Last news in Fakti

2 Март, 2021 22:43 3 904 44

Михаил Горбачов стана на 90 години под карантина

  • михаил горбачов-
  • ссср-
  • съветски съюз

Бащата на гласността и перестройката беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до окончателното му разпадане през 1991 г.

Михаил Горбачов стана на 90 години под карантина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов празнува днес 90-ата си годишнина. Руският президент Владимир Путин вече поздрави рожденика.

В поздравлението си Путин отбелязва големия професионален и жизнен опит на Горбачов, неговата енергия и творчески потенциал.

Бащата на гласността и перестройката беше начело на Съветския съюз от 1985 г. до окончателното му разпадане през 1991 г.

Горбачов вярваше в идеята за социализъм с човешко лице и се опитваше да реформира Съветския съюз, като освободи дисидентите, върна частната собственост, премахна цензурата в медиите и отмени член 6 от конституцията за водещата роля на комунистическата партия.

„Живеем в нов свят: край на Студената война, спряна е надпреварата във въоръжаването и безумната милитаризация на страната, която разруши нашата икономика, обществено съзнание, морал. Премахната е заплахата от световна война“, заяви Горбачов в последната си реч, произнесена на 25 декември 1991 г. На следващият ден Съветският съюз официално прекрати съществуването си.

Днес поздравления дойдоха от цял свят – като и руският президент Владимир Путин, и американският лидер Джо Байдън, и германският канцлер Ангела Меркел изпратиха своите най-добри пожелания, каза говорителят на Горбачов.

"Той е под карантина в болница по време на пандемията", каза Владимир Поляков, говорител на фондация "Горбачов", пред Франс прес.

"Това му омръзна, както и на всички нас", каза Поляков. Горбачов, който ще отбеляза деня със семейството и приятелите си, получи "купчина" съобщения от цял свят, каза Поляков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555

    68 16 Отговор
    Предател на родината си!

    Коментиран от #3, #5, #36

  • 2 Гробарят

    66 6 Отговор
    на СССР !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аха

    7 35 Отговор
    "Горбачов беше уверен, че може да създаде нов Съветски съюз - като елемент от един нов световен ред, в който американско-съветският антагонизъм от времето на Студената война вече няма да го има." Тези надежди обаче не се осъществиха."

    Няма как да се осъществят, докато народът им е болен от великодържавие.
    Чак когато се намери лек против великодържавието, чак тогава, ЕВЕНТУАЛНО, би се появила някаква надежда.

    Коментиран от #24

  • 5 Горбачов

    9 39 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    успя да запази Русия, защото както бе тръгнало, Русия щеше да остане Москва и региона. Но алкашите не го признават.

    Коментиран от #23

  • 6 Защо

    52 10 Отговор
    Ни занимавате с най-големия боклук, който някога е съществувал?
  • 7 !!!?

    15 45 Отговор
    Жив и здрав да е Горби, че Освободи източна Европа от съветско иго !!!?

    Коментиран от #8

  • 8 Браво така е

    12 34 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Горбачов - беше господар на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) 6 години - от 1985 до 1991 г.
    Последователно генерален секретар на ЦК на КПСС (комунистическата партия), председател на Президиума на Върховния съвет и първи и последен президент на Съветския съюз. Баща на политиката, която довежда до края на СИВ и Варшавския договор и разпадането на СССР.
    Той не се е интересувал никога от пари и материални ценности, а само от място в историята.
    Носител на Нобелова награда за мир

    Коментиран от #38

  • 9 Ако не беше Горбачов

    10 35 Отговор
    Сега русия щеше да се е разпаднала на отделните си федерални части.

    Коментиран от #22, #28

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Недоразумение

    47 12 Отговор
    Този тип е ненавиждан в родината си! След всичките си предателства и погроми които сътвори, никой не може да обясни защо го оставиха жив?! Едва ли има по-голям предател в тяхната история. И наградата за мир е именно заради предателството! И къде живее сега? Проклет да е!

