Last news in Fakti

1 Март, 2021 15:49 4 609 3

Решението за АЕЦ „Черна вода“ ще бъде взето през 2024 г.

  • черна вода-
  • румъния-
  • атомна централа-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • решение

Въвеждането в експлоатация е планирано през следващите 10 години

Решението за АЕЦ „Черна вода“ ще бъде взето през 2024 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Окончателното инвестиционно решение за разширяване на АЕЦ „Черна вода“ в Румъния се очаква да бъде взето през 2024 година, а въвеждането в експлоатация на трети енергоблок на централата е планирано през следващите 10 години, предаде World Nuclear News.

Това обяви генералният директор на румънската държавна енергийна корпорация Nuclearelectrica Космин Гита. Пред журналисти той посочи, че Nuclearelectrica ще представи предложение за стартиране на проекта на следващото годишно общо събрание на акционерите.

„Нашата прогноза, според Интегрирания национален енергиен и климатичен план, е въвеждането в експлоатация на трети енергоблок около 2030-2031 година“, каза Гита. На въпрос за общата стойност на проекта за разширяването на съществуващата АЕЦ „Черна вода“, който включва изграждане трети и четвърти енергоблок, Гита обясни, че не би искал да прогнозира публично стойности преди Общото събрание на акционерите. По думите му обаче проучването за осъществимост на проекта от 2012 г. се актуализира, а предишната оценка е била за около 7 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Табаков

    10 1 Отговор
    А Решението за АЕЦ „Белене и Избелване“ кога ще бъде взето? Щото много чернотия има в решенията за нашата АЕЦ.
  • 2 Девесеу🚀💣☢️💀

    10 1 Отговор
    До тогава руснаците може да са взели решения да я закрият без време.
  • 3 Лост

    14 1 Отговор
    Когато ние си закривахме блоковете на Козлодуй, румънците започнаха да я строят.
Новини по държави: