Last news in Fakti

1 Март, 2021 21:37 1 768 9

ООН поиска близо $4 милиарда за Йемен

  • йемен-
  • оон-
  • милиарди-
  • пари-
  • помощ-
  • антониу гутериш-
  • хуманитарна помощ

24 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ

Обединените нации призоваха да бъдат осигурени средства в размер на 3,85 милиарда долара, за да бъдат спасени милиони хора в Йемен от глад. Апелът беше отправен на международна донорска конференция, предаде ДПА, съобщи Нова телевизия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди да не бъде намалявана обещаната за Йемен за тази година помощ и заяви, че за 2021 г. ще са нужни 3,85 млрд. долара за подкрепа на 16 милиона бедстващи йеменци. Той добави, че близо 50 000 йеменци вече гладуват до смърт, в условия на краен недостиг на храна. За миналата година отделните страни са дарили едва 1,9 млрд. долара за хората в Йемен, малко повече от половината от необходимите средства, заяви Службата за координацията на хуманитарните въпроси към ООН в навечерието на днешната конференция, която се състоя във виртуален формат.

От 29 милиона души население на докараната до бедност близкоизточна страна 24 милиона се нуждаят от хуманитарна помощ по оценки на Обединените нации. Рекордните 2,3 милиона деца страдат от тежко недохранване, а близо 400 000 деца на възраст под пет години са застрашени от смърт, ако не бъде осигурена спешна продоволствена помощ за тях. Европейската комисия обеща да отпусне през тази година 95 млн. евро за Йемен под формата на хуманитарна помощ, "за да бъдат посрещнати най-неотложните нужди" на йеменците, включително от храна, здравна грижа, финансова помощ, вода и канализация, образование и друга животоспасяваща подкрепа.

Европейският комисар за действията при кризи Янез Ленарчич призова воюващите страни в Йемен да облекчат достъпа на хуманитарните организации до най-нуждаещите си. Йемен е раздиран от гражданска война от 2015 г. Оттогава конфликтът се превърна в регионална прокси война. Саудитска Арабия оглавява коалиция, воюваща на страната на йеменското правителство, докато съперникът ѝ Иран подкрепя йеменските бунтовници хуси. Германският външен министър Хайко Маас заяви, че йеменският народ понася "невъобразими" страдания, изразяващи се по думите му в глад, кървави битки за територии и епидемии от холера и детски паралич и нашествия на скакалци.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    9 1 Отговор
    Да праснат с ракети терористите от Сауди Арабия дето предизвикаха хуманитарната катастрофа в страната от години. Крайно време е да се демократизира и тази ислямска държава особено като им свършва петролът. Време име да се качата на камилите.
  • 2 Ехоо..

    6 1 Отговор
    Зад парите трябва да стои стоково покритие,Планетата се изчерпва,стоките са подменени с ерзаци/фалшива и вредна храна/водата привършва,време е Путин и Си Дзин Пин да привикат Мумията и да му набият обръчите,печатаните долари са като асфалта на Боко - не стават за ядене..
  • 3 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Кинтаж си трябва за Война, за да се изкара кинтаж от кръв!
  • 4 МАРА

    11 1 Отговор
    САЩ И АРАБИЯ ПОПИЛЯХА ЙЕМЕН СЕГА ТЕ ДА ПЛАЩАТ СЛЕД ТЯХНИТЕ БОМБИ ЗАЩО ООН ДА ПЛАЩА ОТ НАШИТЕ ПАРИ

    Коментиран от #7

  • 5 Stéphanie 🎲

    2 2 Отговор
    Писва мбого на европейците АМАН от такива ,пари ,помощи ,мигранти .Да им пуснат една голяма бо☄🔥ба и да се приключи със проблема .Тези короната не ги лови 😎
  • 6 ke da

    3 4 Отговор
    Още един пример за започната война породена от една социалистическа революция приготвена от СССР и разделила държавата Йемен на две части социалистическа и капиталистическа/подобно на Корея , Виетнам ит.н.! Нямат край страданията на народите подлъгали се на ортълък с СССР и днешна Руска империя! Факти, ако изтриете това ще ви съдя!!!
  • 7 111

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "МАРА":

    Русия започна конфлиста с раделението на социалистически и капиталистически Йемен от извратената им революция изнесена в 40 държави по света, където още бошуват войни и конфликти! Русия е зло!
  • 8 Гост плюс

    3 0 Отговор
    Катастрофата в Йемен, разбира се, не мина без дейното участие на атлантиците в нея. Иран, видиш ли стоял зад съпротивата в Йемен, така че близкоизточното НАТО беше ауторизирано да се справи с ситуацията там. Да цитираме отново Путин, този път перефразирано за Йемен:"Онези, които предизвикаха всичко това, дават ли си сметка какво направиха?". Значи, след "свинщините" в Афганистан и Йемен, Западът дирижира и тези в Либия и Сирия. Последва Йемен. Ашколсум на Западната Демокрация и Новия Световен Ред, който налага. Хайде, анихилирайте непокорните държави с все народите им
  • 9 Аналитик плюс

    1 0 Отговор
    Къде е сега гласът на Западните Демокрации за започване на преговори със съпротивата и опозицията за постигане на мир в Йемен? О, да, за Йемен той е глас в пустиня - затова не го чуваме. Чуваме го, обаче ясно да "цвърчи" за Сирия, Венецуела, Беларус и навсякъде другаде, където опозицията се оглавява от техни протежета. Ех, лицемери.............