    Коментиран от #18

  • 12 Сатъра на Хана

    41 3 Отговор
    по времето на Горбачов и Елцин , Съветския Съюз се стопи с 50 милиона човека - умрели ............ ............. ............. Те са най -големите убийци в историята на Народите от Съветския Съюз , обаче Запада ги тачи
  • 13 Сатъра на Хана

    46 5 Отговор
    Анкета в руския вестник Взгляд - 94 % от Руснаците смятат Белязания за Предател :))
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аре

    31 5 Отговор
    Бе тоя Горбачов много го хвалите тука в форума. Да не би да сте приятели, ако сте такива означава, че и вие сте като него ПРЕДАТЕЛИ.
  • 17 Горбачов

    21 5 Отговор
    Аре стига писъци - искахте свобода по площадите,получихте я.За хляб не е ставало дума..
  • 18 Златен телец

    29 4 Отговор

    До коментар #11 от "Недоразумение":

    По времето на застоя магазините в Съюза бяха пълни със стока и обикновения руснак практ нямаше нужда от хладилник. При перестройката магазините бяха празни! Нямаше хляб, сапун... Всъщност нека някой се опита да си представи празен м-н Кауфланд. Руснаците го ненавиждаха!

    Коментиран от #37

  • 19 Некой си

    30 3 Отговор
    Този ,нито Бог,нито Дявола го искат.Унищожи милиони човешки съдби !
  • 20 Горби беше неизбежен

    7 7 Отговор
    Елцин-също.Путин-също.Ами това е..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ако не беше Горбачов":

    Нали той я раздели , умнико.

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Нямаш си представа

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Горбачов":

    Не познаваш руския човек и никога не си имал контакт, приятели там! Верно е, че има пияндета. Та къде няма? В бг малко ли са? Огромна част от тях са истински човеци! Имах познат, който за да ме посрещне на чашка у дома, бе купил фр коняк, защото водката по времето на идиота свършваше за минути. Тъй, че по-кротко с умозаключенията си!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Глуписти

    6 19 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Той запази максималното което беше възможно и то без кръв. Разпадът беше заложен години по-рано от неадекватната политика на предшествениците му. Без горби в постсъветското пространство щеше да има гражданска война. Горби просто без кръв даде свобода на поробените народи в съюза. Обикновено империите се разпадат с много излишна кръв

    Коментиран от #33

  • 26 Той я разделил...

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Ами защо тоя след него не я събра пак? Това да не е пъзел бре, да го разделяш и събираш когато си искаш? Това са процеси и то закономерни.
  • 27 6нуу7нл

    4 15 Отговор
    Велик Човек!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тре

    20 3 Отговор
    Мръсният предател е още жив? Не мога да повярвам!
  • 30 Друговремец

    16 2 Отговор
    Вечен позор за него. Накрая,на 25 декември се разплаква пред колегите си с думите-ето така се губи властта. Нека я губи, но погуби и милиони човешки съдби.
  • 31 ъххххххъъъ

    13 3 Отговор
    Разруши страховита империя градена столетия , с много ум и прозорливост от руските държавници , и много страдания от руският народ , за да угоди на една шепа алчни олигарси . На тези олигарси им трябваше безоблачно време докато парцелират Русия по сфери на богатство и влияние . Знаейки това , че докато разграбват и парцелират Русия , страната ще бъде слаба , Горбачов трябваше трябваше да осигури в международен план това сравнително безопасно време , в което да не бъдат жертва на тежки външни агресии . Срещу това време Горбачов предаде руските национални интереси . Империята от Велика Сила доброволно и целенасочено слезе до позицията на Регионална Сила , и се постави в услуга на САЩ , с тежката форма на утопия , ако не бъдат приятели , то поне да са партньори , и САЩ да ги учат на капитализъм . А можеше просто да приемат китайският модел , който доказано работи, взел най-доброто от двете системи.

    Коментиран от #32

  • 32 Китайският модел работи

    3 14 Отговор

    До коментар #31 от "ъххххххъъъ":

    Само с много трудолюбиви пчелички, а в Русия нито са много, нито са трудолюбиви....

    Коментиран от #34

  • 33 Доуточнение

    16 2 Отговор

    До коментар #25 от "Глуписти":

    Че е имало неадекватна политика от предшествениците му, е вярно. Тогава се изредиха няколко болнави старци , които прехвърлиха своите болежки , и липса на енергия на СССР , липсваше и външен враг пред портите , СССР някак си се демобилизира, и заспа . Силна обединена държава се гради с желязо и кръв казва Бисмарк и е прав . Силните личности в управлението правят силна държавата . Ще се разпадне такава държава само в нечии болни мечти . В Китай ги събраха на един площад 20 000 души които трябваше да разпаднат китайската империя , смачкаха ги с танковете , и Китай си осигури вътрешно спокойствие за 100 години напред . И Къде отиде сега Китай? Преди 50 години основните 3 проблема на Китай са били да бъдат нахранени , облечени , и изучени , а днес 50 години по късно - световна работилница , с 80 % от световните патенти и иновации , ще се разпадне Китай , ама кога пръдне фикуса.
  • 34 уточнение

    13 2 Отговор

    До коментар #32 от "Китайският модел работи":

    Нали това казвам . Ако се беше взел китайският модел още в края на 70-те години , когато военизираната икономика трябваше да отстъпи мястото си на пазарната икономика , сега наследника на СССР щеше да е поне 600 000 000 работливи пчелички , но тогава нямаше да има олигархично забогатели , експлоатиращи основно природни богатства , покрай връзките с властта . Рибата винаги мирише от главата , и интелектуалният труд на поколения държавници , събирали парченце по парченце , трохичка по прохичка , да рухне за броени часове от безхаберници попаднали във властта , като пример за такива безхаберници е точно Горбачов, или по точно Горбачов е събирателен образ на тогавашната руска управляваща върхушка , да забогатее фантастично за часове . За съжаление и у нас се случи точно този престъпен модел , и сега олигарсите ни горят един подир друг като свещи .
  • 35 big

    12 0 Отговор
    Този агент на Запада и САЩ разби живота на милиони хора и все още не иска да го признае! Неговата "перестройка" и полягане, доведоха до разрушаването на Русия и войските на НАТО до техните граници. И сега го хранят неговите куратори в чужбина! Мръсна гадина!
  • 36 Ха ха ха

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "555":

    Не те ли е срам, другарю! Лично тавариш Путин му е благодарил!
  • 37 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Златен телец":

    Тоя им наложи сух режим!:) 1986 г.!:) После го отмени разбира се!:) Предполагам че за това оцеля!:)
  • 38 Добре

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Браво така е":

    Добре си го охарактеризилал. Тооо...и Ленин,и Троцки,и Дзержински и цялото стадо болшевики,местни и дотърчали от САЩ и Европа въобще не ги интересуваше съдбата на тогавашна Русия и руския народ. Те дофтасаха да сътворят световна революция. Горби е точно икстеншъна на онези болшевики,социалните инженери на нов световен ред. Сталин ги беше поозаптил,но Хрушча ги отпусна,а Андропов целенасочено създаде и ленсира цял легион демонтажници на държавата:: Горби, Елцин,Егор Лигачов,Чубайс, Авен, Кох, Глазев, Гайдар, Яковлев, Арбатов ,Козирев.... Държавникът Сталин пое държава с дървено рало,а остави държава с атомна бомба и разработени вече ракети, та такива шемеtи като Горби да има какво да разтурват.
  • 39 Пурко Папурков

    4 0 Отговор
    Този ''екземпляр'' е най-големия предател и бо..ук в световната история. Още помним с по колко куфара отиваха и се връщзха на официални посещения в чужбина с Раиска, английската агентка. Пфу!!!
  • 40 big

    1 1 Отговор
    Прочетох коментари, че Путин го е поздравил и то е така! Това е форма на висша дипломация и спазване Конституция на Русия. За пример: политически навсякъде се говори за партньорство и приятелство, но реално няма такова! Всичко е интереси!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Зайо

    3 0 Отговор
    Престъпник
  • 44 Груйо

    1 3 Отговор
    Браво, да иляди! Историята ще го запомни като унищожител на Империята на злото и освобождението на източноевропейските държави.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания