни. Първата доза се основава на човешкия аденовирус тип 26, а втората - на човешкия аденовирус тип 5.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Михал

    62 164 Отговор
    Не благодаря, като чуя,, спутник,, и нещо ме плаши.....!

    Коментиран от #9, #43, #61

  • 2 555

    101 30 Отговор
    Руските имунолози май ще ги изваксинират еврогейците с 200,! И какво ще правят гейците, ще се ваксинират с вода или ще налагат санкции на Русия
  • 3 Хахаха

    14 38 Отговор
    Да! Да! Да!
  • 4 Жоро

    36 90 Отговор
    Айде бе.Новите щамове се появиха преди 6 месеца тия ваксини измислиха.

    Коментиран от #28

  • 5 мангър

    35 121 Отговор
    Руският слон,най голям слон,аман от от русуфилистици.
  • 6 Просветен илюминат

    45 97 Отговор
    Спутник не ви ли звучи като пътник?

    Коментиран от #53

  • 7 Наблюдател

    129 27 Отговор
    Щом и Австрия ще купува Спутник - значи е добра ваксина!

    Коментиран от #13

  • 8 АЗ на 50 Лета

    55 11 Отговор
    И вече се записах за вансинация с ваксини на Johnson & Johnson през 6 месеца до 2100 и дадох на селският Фелдшер някой лев да не ме пререждат и комай се минах ,като прочетох че Руската ваксина се бие 2 пъти и край с вирусът
  • 9 един от многото

    61 9 Отговор

    До коментар #1 от "Михал":

    Има Астра Зенека за такива като теб!

    Коментиран от #84

  • 10 Много важно

    22 56 Отговор
    Много важно е, че товарищ Путин е наредил. Добре, че е той. Иначе нямаше да има ни Спутник, ни Путник.
  • 11 ШОП

    44 3 Отговор
    Миленче, не е ли по правилно да се каже че ваксината дава защита а не "има защита" Стегни се малко де.... Немате ли редактор там?

    Коментиран от #21, #22

  • 12 И какво от това

    35 77 Отговор
    Дали е добра или не руската ваксина реално няма никакво значение, защото Русия няма възможност да произвежда количества от нея. Реално тя се използва само за политически рекламни цели и за нищо друго. В световен план нейния пазарен дял е минимален и няма как да се увеличи защото няма как да произведат големи количества от нея за кратко време. Въпреки това в нас “опозицията” иска именно от нея с ясното съзнание, че просто разиграва цирк и търсейки популистки политически дивиденти. А страните които си защитават своите интереси се договарят пряко с производителите с възможност за огромно производство. Давайки по-висока цена си гарантират, че ваксината която се произведе първо ще задоволи тях, а след това останалите. Те ще си решат проблема първи а другите ще чакат.
    Ако “опозицията” действително беше такава предложеното трябваше да е в такава посока, но разбира се не е и няма да бъде защото всичко е само театър за наивници.

    Коментиран от #15, #57, #64, #70, #73

  • 13 Хахаха

    19 31 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Ужас. Щом и Австрия......
    Толкова ли сте с промит мозък вече?
    .
  • 14 Turbo

    43 3 Отговор
    Доста понаучихме за вяксините за 1 година, рнк, вектори, генерични и тн. А какво стана с ваксината на БАН? За нея няма ли пазарен дял? Кога ще я лицензират?

    Коментиран от #19

  • 15 Хахаха

    73 11 Отговор

    До коментар #12 от "И какво от това":

    Какво значи Русия няма възможност да произвежда количества? Какви количества? За целия свят? А другите имат и затова ревете за липси в момента? Какви са тия глупости?
    Русия дава технология на страни, които могат за себе си да произвеждат. Австрия обсъжда такава възможност. При желание от страната на България и тук би могла да се произвежда, така мисля .
    Що не ви дадат технологиите астра и другите?
    Или по добре готова риба , а не въдица, нали? Ро лесно и по безотговорно.

    Коментиран от #29

  • 16 ха ха

    12 28 Отговор
    Всички са отрова!
    Ваксина срещу нищо НЕ слагам.

    Коментиран от #18

  • 17 другарят

    51 12 Отговор
    Браво братушки! Вашата ваксина е ефективна срещу всички щамове пускани от фашистка Америка!
  • 18 Хахаха

    18 4 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Правилно. На пук на кондуктора върви пеша.
  • 19 Разбира се

    28 8 Отговор

    До коментар #14 от "Turbo":

    Нищо не сана с българската ваксина, но това беше ясно от самото начало на всички. За сметка на това този книжен плъх от БАН дето обикаляше телевизии от сутрин до вечер и обясняваше как той е най-прав и вече е кандидат за депутат. И другия побесняващ за сухите съчки и той сана кандидат за депутат. Това обяснява напъните и на двамата да казват това което хората им се искаше да чуват. Просто в безплатна предизборна кампания са били.

    Коментиран от #46

  • 20 Stéphanie 🎲

    14 41 Отговор
    Еййййй голяма надпревара със лъжите 😂сигурно е от руските новини преведено.При нас излъчиха на живо от Москва репортери как руснаците са против тази ваксина и не искат разговор и в интервю😉със хората там .Кабитетите празни даже Путин приготвил подаръци сладолед 😂😝за всеки ваксиниран ,грешка трябвало кило водка може да има повече успех във начинанието.Вие тук пишете друга версия

    Коментиран от #23, #24

  • 21 Редактор

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "ШОП":

    То и са го превели с гугъл преводача - Публикувано във факти.бг: като за изстрела Sputnik V

    Неграмотни журналя какво да ги правиш.

    Коментиран от #74

  • 22 тцъ

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "ШОП":

    Немат, пишат да имат бройка статии. Ако някой им каже че вече са писали нещо, псуват те и те трият.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ваксинатор

    31 4 Отговор

    До коментар #20 от "Stéphanie 🎲":

    Публикувано във факти.бг: При нас излъчиха на живо от Москва репортери как руснаците са против тази ваксина

    Къде е това при вас - като ви спускаха опорките от Козяк ли. Ако искаш мога в българия да направя репортаж как хората не искат която си избереш ваксина.

    Поне плащат ли добре за пропагандата.

    Коментиран от #25

  • 25 Stéphanie 🎲

    6 30 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксинатор":

    Аре стига стига се пенява коментар след коментар.Нямаше начин някой задръстен Комуняга да не се обади  😂Тия приказки дето ги рецитирате да не са от някоя пропагандна брошурка на БКП или както се им се вика БСП.За Франция иде реч видях с очите по телевизията .Смешно е самите руснаци дето са често под алкохолно въздействие държава от трети свят и те са преценили че не е добра тази ваксина

    Коментиран от #32, #33

  • 26 KAPUTNIK

    16 9 Отговор
    Аз ще чакам тази ваксина,ако трябва и 15 години на ред ще се запиша както чаках за ладата.
  • 27 Левски

    6 4 Отговор
    като дърти цигани лъжите , този будала народ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 И какво от това

    13 22 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    За разлика от Русия другите имат в десетки пъти по-големи производствени капацитети и е въпрос на месеци да станат стотици пати по-големи тези капацитети. Вече в света са поставени повече от 200 милиона ваксини от тях под 4 процента са от руските. Файзер гонят 60% от тези 200 милиона. Толкова за капацитета и възможностите
    Те хората така се страхуват въпреки , че в момента производството се прави само от утвърдени производители с опит и традиция в това. Познайте кой ще рискува да си сложи ваксина произведена от не знай кой по-лиценз на някои. Особено ако е произведена в България. Като знаем колко сме изпълнителни и как не правим всичко само за да усвоим едни пари, а каквото се получи това ще е.
    Да не говорим ще организация на производство на вакси не се прави за няколко месеца. Биотехнологични заводи са инвестиции за милиарди и се строят с години. Кадри които да работят в тях се създават за десетки години.
    Не е по-лесно а е единственото реалистично за нас да купим ваксини всичко друго е някъде в безкрайното бъдеще, но пак е добро поле за популизъм по темата.

    Коментиран от #37, #63

  • 30 ема

    33 5 Отговор
    Преди съм казвал,че в България не са малко малоумни които са готови да умрат " геройски" но няма да ползват Руската ваксина. Тези действително ли си мислят ?- че някой ще пролее сълзи за тях или ще им се молят да се ваксинират..
  • 31 Реалист

    35 7 Отговор
    АКО въобще се ваксинирам , ще бъде САМО с РУСКА ваксина!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Ваксинатор

    27 2 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    На Филиповци Франция ли вече му казвате - и по талавизията значи са го давали. И коя е тази френска талавизия и кога са го давали ааа.

    Хайде стига с тъпата пропаганда - напънете се малко да заработите паричките си. Ясно е че са ти платили да плюеш по руската ваксина защото паричките трябва да отидат на запад - никой не те кара ти да се ваксинираш и с коя ваксина да се ваксинираш.

    Коментиран от #44

  • 33 Хахаха

    26 5 Отговор

    До коментар #25 от "Stéphanie 🎲":

    Не говори от нашето име. Не е във вакцина е проблемът. Не са ни пресирали достотъчно и не са ни плашили с края на света. Живеем си спокойно. Смъртността с короната е минимална.
    Никой не провежда никакви агитационни компании да вакциниране. Дават ти възможност навкякъде да го направиш. Кой когато и ако иска. Русия е демократичта схрана и дава право на избор истински а не псевдо права.
  • 34 Хахаха

    19 5 Отговор
    Няма да я донесат скоро руската вакцина тук. Би било провал пълен за политиката за ватцоноте и на вакцинирането в ЕС. И то би най много проличало в България. Опашките за Спутник щяха да са в пъти по дълги от до сегашните.
    Няма да се прострелят в крака си, я. Затова, не чакайте а се вакцинирайте с това, което е в наличност тук.

    Коментиран от #38

  • 35 Дългия

    6 0 Отговор
    Нали знаете приказката :,,НАШО ЛОШО НЕМА " !
  • 36 Антитрол

    25 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Те хората така се страхуват въпреки , че в момента производството се прави само от утвърдени производители с опит и традиция в това.

    Я соросоидно тролче се поинтересувай колко утвърдени са Пфайзер в производството на ваксини - ще останеш изненадан че тъкмо те нямат никакъв опит и даже имат един провал - измряха много хора от техния опит да създадат ваксина - та тази им е първата одобрена.

    За разлика от тях руснаците имат създадени успешни няколко - най известната им е срещу ебола.

    Та до тук с пропагандата и лъжите - поне струва ли си да лъжете за пари.

    Коментиран от #39

  • 37 Антитрол

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "И какво от това":

    Горния пост е за теб
  • 38 Ваксинатор

    17 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    То ясно че руската ваксина няма да я докарат поне не тези но след 4-ти април може и друго да стане.

    А не може да се ваксинираме с наличното защото няма налично.
  • 39 Хахаха

    10 8 Отговор

    До коментар #36 от "Антитрол":

    А еднин от производители на вакцините, които тук се ползват въобще до сега не е произвел нито един продукт. Нито лекарство нито вакцина. Първиат им продукт по принцип е тая вакцина от короната.

    Коментиран от #41

  • 40 Пацо

    20 2 Отговор
    Цял ден се чудя с каква ваксина да се наглася. То няма никакви но това не ми пречи изобщо да си избирам ваксини. Отивам при личния с записан час и той да ме пита с коя от 10 те ваксини различни които са му на бюрото искам да се ваксинирам. Блянове и мечти.
  • 41 Антитрол

    18 8 Отговор

    До коментар #39 от "Хахаха":

    Ами на соросоидните тролчета е платено да защитават парите на господарите си - виж го какво казва:

    - Нe e пo-лecнo a e eдинcтвeнoтo рeaлиcтичнo зa нac дa купим вaкcини вcичкo другo e някъдe в бeзкрaйнoтo бъдeщe, нo пaк e дoбрo пoлe зa пoпулизъм пo тeмaтa.

    Важното е парите да отидат при господарите им а всичко друго са лъжи и пропаганда - всяко нещо което заплашва печалбите на господарите им веднага е оплюто - ако трябва и с лъжи и измислици.
  • 42 010101

    16 0 Отговор
    "изстрела Sputnik V", "работата на самия изстрел"
    Преводачи нямате ли? Изпозастреляхте публиката.
  • 43 кукувица

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Михал":

    путарник винаги се плаши от сПутник
  • 44 Stéphanie 🎲

    3 9 Отговор

    До коментар #32 от "Ваксинатор":

    Абе фърчилане ти си за съжаление нямам интерес да знам че си от Филиповци .Защо ми е да лъжа ти си толкова болен че дори не си погледнал мнение и на самите руснаци .Да не говорим за материала който се излъчи аз на репортерите +видео коментар ли да вярвам или хала😂ав като тебе халХабер нямаш .Само ръсиш коментар след коментар със ник без ник .Още по ненормалното че на всяка тема говориш от името на руския народ без да си там и най смешното поне направи сверка със руското мнение на хората.Не това което Путин е наредил да се пише фърчилко 😁 🎏🎐🎈🪁голяма карикатура си ей 😁😂
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 пфу

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Разбира се":

    Не е спряна,но те я правят както си изисква медецината.Минават всички етапи както трябва.Ще бъде истинска и стабилна ваксина.И ще се ползва и в бъдеще а не само за ковид19.
  • 47 Алфа Вълкът

    12 2 Отговор
    Те всички предпазват от новите щамове, само дето по-малко. Ей тая Джонсън и Джонсън има 57%ефективност срещу южноафриканският щам. И сега се опитват да ния пробутат. И опозицията я използва като опорка, че не сме поръчали. Какъв е смисълът да се залеем с неефикасни ваксини?

    Коментиран от #50

  • 48 Бесен Язовец

    16 3 Отговор
    Руснаците разработват ваксината от 20 ГОДИНИ, А СОРОСНЯТА КАТО ВИНАГИ ЗАКЪСНЯВА С 20 ГОДИНИ С НЕЙНИТЕ ВАКСИНИ!!? СОРОСНЯТА СА БАВНО РАЗВИВАЩИ СЕ.
  • 49 Логик

    14 4 Отговор
    Стига с тия ваксини! Не може да се ваксинираш, тоест да изградиш имунитет, срещу нещо, което се мени на 24 часа.
    Аз съм русофил, но не искам никаква ваксина!
    За една година от познатите ми има двам умрели по тая линия.Единият ковид, другият след васкинация!
    Това знам аз, това съм видял.
    За това време 3 пъти карах грип. И предишните години бе така. Кашлица, хрема и след 7 дни, на бойна нога!
    Който иска да се боцка! Аз за грип не ползвам ваксини!
  • 50 Бесен Язовец

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "Алфа Вълкът":

    Колонията гуши господарите си с пари, е това е логиката, нали не си забравил, че РБ не е суверена държава от 30 години !
  • 51 ХА ХА ХА

    2 19 Отговор
    БИЕШ СИ РУСКА ВАКСИНА И ОСТАВАШ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ЗАВИНАГИ ! ДА БЯХА СПОМЕНАЛИ КОЛКО ХОРА ПОЧИНАХА В РУСИЯ ОТ ТАЗИ ВАКСИНА!

    Коментиран от #56

  • 52 менгеле

    3 13 Отговор
    Спутник 5 се произвежда от серум извлечен от политзатворници.
  • 53 А фазер не ти ли звучи като...

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Просветен илюминат":

    Съндък от фазер,за дълготрайна употреба на два метра дълбочина..
  • 54 Ууууу брее

    5 16 Отговор
    Китайско менте и руска ваксина НЕ ИСКАМ!

    Коментиран от #55

  • 55 Ха ха ха

    13 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ууууу брее":

    Тоя па, умник, че ти от дете още повечето ваксини дето са ти сложени са руски и на всичките ти роднини също:))))
  • 56 А, де

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "ХА ХА ХА":

    Явно тези от Астра Зенека и на тях никой не им е споменал та Затва подписаха договор с руснаците от Гамалея, та даже Путин ги похвали:) Друг е въпроса, че тя се ползва вече доста време в Аржентина, оае, иунгария, Сърбия и тн, ще се произвежда и в 3,4 други страни, та все си мисля, че тези от Оксфорд са проучил туй, онуй преди да подпишат с руснаците:)
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Фаро

    6 4 Отговор
    Биите си ваксините и се молете за здраве.Още една позната клекна след втората доза,след като задължително бе ваксинирана с първа преди 3 месеца.Вчера се е прибрала в къщи след втората доза и краката и омекнали и рязко и се доспало.Не знам какво е станало днес,но нейните близки са в паника

    Коментиран от #62

  • 60 Фаро

    2 5 Отговор
    Ваксинирали са я с Пфайзер.Този тип ваксини нямат нищо общо със старите ваксини.Сега ги правят с наночастици и апарата за наночастици струва 150000$ нищо пари за всеки мошенник
  • 61 Врачка

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Михал":

    Спутник ще ти помогне да не чуеш попа как те опява.Ти си знаеш.
  • 62 Шпек

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Фаро":

    Какъв късметлия си.
  • 63 Дедо Пене

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "И какво от това":

    ТИ СИ НЯКАКВО МЛАДО ДУПЕ, С ЖЪЛТО ОКОЛО УСТАТА ЗА ДА ЗНАЕШ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПРОИЗВОДИТЕЛ И СЪЗДАТЕЛ НА ПОНЕ 10 ВИДА ВАКСИНИ, КОИТО СЕ ПОЛЗВАТ В ПОНЕ 80 ДЪРЖАВИ. ПРОБЛЕМА НА БАН НЕ Е СЪЗДАВАНЕТО, ЗАЩОТО ПРОФ. ЧОРБАНОВ КАЗА ЧЕ НАШАТА Е ПЕТВЕКТОРНА, А В ТЕХНИКАТА ЗА МАСОВО ПРОИЗВОДСТВО... НАД 10млн.бр.Института Пастьор и Правителството са ИНВЕСТИРАЛИ пари в бълг. ваксина.
  • 64 Чети обективно

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "И какво от това":

    Многоуважаеми господине, Унгария, Сърбия, Турция и др. също използват руската ваксина, а Австрия дори ще я произвежда! Прочетете и се информирайте колко милиона са ваксинирали в тези държави! У нас ваксинират на улицата, а другите си построиха специални центрове с фризери и хладилници за съхранение на ваксините за да не се развалят, помещения с легла за преглед и изчакване на пациентите преди и след ваксинацията. Къде сме ние? Най-изостанали сме, но най-много се лъжем, а умираме като кучета, изоставени на произвола на вируса. Здравеопазването ни е само за властите и хората с пари и връзки!

    Коментиран от #66

  • 65 Гаварит Масква

    5 18 Отговор
    Руснаците пак прекалиха с лъжите. Видите ли всички други ваксини имат намалена сила срещу южноафриканския вариант, само руската Спутник давала "чудесни резултати". Ами Астра Зенека е на същия принцип (аденовирус) и в ЮАР я спряха заради не-ефективност. Но Спутник бил по добър видите ли понеже използвал два аденовируса. И пак ни втълпяват изтърканите социалистически лозунги че били направили ваксина за Ебола на този прицип, но в Африка не са я чували, камоли виждали.

    Коментиран от #81

  • 66 Свободен избор

    3 10 Отговор

    До коментар #64 от "Чети обективно":

    Сигурно затова Унгария и Сърбия са в бедствено положение а ти си хвали ваксината колното искаш Даже се ваксинирай с нея ти и семейството

    Коментиран от #67, #72, #75

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 сезонен грип

    2 2 Отговор
    папаята убива ковид ваксърите
  • 69 Голямото Крадене по време на ваксинация

    5 0 Отговор
    Сега се краде "като да последно" "Лъжите не са спирали, Сачева Ежедневно пуска по няколко Опашати лъжи. премиера основно това прави, Предизборни лъжи и Яко Крадене!!
  • 70 видя се

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "И какво от това":

    Видя се до къде стигна "прякото договаряне" :)).
    Кога не си го произведеш в задния двор, ще има да си чакаааааш... да ти подхъврлят някоя и друга троха, паднала от масата на господарите
  • 71 123

    0 1 Отговор
    Всички ваксини са от един казан. Имат една и съща цел която няма нищо общо с ковид и тя е или да ни увреди здравето(за мен по-вероятна) или да ни чипира.
  • 72 свободен кво

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Свободен избор":

    Какъв "свободен избор" имаш/ме, като ни се отнема правота на свободна воля?!
    Нека се направят общодостъпни ваксините и да се види кой коя (или никоя) предпочита!
    А що се отнася до колко са го закъсали чехо/австро/унгарците ще се види наесен. Нали пилците се проят наесен :)

    Коментиран от #82

  • 73 Личи си че

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "И какво от това":

    не си запознат по темата. Русия има мощности да произвежда за да задоволи своите нужди, на останалите дава технологията и те си я произвеждат. Преди време и нашият главен санитарен инспектор изтъкна, че и ние имаме мощности веднага да произвеждаме руската ваксина, но май проблема е че новите ни господари ще ни дърпат ушите ако стане това. Преди да пишеш се осведови повече по темата.
  • 74 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Редактор":

    нормално то сега руски не изучават младите от къде да го знаят.
  • 75 Нещо си се

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Свободен избор":

    тотално объркан, нито Унгария, нито Сърбия са в бедствено положение. Бъркаш ги с чехите, а словаците също получиха руска ваксина. Опел си се, като пиле в калчища.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ДжафДжаф

    3 1 Отговор
    Вeчe e яcнo, чe Кoвид ce прeвръщa в eндeмичнo зaбoлявaнe пoдoбнo нa грипa. Кoлкoтo вaкcинитe прoтив грип ca рeшили прoблeмa, тoлкoвa и тeзи зa кoвид щe гo рeшaт! Идeятa e прocтa! Вcякa гoдинa вaкcинaция и ecтecтвeнo милиaрди прихoди! Тaкa, чe рaнo или къcнo руcкaтa вaкcинa cъщo щe дoйдe у нac, кaктo и вcички ocтaнaли! Тaкa или инaчe врeмeтo щe пoкaжe кoй кум, кoй cвaт, кoй нa булкaтa брaт! Вce пaк дoбрe, чe и руcнaцитe нaпрaвихa вaкcинa, щoтo инaчe oния aлчни кoпeлeтa в крaвaриcтaн щяхa дa cъдирaт пo 100 кoжи! Руcнaцитe мaлкo им пooхлaдихa бизнec eнтуcиaзъмa!!
  • 78 Ужас

    2 0 Отговор
    Няколко гея се ваксинирали в Австрия и станали нормални. Да се забрани.
  • 79 Знам

    4 0 Отговор
    че в Русия футболните стадиони,хокейните пързалки и баскетболните зали в момента са пълни за разлика от вездесъщите западно европейци,който се чудят дали да затворят кварталния магазин отново.Както искате така го приемайте.

    Коментиран от #80

  • 80 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #79 от "Знам":

    В Русия много е малка смъртността от ковид или с ковид. Това е истината. Който гледа руска тв, знае, че там има много предавания, където се говори за ковид. Но! Това не става от сутрин до вечер по всички канали. Там се намери добър баланс между информацията за ситуацията и запазване на спокойствие в хората. Много е интересно, че няма безумна компания за вакцинирането, няма безумно обвинение на обществото в глупостта, едва ли не, или в неразбирането. Всичко това говори за отлично управление на кризите и прекрасна комуникация с общественоста. А на важното, че няма безумна разнопосоченост в коментариите на всички хора, които имат отношение към медицината и ...математиката. Учете се. Не казвам, че в Русия всичко е прекрасно относно пандемията, но за 1 година направиха страхотна организация и мобилизация, ако щете, на всички отггворни институции. И да не забравяме, че в Ивропа мтого страни с размерите на няколко или даже една област в Русия. Там логистиката и заради размерите и заради климата е несравнимо по трудна. Пазете се и се вакцинирайте, наистина.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Шапшали

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "свободен кво":

    Другарката Ниновъ ще въ изброи. на яз Копринка колко бастуня сте останали
  • 83 Сори

    2 0 Отговор
    На хора дето пият одеколон и антифриз нямам вяра
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.