2 646 64

Македонският външен министър: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност

Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава

Македонският външен министър: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност
Снимка: БГНЕС

В обществеността се появиха реакции за отношението и правата на българската общност в Република Северна Македония. Тези реакции първо бяха представени като мнения и възгледи на определени граждански сдружения, а след това бяха посочени като проблем от определени официални представители на Република България. Това пише в своя профил във Фейсбук външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от македонския вестник “Слободен печат“, предаде агенция "Фокус".

„Позволете ми да отбележа: Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита на по-малките етнически общности. В този смисъл никой не бива да застрашава правата на българската общност в страната и тяхната уникалност; напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права. Веднага представителите на тези сдружения трябва да се свържат с преброителните органи и да поискат подходяща графа в преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази отделна общност, което би допринесло значително за формирането на бъдещите политики и на правителството, и на съответните звена на местното самоуправление и държавата като цяло,“ написа Османи в профила си във Фейсбук.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Ловеца

  20 1 Отговор
  ...тази отделна общност ми се струва, че е цяла северна македония.
 • 3 Полковник РУМНО

  35 1 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Каква елинизирани, като са чисти българи. Никaквo влизaнe нa CМaкeдoния в EC. Aкo тoвa cтaнe, крaй c Бългaрия и бългaрcкият eзик. Тe ca иcтoричecки тeрoриcти, a c тeрoриcти нe ce прeгoвaря. Тe ca бългaри и в тecкeрeтaтa им гo пишe. В турcкитe aрхиви в Aнкaрa e пълнo c тaкивa дoкумeнти. Тoвa ce знae. Вcичкo другo e прикaзки.

  Коментиран от #5

 • 4 копи пейст

  28 0 Отговор
  "Па шта си ти?" ИВАН ВАЗОВ ................................................ ................................................ Но ти пази се, прав ответ не давай. Кажи се португалец кюрд, сириец, лапонец, негър, циганин, индиец - но българин се само не признавай. Че тоз грях смъртен прошка там не знай: влече позор, побой затвор, изгнанье - невидени при прежните тирани. Скрий, че си българин в най-българския край; че си потомък Самуилов, на Атонский Паисий внук; скрий на коя си майка син, на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин, и езерата и горите македонски! Не споменувай Лозеград, Люлебургас, ни Булаир ужасни: ти би разбудил подозрения опасни, че на героите техни може да си брат. Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека, дъбрава, езеро, река, рид, планина ще викат с глас през всички времена: "Тук българи са, българи от памтивека!" Април, 1913 г.

  Коментиран от #8

 • 5 честен ционист

  4 13 Отговор

  До коментар #3 от "Полковник РУМНО":

  Тя Гърция отдаван притежава Македония и Албания икономически. А тия настоящите упраляващи в Македония са гръцки фанариоти с имения в гръцко. Целта им е да присъединят Македония към гърция и Пиринска за подарък. Българите отдавна избягаха от македония. Тия който идват за паспорти са албански цигани.

  Коментиран от #6, #13

 • 6 Полковник РУМНО

  23 0 Отговор

  До коментар #5 от "честен ционист":

  Няма да стане. Македония винаги е била исконна българска територия.

  Коментиран от #7


 • 7 честен ционист

  2 7 Отговор

  До коментар #6 от "Полковник РУМНО":

  Бе нямало да стане. Ти съзнаваш ли защо турците на казват на техния Кипър - Северен, а гърците се натискат да го определят като северен. Юг и Север са полюси и съдбата им е да се привличат.

  Коментиран от #16

 • 8 Човек на зор ли е

  12 0 Отговор

  До коментар #4 от "копи пейст":

  и като дойде сърбин с пистолет и го пита-шта си ти? отговаря-как ме кажеш,таков сам..А после си сбира торбата,мята Манлихерата на рамо и нагазва гората да мъсти..
 • 9 Stormtrooper

  17 0 Отговор
  Османи, ти имаш ли завършен четвърти клас? Колко са тези с български паспорти, като бройка, и респективно като процент от населението? Дори тях не може да ги наречеш малка група. По-важният въпрос е как ще гарантирате чесността на преброяването.
 • 10 На Шипке всьо прекрасна!

  9 2 Отговор
  Народът се събужда,Народът се съживява! Длъжни сме да се Възродим,нямаме друг полезен ход!
 • 11 temerut

  15 0 Отговор
  А защо я застрашавате?Имам роднини там,не смеят да се нарекат българи,защото дори на лекар не могат да идат! И така е от години!!Братовчед на Ляпчев от Охрид,много възрастен човек,ми обясни защо е скрил портрета му и този на цар Борис III,които от години висяха в дюкянчето му-полицай го заплащил с ,,кютек"!

  Коментиран от #25

 • 12 temerut

  7 0 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Оксимороне,веднага се връщай в кибуца!Ама те е шубе ,че палестинците могат ти гръмна главата,нали.Не се меси-това са наши работи!
 • 13 temerut

  9 0 Отговор

  До коментар #5 от "честен ционист":

  Геополитик ли си или Юда Искариот!Какво дириш в българско,еврейско недоразумение такова!

  Коментиран от #29

 • 14 Ама то имало

  11 1 Отговор
  и бълтарска общност в СРМ! Президентът Радев ли трябваше единствен да се поинтересува, че да разберем това? Ми те може да са повече от албанците. Кой ще подкрепи позицията на президента Радев?
 • 15 Павел Пенев

  10 0 Отговор
  Каква българска общност ?Нали по конституция няма българи в македония. Затова най напред преброяване под контрола на ЕС и България а след това ще говорим за българска общност.

  Коментиран от #17

 • 16 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #7 от "честен ционист":

  Пишеш глупости.
 • 17 Полковник РУМНО

  2 0 Отговор

  До коментар #15 от "Павел Пенев":

  Правилно.
 • 18 ГрадинатанаБог

  11 1 Отговор
  Събрали се Заев, Вучич и Путин на 3 март, и Путин казал, другари днес болгарите празнуват, Зоране какво би им пожелал? Вулкан да изригне над Столицата им, пошегувал се Заев. Дунава да я залее, под вода да остане, побързал да каже Вучич. България да е в пламъци е най-добре, рекъл Путин и всички започнали да се смеят, но Бог ги чул и решил да изпълни шегите им според неговата карта и в тоз час Скопиеграда станал като Помпей, Белград потънал под вода а половин Русия и Украйна пламнали.
 • 19 Кси

  8 0 Отговор
  Тоя да не ми коментира бля-бля, ами да си видят речите, в които има всякакви други, не и българи, смешници, мултиетнически, разбирай равни, ама най-равни са "първите сърби"
 • 20 Бечо

  11 0 Отговор
  И един Българин да има там, трябва България да го защити, и той да е сигурен и да го знае.....

  Коментиран от #21

 • 21 Полковник РУМНО

  13 0 Отговор

  До коментар #20 от "Бечо":

  Като изключим мюсюлманите - албанци, всички останали са българи, видно от тесеретата на техните деди.
 • 22 Лозенец

  7 0 Отговор

  До коментар #1 от "честен ционист":

  Евреино, говориш пълни глупости. Само в Лозенец има над 50000 преселници които са оставили в Македония най- близките си роднини. Към днешно време те са многократно повече. При едно преброяване в присъствието на европейски (и български) наблюдатели, картинката ще бъде много по- различна.
 • 23 хахахахаха

  2 1 Отговор
  в такъв случай изгонете албанците от вашия квартал на българия и да ще ви приемем обратно
 • 24 Перо

  7 0 Отговор
  Каква мултиетническа държава със забрана да се самоопределят българите,които са основното население на измислената държава и трябва да се пишат в графа “други” при преброяването и самоопределението на населението,да не цъфне истината. Македонизмът е вреден за ЕС и никога РСМ не може да влезе в ЕС с македонизма,на анти-българска основа! Вето до дупка!!!

  Коментиран от #27

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Jane

  1 12 Отговор
  Ние сме за вас българи сто пъти повече европейци от вашата страна. В нашата страна всички национални малцинства са признати. Те имат училища на майчините си езици, могат да говорят и свободно да изразяват националността си? Вие живеете все още в тъмни векове. А вие българите казвате, че сте европейци? Не се шегувайте с нас. Хаха, първо пораснете и след това започнете да говорите. Къде е България? Колко пъти се отказва искането за регистрация за OMO Ilinden? Как македонското малцинство все още не е признато? Питате за права на българите в Македония? Къде има реципрочност? Ако питате за правата на българите в Македония, трябва да дадете права на македонците в България !!

  Коментиран от #28, #30

 • 27 Полковник РУМНО

  8 0 Отговор

  До коментар #24 от "Перо":

  Абсолютно. Влизането на РСМ в ЕС, значи доброволно самоубийство на българският език, история и държава. Абсурдно е да стане и българските политици от всички цветове би трябвало да са наясно с това.
 • 28 Полковник РУМНО

  10 0 Отговор

  До коментар #26 от "Jane":

  Няма македонско малцинство, Вие сте българи. Погледни тескерето на дядо си и тогава говори. В него пише - БЪЛГАРИН. Архивите в Анкара е пълно с такива тескерета. Чети и много не говори. Защото говориш глупости.

  Коментиран от #44

 • 29 Ти не четеш ли

  6 0 Отговор

  До коментар #13 от "temerut":

  Той не е евреин, а ЦИОНИСТ- демек ХАЗАРИН, а те ни мразят заради Калоян, който слага край на крадливия им каганат, макар да сме от едно коляно.
 • 30 Кси

  7 0 Отговор

  До коментар #26 от "Jane":

  Няма етнос македонци/географско наименование, нещо дето го няма как да го признаем, все едно да казваме, че има етноси:шопи, тракийци, мизийци, родопчани, балканджии, добруджанци..., не искате да го осъзнаете

  Коментиран от #31

 • 31 temerut

  4 0 Отговор

  До коментар #30 от "Кси":

  Не се хаби!Така са им промити акълите,че само им правиш вятър.

  Коментиран от #32

 • 32 Скопjе

  0 1 Отговор

  До коментар #31 от "temerut":

  Нека другар, остави ја да мрда - многу е послатко. :-)
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Кси

  2 0 Отговор

  До коментар #41 от "Скопjе":

  Благодарение на българските опълченци на връх Шипка, се постига руската победа, имало е опасност двете турски армии от юг и север да се слеят и тогава случката ще е друга, свършили са им мунициите, хвърляли са телтана умрелите, турците са фанатици, многочислени са били, едвам са дочакали подкрепление на генерал Столетов, недей ми разправя, че не сме участвали, навсякъде са участвали българи, подпомагали са преминаване през проходи, а Сан Стефанския договор, понеже включва почти всички територии населени с българи, без македония/руснаците не са искали, имало е предварителна договора, даже са ги предупреждавали да ги стрелят в гръб/, после Берлинския конгрес променя границите, остава само княжество България/северна БГ, област мизия/ южна БГ остава васална на Турция, имперска Русия е искала проливите, и разпокъсани балкани, за да ги подчиняват, всички граници са прекроени от великите сили, Русия е била против съединението на южна и северна БГ, Русия е помагала на Гърция и Сърбия с оръжие, офицери срещу тирците, на БГ не е, за да ни нападнат румънците да вземат Южна Добруджа руснаците им подсигуряват понтонните мостове за през Дунав, когато Сърбия напада БГ при Сливница, руснаците си дръпват офицерите, известна е като войната на капитаните/българските капитани печелят срещу генералите/, така са нещата, а Хитлер ни връща 40г Южна Добруджа, тогава БГ не е имала избор, хитлеристката армия е чакала на Дунав, цар Борис не е имал избор, предпочел е да влязат като с
 • 44 Jane

  1 3 Отговор

  До коментар #28 от "Полковник РУМНО":

  баба ми и дядо ми бяха македонци, бабите и дядовците ми също бяха македонци и ние сме. Разберете това, скъпи мои българи. Това е единствената истина! Приемете тази реалност и се отървете от вашия посттравматичен синдром, свързан с Македония.

  Коментиран от #45, #46

 • 45 Кси

  3 0 Отговор

  До коментар #44 от "Jane":

  В кръщелното им пише македонци, не ти вярвам, бъди какъвто искаш, но няма да взимате българска история, царе и личности и да променяте етноса на починали хора, сами се заявяват като българи, има и надписи и документи,вие казвате, че са други, е не става така
 • 46 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #44 от "Jane":

  Голям лъжец си. 1.Отиваш в архива Анкара да се запознаеш с кръщелното на твоите деди. В тях пише, произход-Българин. 2. До 1944 година родените преди тази дата са ползвали кирилицата,сиреч българският език. 3. След 1944 година е измислена македонската азбука и прочие простотии. Ти си българин от областта Македония.Ооо неразумни, защо се срамиш да се наречеш българин- Иван Вазов.

  Коментиран от #47, #54

 • 47 Jane

  0 1 Отговор

  До коментар #46 от "Полковник РУМНО":

  Те казваха, че са просто македонци и нищо друго, скъпи мои българи. Знам, че тъй като живеех с тях и моля, не ме карайте да се чувствам глупак, иначе вие ​​правите себе си. Няма документи от турската империя, единственото доказателство е това, което чух и приех от тях. Ако ми казаха, че съм българин, тогава ще бъда. Никой Тито или Коминтерна няма да променят това. Поради тази причина приемете, че македонците са съществували преди 1945 г. и те винаги ще съществуват. Това ще направи по-малко страдание за вас и нас.

  Коментиран от #48, #49, #52

 • 48 Кси

  2 0 Отговор

  До коментар #47 от "Jane":

  Така ще кажат, иначе ще ви тормозят и репресират сърбите до 9-то коляно, в кръщелните какво пише, ние сме ви признали за македонци 1991г, когато БГ признава държавата ви първа, иначе искат да ви делят, ами вие прекалявате с история, език, малцинство, територия, как пък не се сещате, че като сте тъй древни как само цар Самуил, къде ви се губят векове и царе до Ал. Велики, кои са другите, или е тайна
 • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

  1 0 Отговор

  До коментар #47 от "Jane":

  .....Когато излязох от Македония, и бях дълбоко въз­мутен в достойнството си на свободен човек от гледките на зверство и робство,.......... Анри Поази "Войната се завръща" копи-пейст: Анри Пози (1879-1946) произлиза от старо семейство на фрески протестанти. Майка му е англичанка, пряка наследница на благородническия род Хампден, дал на Англия видни политически личности, включително Оливър Кромуел. Журналистът Пози служи близо трийсет години на френските и английските разузнавателни служби на Балканите и в Централна Европа, в това число отговаря цели десет години за Балканските тайни служби към „Льо Тан“. По тази причина едва ли има по-достоверен източник за събитията, описани във „Войната се завръща“. Тя е насочена против грубото потъпкване на правата на народите от победителите и от безкритичната подкрепа, която Франция и Великобритания оказват на малките империалисти от областта - Чехия и най-вече Сърбия. Неговата основна критика е насочена срещу експанзионистично настроения Белград, покровителстван от Западна Европа, който тъпче правата на хървати и българи в Македония и така създава предпоставки за избухване на нов европейски конфликт. Цялата книга е страстен, донякъде патетичен призив към морала като неотменна част от международните отношения. Веднага след излизането й от печат, книгата е забранена в Гърция и Югославия. Във френския печат е посрещната с мълчание или потоп от хули. Въпреки това за няколко месеца във Франция са продадени към 30 хил

  Коментиран от #50, #51

 • 50 ИМПЕРИАЛИСТ

  2 0 Отговор

  До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  продължение................във Франция са продадени към 30 хиляди екземпляра, а още 10 хиляди са разпространени по цял свят. Два месеца след публикуването на книгата Върховния съд в Сърбия осъжда Пози задочно на 20 години принудителен труд, а „Бялата ръка“ - на смърт. Сега книгата ни се струва донякъде наивна и „романтизирана“, но това, което никой не може да отрече, е честната позиция на автора и искреното му съчувствие към съдбата на хвърлените под тежък гнет хървати и българи. ------------------------------- Маке, като ти чета постингите кръв капе от сърцето българско....
 • 51 Jane

  0 3 Отговор

  До коментар #49 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  Как, вие, скъпи българи, не можете да разберете и приемете днешната реалност? Вие, българите, винаги вървите към миналото и намирате някои аргументи. Миналото е минало. Днешната реалност е там, където сме сега и искаме да отидем. Ние сме македонци, живеем в Македония и говорим македонски език. Това е реалността, която трябва да приемете! Историята какво се е случило в историята не ме интересува и точка.

  Коментиран от #53, #58

 • 52 Полковник РУМНО

  3 0 Отговор

  До коментар #47 от "Jane":

  Ей затова няма да влезете в ЕС, защото сте демагогия и лъжци. 1. Има доказателства в Турция, архивите в Анкара е пълно с тескерета от онова време, но не ти изнася да го признаеш. 2. Не каза каква еа азбуката и на какъв език са си говорили "македонците"преди 1945-та година. Страдание ще имате след време, когато албанците ще са мнозинство и както писах, тогава ще разберете кон боб яде ли.
 • 53 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #51 от "Jane":

  Приемаме я реалността. 1.Гърция 28 години води преговори с вас за името и накрая клекнахте и се съгласихте. Нямахте изход 2. Ние не бързаме, ако трябва още 28 години ще чакате, докато признаете, че говорите на български език, а не на измисленият 44-та година така нареченият македонски език. 3.Македония е географско понятие. Не е етност, народност и т.н. 3. Няма македонци, има българи говорещи на македонски диалект.

  Коментиран от #55

 • 54 Jane

  0 4 Отговор

  До коментар #46 от "Полковник РУМНО":

  Мисля, че трябва да отидете да вземете своя йорган, да се покриете с него и да заспите спокойно. Уморен съм да споря с вас за тези глупости. Македония е съществувала, съществува и ще съществува винаги.

  Коментиран от #56

 • 55 Jane

  1 4 Отговор

  До коментар #53 от "Полковник РУМНО":

  Македонският език съществува и той е кодифициран в света. Има много книги, написани на македонски език и той присъства на много университети. Нямаме нужда от вас, македонският език да бъде признат. И ние не искаме да отидем в онзи ЕС, където ще бъде изнудван от някои така наречени бедни мафиотски държави.

  Коментиран от #57

 • 56 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #54 от "Jane":

  Да така е, никой не оспорва това, както Мизия, Тракия, Добруджа и т.н, всички те географски области от държавата България.

 • 57 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #55 от "Jane":

  Македонският език е измишльотина на Тито- 1944 година. Преди 44-та сте говорили и писали на кирилица/български език/, а историята ви е българска, която сега отричате. Докато не признаете българският корен, не трябва да влизате в ЕС.

  Коментиран от #59, #60

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Jane

  0 3 Отговор

  До коментар #57 от "Полковник РУМНО":

  Приятелю, как не разбираш, че нямаме нужда от ЕС, където ще загубим идентичността си. Какъв тип съюз е това, ако те не признаят разликата между нациите и позволят изнудване? Не, благодаря, така или иначе този съюз ще бъде унищожен вътрешно, както се случи с Югославия.

  Коментиран от #61

 • 60 Jane

  0 4 Отговор

  До коментар #57 от "Полковник РУМНО":

  И още нещо. Всеки език рано или късно се кодифицира или стандартизира по някакъв начин. Сръбски, хърватски, гръцки, български, всички тези езици са стандартизирани по някакъв начин. Лингвистичните експерти сядат и те решават какъв ще бъде стандартът. И спри с тези глупости, че македонският език е написан от Тито. Основата на езика е от Велес, Битоля и Прилеп. В други градове имаме различни диалекти, но знаем какъв е нашият литературен език.

  Коментиран от #62

 • 61 Полковник РУМНО

  3 0 Отговор

  До коментар #59 от "Jane":

  Така е, нямате нужда от влизане в ЕС. Вие сте сърбомани и плачете за евразийският съюз. Вие сте с назадничави разбирания и не сте в крак с новите международни политически реалности.
 • 62 Полковник РУМНО

  4 0 Отговор

  До коментар #60 от "Jane":

  Пишеш глупости. Македонизма е замислен още от Коминтерна. Има документи за това. А конкретно македонската азбука е сътворена от Сталин и Тито през 1944-та година. Преди това сте писали говорили на български език с македонски диалект. Историята ви е българска и т.н. Македония като държава и македонци има от 1991г. Грешка на президента Желю Желев.

  Коментиран от #63

 • 63 Jane

  0 1 Отговор

  До коментар #62 от "Полковник РУМНО":

  Отидете в леглото си, покрийте се с йоргана си и не говорете повече. Вече няма място и причини да говорим с вас.

  Коментиран от #64

 • 64 Полковник РУМНО

  1 0 Отговор

  До коментар #63 от "Jane":

  Говориш глупости. Нищо друго не правиш.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.