2 Март, 2021 19:18 2 488 18

Ердоган обещава засилване на правата и свободите в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Критиците изтъкват, че правителството упражнява политически натиск върху съдебната система, насочен към наказване на хиляди предполагаеми опоненти на властта след опита за преврат от 2016 г.

Ердоган обещава засилване на правата и свободите в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще засили свободата на словото и на сдружаването в страната и правото на справедлив съдебен процес в рамките на План за действие в областта на човешките права, съобщава Ройтерс.

Планът за действие на правителството бе обещан през последните месеци като част от серия законови реформи. Представяйки плана в президентския дворец в Анкара, Ердоган изтъкна, че той ще подобри също съдебната система. Никой няма да може да бъде лишен от свобода заради идеите си, посочи турският президент, който е подложен на критики в страната и в чужбина заради неговото засилващо се авторитарно управление на страната, предаде БТА.

В рамките на план от девет точки Ердоган открои мерки за подобряване на съдебната система в области, включващи национализация на земя и съдене на непълнолетни, до стъпки за осигуряване на бърз съдебен процес и за облекчаване на условията за бизнес. Той каза, че правителството преразглежда съдебното преследване на престъпления, свързани с печата и интернет.

Подобряване на свободата на словото, сдружаването и религията е целта, върху която сме работили най-упорито, каза Ердоган пред министри и други правителствени представители.

Критиците изтъкват, че правителството на Ердоган упражнява политически натиск върху съдебната система, насочен към наказване на хиляди предполагаеми опоненти на правителството след опита за преврат от 2016 г. Анкара заявява, че съдилищата са независими и че предприемат действия на фона на заплахите, пред които е изправена страната.

Турция пренебрегна решенията на Европейския съд за правата на човека за незабавно освобождаване на известния филантроп Осман Кавала, съден от повече от три години, без да е произнесена присъда, и на Селяхаттин Демирташ, бивш лидер на прокюрдската Демократична партия на народите - третата по големина партия в Турция, отбелязва Ройтерс. Съдът, чиито решения имат юридически задължаващ характер, посочва, че подобни задържания в затвора нарушават човешките права и само служат за ограничаване на плурализма и на политическия дебат.

Ердоган заяви днес, че ще бъде създаден комитет за наблюдение на условията с човешките права в затворите и че доклад за човешките права в Турция ще се публикува ежегодно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо мусттаффа

    13 4 Отговор
    Турция 90 милиона души население. България 6 милиона души население. 2040 година българия ще стане вилает на Турция.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Майна

    8 11 Отговор
    КОЙ СИ ТИ, ЧЕ ДА ОБЕЩАВАШ ПРАВА И СВОБОДИ...ВСИЧКИ ХОРА ИМАТ ПРАВОТО НА СВОБОДА И ПРАВА..ТОВА, ЧЕ ТИ СИ ГИ ОТНЕЛ, А СЕГА ЩЕ ИМ ГИ ПООТПУСНЕШ , КАКВО Е ?????

    Коментиран от #7

  • 3 Бубонната

    4 6 Отговор
    Чума обеща да си върне жертвите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реално погледнато

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Това ли са ти мокрите сънища":

    Тези които си изброил са вилаети, защото нямат самостоятелна политика.

    Коментиран от #6

  • 6 Изброй ми реално

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реално погледнато":

    10 държави от над 250 в света, които са напълно независими. Помисли обаче и непропускай НАПЪЛНО.

    Коментиран от #11

  • 7 дърт комунист

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Правото ни на свобода ни беше отнето по време на диктатурата. Комунистите отнеха и земята на българския народ, отнеха работещи фабрики, заводи, отнеха ни правото на свободно движение на българите...
  • 8 Офсъ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Херо мусттаффа":

    Армения няма и 3 млн, Гърция е малко над 10, България малко над 6. По твоята овча логика и трите държави са готови за виолет. Лесно е да си прост.
  • 9 дааа

    4 9 Отговор
    с нивото на интелект на турците, утре той ще им обещае, че ще доведе пророка да ги благослови и те ще му повярват
  • 10 Гост

    3 7 Отговор
    Жените вече ще могат ли да говорят в присъствието на мъже?
  • 11 Хайде сега и ти напълно

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Изброй ми реално":

    Напълно независими няма нито една. Но тези които си изброил са напълно зависими.
  • 12 Лицемерие

    3 3 Отговор
    Случаи Осман Кавала и Селяхаттин Демирташ.. Турция е безразлична към решенията на Европейския съд по правата на човека, що се отнася до онези хора които тя е затворила или дори е измъчвала, но всеки Хасан тук ни казва, че други държави трябва да прилагат решения на същия съд в полза на турци в други страни. Как се казва това?

    Коментиран от #14

  • 13 temerut

    0 0 Отговор
    Ердоган да не си създава свое ДПС?Ами нашето!
  • 14 Хасан

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "Лицемерие":

    Осман Кавала е човека на Сорос в Турция а Демирташ е човек на ПКК ( марксистко ленинска терористична организация ) а ФЕТО си е ислямистка терористична групировка

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 5Kan

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    '' ... а ФЕТО си е ислямистка терористична групировка ''
    Поддържана от САЩ разбирасе а другите също и от страни носители на европеиски ''ценности''.
  • 17 ОрбанБг

    1 0 Отговор
    Машалла бей Ердоган. Остава мнозинството работливи и честни турци да ти се вържат че ще стане. Как не ти резнаха тиквата бе късметлия такъв.
  • 18 от СДС

    0 0 Отговор
    Да им направи едно ДПС-е там.
Новини по държави: