Last news in Fakti

2 Март, 2021 15:55 7 268 20

Имайте го предвид, ако ще ходите в Занзибар

  • занзибар-
  • туризъм-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки-
  • остров-
  • танзания

Все повече хора, включително от България, се стичат към слънчевия остров

Имайте го предвид, ако ще ходите в Занзибар - 1
Снимка: Shutterstock

Палми, плажове, слънце, море, развлечения - всичко това предлага на гостите си остров Занзибар. При това без да се налага да се носят маски и да се спазва дистанция. Защото там коронавирус няма.

Как Занзибар победи вируса с божията помощ

Островната група е част от Танзания, която вече е победила COVID-19. Така поне твърди президентът на страната Джон Магуфули. От май 2020 година здравното министерство не предоставя данни за пандемията на Световната здравна организация. А след една тридневна национална молитва през юни, в която се включиха милиони танзанийци, президентът Магуфули обяви, че „с божията сила вирусът е бил прогонен от Танзания", припомня „Ди Цайт" в обширна публикация по темата. С аргумента, че в Танзания няма коронавирус, Магуфули отказва всякакви ваксини. „Господ ни чу. Враговете ни могат да си говорят каквото искат, но ние тук сме на сигурно място", повтаря президентът. Истината обаче е друга: в момента коронавирусът се разпространява много бързо в Танзания, включително южноафриканската мутация. Болниците в Дар ес Салаам връщат пациенти, защото нямат свободни места, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза „остро възпаление на белите дробове".

Но президентът не иска и да чува за някакъв коронавирус. Медици, които говорят открито за COVID-19, рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си. Наскоро ръководството на едно международно училище в района на Килиманджаро беше принудено да се извинява официално за разпространяването на „фалшива информация", след като заради разболял се очевидно от COVID-19 ученик то обмисляше да прекъсне учебните занятия.

Магуфули, който е вярващ католик, очевидно смята други мерки за по-ефикасни: миналата събота и неделя отново бяха обявени за дни на национална молитва, а президентът препоръча на сънародниците си да залагат на традиционните методи за лечение и да си правят инхалации. Междувременно туристическата дестинация Занзибар се превръща в африкански Ишгъл. Местното летище почти всеки ден приема самолети, извършващи чартърни полети, с които на острова пристигат много чуждестранни туристи - предимно от Русия и от източноевропейските страни. И все повече завръщащи се от Занзибар се сблъскват у дома с положителен тест за зараза с коронавируса. Нищо, че всеки един от тях е притежавал издаден в Занзибар документ с негативен резултат, пише „Ди Цайт".

Първоначално президентът Магуфули затвори летищата, границите и училищата. По улиците на големите градове бяха изградени мобилни установки за миене на ръце, а хората бяха призовани да носят маски. Но това беше през март миналата година. Междувременно 61-годишният президент радикално промени курса си - очевидно давайки си сметка какви поражения може да нанесе пандемията на политиката и икономиката. А че хората му вярват, когато твърди, че вирусът бил победен с божията помощ - за това има не само религиозни причини: 70% от танзанийците, които не са заети в селското стопанство, са принудени да разчитат на мизерните си надници от дребни услуги, търговия и занаятчийство. Голяма част от останалите работят в туризма, чиито перли Занзибар, Килиманджаро и Серенгети през миналата година са генерирали цели 17% от БВП на страната.

Вирусът и ваксините на белия човек

Начинът, по който протече първата вълна от пандемията, допълнително наля вода в мелницата на танзанийския президент. Защото кадрите с препълнените интензивни отделения и морги идваха от Ню Йорк, Лондон и Бергамо, а не от Найроби, Дакар или Лагос. Училищата в Танзания бързо отвориха врати, на пазарите отново започнаха да се тълпят хора, а туризмът набра скорост. И тогава дойде втората вълна на пандемията. Междувременно в страната тежко се разболяват и много млади хора, а растящият брой на жертвите трудно може да бъде скрит. Президентът обаче залага на антизападната пропаганда и открито оспорва ефективността на „ваксините на белия човек". "Опасно невежество", коментира в тази връзка германският „Франкфуртер Рундшау". Такова поведение представлява сериозна заплаха не само за Танзания, твърдят експерти и предупреждават, че източноафриканската страна може да се превърне в развъдник за нови опасни мутации на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6546

    15 9 Отговор
    Цитат : "Oпacнo нeвeжecтвo", кoмeнтирa в тaзи връзкa гeрмaнcкият „Фрaнкфуртeр Рундшaу". Тaкoвa пoвeдeниe прeдcтaвлявa ceриoзнa зaплaхa нe caмo зa Тaнзaния, твърдят eкcпeрти и прeдупрeждaвaт, чe изтoчнoaфрикaнcкaтa cтрaнa мoжe дa ce прeвърнe в рaзвъдник зa нoви oпacни мутaции нa вируca."
    Глупости на таркалета.

    Коментиран от #7, #18, #19

  • 2 Гошето

    18 1 Отговор
    Късно е. На летището ме хващате...

    Коментиран от #6

  • 3 Аз от БЕХ

    19 4 Отговор
    Хахахааааа, Дойче Зеле....
  • 4 Гошо

    21 0 Отговор
    Тоя пич Магуфули е македонец!
  • 5 Правопис

    23 1 Отговор
    Бог е личност. Пише се с главно Б - Божията. "Грешката" с малко б се повтаря непрекъснато в материала, което е елементарна (не)грамотност,

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Мангъра

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Гошето":

    Ааа, точно навреме, вземи повече аспирин и бегай при Маугли
  • 7 Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "6546":

    Тъпанари на търкалета
  • 8 Азззззззззз

    22 3 Отговор
    Това е същия президент който каза че и папаята дава положителен тест за ковид. Респект за президента че се опълчи срещу СЗО.
  • 9 Танзания

    6 5 Отговор
    Една от най-бедните държави в света. Население 55-60 млн. души, разпръснати на площ от почти 1 млн. кв. км. Не, че нямат CoviD, ама президентът им е вдигнал ръце и се моли на Бог. То при такива показатели, какво друго му остава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Алфа Чакал

    7 1 Отговор
    Карат на принципа на Мангъра
  • 12 2020

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Правопис":

    Авторът е неграмотен, защото се е обучавал онлайн. Купил си е диплома от супермаркет "Университет" Сега, след ваксината ще поумнее!!
  • 13 Не бе ние само на мутробиич ходим😂😂😂

    0 0 Отговор
    Да си даваме парите на мутрокапаните там😂😂😂
  • 14 ЗаЗанзибар

    0 0 Отговор
    Ще пратим Бойко Безплатно и като влезе да се къпе съм му купил кръвожадна Акула за подарък
  • 15 Нафарфорий

    0 0 Отговор
    ЗаЗадръстеняци
  • 16 123456789

    1 0 Отговор
    И Мутафчииски викаше че ще има човали с трупове.
  • 17 мангъра

    0 0 Отговор
    няма страшно на блок масите има супички и чайчета
  • 18 Задникбара

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "6546":

    Всички сме гладни и бедни , но по този тъп начин да привличаш туристи , е опасно за живота на всекиго!
    Кои са тези от България ,за които " Занзибар" е по важен от живота им?
    Да не би мама и тате, цял живот да са били в Зазибар??
  • 19 6542

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "6546":

    СЗО им е приготвило нови щамове , чичо Бил нали върху тях работи тази зима . Очаквайте новия щам Занзибар :)))))))
  • 20 миро

    0 1 Отговор
    стига сте лъгали за танзания там никой не се разболява и е пълно с туристи,живота кипи а вие стойте под карантина тъпаци.