2 Март, 2021 18:31 8 488 23

Драматично: Как Гълфстрийм може да промени нашия климат

  • гълфстрийм-
  • гренландия-
  • глобално затопляне-
  • парников ефект

Ако Гълфстрийм изчезне, това ще доведе до промяна и във втория по значение климатичен феномен - северноатлантическото дълбочинно течение

Драматично: Как Гълфстрийм може да промени нашия климат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ново изследване сочи, че течението Гълфстрийм се променя драматично. Ако тенденцията се запази, в бъдеще в Европа ще зачестят екстремните климатични явления.

Данните от различни океанографски изследователски проекти сочат, че Атлантическата меридионална циркулация, по-известна под името Гълфстрийм - значително е отслабнала. Мощното течение в Атлантическия океан пренася топли водни маси на север към Нормандските острови, Ирландия, Великобритания и по-нататък към Нидерландия, Германия и Скандинавия.

„Системата Гълфстрийм пренася близо 20 милиона кубически метра вода в секунда, което е 100 пъти повече, отколкото река Амазонка“, обяснява значението на тази климатична система Щефан Рамсторф. Ученият от Института за изследване на климатичните последици в Потсдам е инициатор и съавтор на изследване, което беше публикувано тези дни в специализираното издание „Nature Geoscience“.

Ако Гълфстрийм изчезне, това ще доведе до промяна и във втория по значение климатичен феномен - северноатлантическото дълбочинно течение. То започва там, където отслабва силата на Гълфстрийм – край Исландия. Сега то пренася студени водни маси на голяма дълбочина в обратна посока - покрай двата американски материка чак до Антарктическия океан на юг.

Какво ще стане, ако двете течения се променят?

От Потсдамския Институт за изследване на последиците за климата отдавна предупреждават, че разрушаването на тази система, заради промените в климата, може да има непредвидими последици за природата и човека. Топенето на глетчерите в Гренландия и валежите, които ще зачестяват, ще причинят приток на сладка вода към Арктическия океан. А с това ще отслабва и силата на американското дълбочинно течение.

Как ще се отрази това на сегашната климатична система? Какво ще означава за животинския и растителния свят една толкова масивна промяна на морските течения, които транспортират също хранителни вещества и кислород? Ще промени ли това регионалните климатични зони - къде ще се стане по-топло, къде по-студено или по-сухо? И ще успеят ли човекът и природата достатъчно бързо да се приспособят към новите условия?

Всички тези въпроси учените си задават още отсега. Те се опасяват, че в бъдеще ще зачестят наводненията по северното американско крайбрежие, а Европа трябва да се подготви за повече екстремни климатични явления. Предишни изследвания по темата сочеха, че от средата на 20 век силата на Гълфстрийм намалява с около 15 процента. А новото проучване потвърждава връзката с глобалното затопляне, причинено от човешката дейност.

Безпрецедентни промени

„Резултатите от нашите проучвания сочат, че докъм края на 19 век Гълфстрийм е бил сравнително стабилен. В края на малкия ледников период (към 1850 година) течението започва постепенно да отслабва, а към средата на 20 век тенденцията се засилва.

Някои от данните, с които са боравили учените, не са достатъчно пълни, посочва Левке Цезар от групата ирландски изследователи, включени в изследването. Но въпреки това проучването дава достатъчно показателна картина. А тя сочи, че отслабването на Гълфстрийм е безпрецедентно от повече от хиляда години насам.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    27 3 Отговор
    Още преди повече от 10 години имаше филм за Гълстрийм по джиографик. Вероятно течението е основна причина за климатичните аномалии на които сме свидетели.
  • 2 Процесор Вучков

    20 2 Отговор
    Ами какво ще кажете за Гърлстрийм, който стриймват в сайтовете за възрастни.
  • 3 555

    50 1 Отговор
    Интересно, това, че климатът ще се промени ако изчезне Гълфстрийм го учих още 72 година по география в прогимназията. Такова беше образованието по времето на соца.

    Коментиран от #18

  • 4 стоян

    35 0 Отговор
    С забавянето на това топло течение -значи във Великобритания климата ще стане като в Норвегия
  • 5 не е ясно

    21 3 Отговор
    Гълфстрийм е цикличен .Това е постулат от учените хора. А и е далече от нас. Пясъците и горещината на Сахара са по близо. Цитирате медии от другата страна на полукълбото.
  • 6 Уточнение

    44 1 Отговор
    Защо тези учЕни премълчават истината. А тя е, че след екологичната катастрофа в Мексиканския залив през 2010 г., причнинена от BP, количеството на планктона там падна катастрофално. А именно планктонът е акумулатор на слънчевата енергия, т.е. затоплянето на водата, която да генерира движениието на Гълфстрийм.

    Коментиран от #11

  • 7 морски

    23 0 Отговор
    Най лошото е ,че хубавите риби ще изчезнат, а ние ще се молим цаца да има в нашето море !
  • 8 ПУТИН Е ВИНОВЕН

    17 3 Отговор
    САНКЦИИИИИИИ
  • 9 Ала бала

    6 6 Отговор
    портокала. Кой изяде кашкавала!?
  • 10 Полюсите

    7 0 Отговор
    На земята се преместват . Могнетизмът й, ту го има, ту го няма , понякога няколко пъти ката ден😳. И какво до очакваме? Промени в клинотът. Но ни пеят други песни.
  • 11 БАЙ КУРТИ

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Уточнение":

    От 10 години и повече се забелязва че Гълфстим забавя течението си но краварските учени отбелязват че това било нормално .На всеки 100 год. това било неизбежно .ДА СЕ СМЕШЛИ ДА ПЛАЧЕШ ЛИ . Щом уми глави го казват ...
  • 12 Бай Шиле

    18 1 Отговор
    А бе какъв Гълфстрийм бе? Днес казаха,че ще паднат визите за САЩ.В Столипиново вече стягат багажа.От Филиповци вече си купиха билети.Пишете по тема №1,не ми пишете глупости.
  • 13 Порно

    10 1 Отговор
    А Грета и гретенясалите какво изокаха по въпроса ? Това , че искат да плащаме тройно за всичко , го знаем.
  • 14 Одо

    16 1 Отговор
    Абе, що на всички артефакти траките са изобразени с летни дрехи?
  • 15 Павел пенев

    12 2 Отговор
    Всичко тече,всичко се изменя,но глобално затопляне няма. Има 11 годишна цикличност,но това се знае. Всичко останало са фантазии за да се дърпат пари за фиктивни изследвания.
  • 16 Rumen

    14 1 Отговор
    Защо всички говорят за глобално затопляне.Идва ледников период, в филма След утрешния ден точно и ясно е направен филма. Няма връщане на зад, неизбежно то ще се случи
  • 17 Съобразяващ

    5 0 Отговор
    Спокойно господа, не се връзвайте. През 2013 година Обама обещаваше, че през 2017 година Англия ще бъде вечо замръзнала, световният океан ще се дигне благодарение на ВР на
    6-7 фийта за 4-5 годинис.
  • 18 даскал боню

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "555":

    Да не си отговарял за стенвестника в училището,че си толкова доволен?
  • 19 Апокалипсис

    6 2 Отговор
    Когато се случи ще е късно за приказки. Всички ние използваме нефт найлон и още милион неща нарушаващи баланса земята. Земята има ресурси но те не са безкрайни. В момента полваме ресурсите и но те не са безкрайни
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Тити

    10 0 Отговор
    Незнам кой какво казва, установява и пише, но ЗЕМЯТА ИМА ЦИКЛИЧНОСТ! ОСВЕН ТОВА ЧОВЕКА НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА ПЛАНЕТАТА КОЯТО ОБИТАВА, НО Е ТРЪГНАЛ КОСМОСА ДА ПОКОРЯВА!
    МНОГО УЧЕНИ, МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ И ВСИЧКИ ПИШАТ И АКЪЛ ДАВАТ!
    ЩЕ ПОЖИВЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ!
    Стига СТРЕС !
  • 22 радко

    5 0 Отговор
    нека океана да залее източна америка да преплакне очите на краварите
  • 23 Пловдив

    4 0 Отговор
    Ония двукраки плужеци, дето се фръцкат и ахкат от това, че зимите били меки и топли, ще измрат буквално при изчезването на Гълфстрийм! И това ще се случи именно заради тоя необичайно мек климат през зимата! Радвайте му се, докато можете, че няма да е вечно!
Новини по държави: