3 Март, 2021 18:28 2 593 6

Китай изостава с ваксинацията

  • китай-
  • пекин-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • план-
  • стратегия-
  • изостава-
  • заразени

Китай планира да ваксинира 40 процента от населението си до юни

Китай изостава с ваксинацията  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Здравни експерти в Китай казаха, че страната им изостава в графика за ваксиниране срещу новия коронавирус, защото до голяма степен е овладял разпространението на заболяването, но планира да ваксинира 40 процента от населението си до юни, предаде БТА, цитирайки AP.

Чжун Наншан, който ръководи група експерти към Националната комисия по здравеопазване, заяви, че Китай е поставил 52,52 милиона дози ваксини срещу COVID-19 към 28 февруари. Той заяви това на вчерашен онлайн форум на американски и китайски здравни експерти под домакинството на института "Брукингс" и университета "Цинхуа". Това е първата цел, която Китай публично си поставя откакто започна да ваксинира ключови групи в средата на декември, отбелязва AP. Китай ваксинира населението си относително по-бавно от други страни. До момента са поставени 3,56 дози на 100 души според Чжун. Населението на страната е 1,4 милиард души. Най-бързо преминава ваксинацията в Израел с 94 дози на 100 души. В САЩ този показател е 22 дози на 100 души.

Китайски здравни експерти казаха, че страната има достатъчно дози ваксини за населението си, въпреки че Китай е обещал да достави в чужбина близо половин милиард дози, което е около 10 пъти повече от поставените в страната дози. "Настоящото темпо на ваксинация е бавно, защото има много добър контрол на епидемията в Китай, но смятам, че има достатъчен капацитет", каза Чжан Вънхун, специалист по заразни болести в Шанхай, който беше участник във форума.
Производителите на четирите одобрени до момента ваксини в Китай казват, че могат да доставят до 2,6 милиарда дози до края на годината. Според Чжан за ваксиниране на 70 процента от китайското население ще са нужни около седем месеца.

Експертите признаха сложността на задачата да се ваксинира световното население, като обърнаха внимание на бавното производство на ваксини. "Търсенето ще надхвърля предлагането в продължение на месеци, а ако няма увеличение на производството, дори години", каза бившият директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Том Фридън. Експертите предупредиха и да не се очаква бързо завръщане към нормалния начин на живот. Ръководителят на китайския Център за контрол на заболяванията Гао Фу прогнозира, че животът ще се завърне "приблизително към нормалното" през лятото на 2022 г. Гао, Чжун и други китайски здравни експерти призоваха за повече сътрудничество между Китай и САЩ. Гао конкретно призова Китай и САЩ да сътрудничат на инициативата КОВАКС за по-справедливо разпределяне на ваксини в развиващите се страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40🏴‍☠️

    8 2 Отговор
    Споко, скоро Гейтс ще пусне комарите.

    Коментиран от #2

  • 2 Great

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Аз40🏴‍☠️":

    Пуснал е бръмбари в главата ти и Китай вирусни, но иначе не им пука за жертвите комунисти сър Бил Гейтс предупреждаваше отдавна няма кой да слуша

    Коментиран от #4

  • 3 Шпек

    4 1 Отговор
    Що бе,Афроамериканците още ли пият белина?Те докъде я докараха ,имат вирус имат и ваксина.Пуснаха червея сега продават ваксините.Далавера откъдето и да го погледнеш.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Rado

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Първата ваксина беше Путник V. Явно са били готови предварително....
  • 6 ОрбанБг

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шпек":

    Не пият достатъчно - много още останаха