3 Март, 2021 18:00 5 890 70

Радев - защитникът на българите в Северна Македония

  • северна македония-
  • румен радев-
  • българи-
  • президент-
  • история-
  • ес-
  • стево пендаровски

За българите в Северна Македония ли е загрижен Радев или е загрижен повече за втория си мандат?

Радев - защитникът на българите в Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар от Петър Чолаков:

Конфликтът между България и Република Северна Македония се задълбочава. По повод сигналите, че българите в съседната държава все по-често са обект на атаки и дискриминационно отношение заради етническото си самоопределение, президентът Радев обсъди с българските служби за сигурност "предприемането на съвременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница". Реакцията на Скопие не закъсня - президентът Пендаровски обвини Радев в намеса във вътрешните работи на Северна Македония.

Какво цели българският президент?

Строго погледнато, намеса във вътрешните работи няма. Както показва внимателният прочит на съобщението, подготвено от пресцентъра на президентството, срещата на Радев с шефовете на службите е имала за предмет правата на българските граждани - така гласи точният цитат. Нормално е българските институции да полагат грижи за защитата на правата и законните интереси на българските граждани, където и да се намират по света. Нещо повече - българската държава е длъжна да прави това. Разбира се, срещата показва, че загрижеността на президента Радев е насочена и към етническите българи в Република Северна Македония. В края на 2020-а президентът на практика се обяви за вето на членството на Република Северна Македония в ЕС. Освен, че поиска нов анекс към Договора за приятелство и добросъседство (2017) между София и Скопие, Радев заяви, че "нашите братя в Република Северна Македония трябва да станат членове на ЕС", ала след като положат усилия за "изкореняване за антибългарската реторика" и признаят "обективната историческа истина".

Публичното оповестяване на срещата на държавния глава със службите по повод накърнените права на етническите българи е предназначено главно за вътрешнополитическа употреба. Като се отчетат обществените настроения у нас (през 2020-а 84 процента заявиха, че София не трябва да "пуска" Скопие в ЕС, докато не се изгладят спорните въпроси), ходът на Радев изглежда обслужва заявката му за втори президентски мандат.

Безкомпромисно отстояване на българския национален интерес

Дали България трябва да даде зелена улица за членството на Северна Македония в ЕС, кога и при какви условия - тези въпроси ще имат ключова роля и в дебатите за парламентарните избори. Президентът Радев се ангажира с отхвърлянето на модела ГЕРБ-ДПС, а президентската институция има претенцията да бъде своеобразен лидер на всички, които искат друг, алтернативен политически модел, базиран на спазването на установения в конституцията и законите правов ред.

Само че, макар президентството да критикува кабинета "Борисов 3" за външната му политика спрямо Скопие, по същество позицията на двете институции не се различава: безкомпромисно отстояване на българския национален интерес, дори ако това (както видяхме) да означава едно немного красиво, неспортсменско препъване на съседите на прага на обединена Европа. Езикът на омразата към етническите българи в Република Северна Македония е факт: в учебниците по история там все още се говори за българите като "татари", "окупатори" и "фашисти". Официално българско малцинство няма. Междувременно започна първият етап от преброяването на населението в Република Северна Македония (последното бе преди 19 г.). Начинът, по който то ще бъде извършено може да има огромни последици, особено ако се допусне безпрецедентно етническо и религиозно профилиране.

Дали за българите в Северна Македония няма да стане и по-зле?

Може да се възрази, че твърдата позиция на София спрямо членството на Скопие в ЕС е нагнетила още повече обстановката там, давайки храна за антибългарските емоции и настроения. Вижте сръбския президент Вучич, ще кажат някои - предаде на македонците 4000 ваксини против Ковид-19 и някои в Скопие побързаха да го сравнят със самия месия, с Исус Христос. Хвала, ето така се печели влияние, не с ултиматуми! Дали обаче фактът, че България първа призна през 1992-а независимостта на Македония, дали тези над 70 хилуди български паспорти, които македонски граждани получиха от София, или пък хилядите студенти от Република Северна Македония, които се изучиха в нашата страна, наклониха везните в наша полза? Дали помогнаха да спечелим сърцата на съседите? Станаха ли братята по-близки? Инатът, който София прояви по спорните въпроси със Скопие, блокирането на членството на Република Северна Македония в ЕС, са неразбираеми за повечето европейци, но не са нито напълно ирационални, нито неочаквани.

Исторически факти, митове и травми

В момента отношенията между двете държави се намират в задънена улица. В Северна Македония започна публичен дебат сред политическия елит за отношението към София. Чуват се много остри гласове спрямо България, но има и такива, като този на бившия премиер Любчо Георгиевски, които настояват Скопие час по-скоро да направи големи отстъпки спрямо София. Неговото мнение обаче е по-скоро глас в пустиня, то бе подложено на унищожителни критики. Времето работи в полза на София, стига само тя да не се отказва от заявените позиции - рано или късно Скопие ще отстъпи, ще кажат някои. Може би са прави. Но ако това не се случи, дали България няма да загуби и немногото истински приятели, които все още има в Северна Македония? И тук трябва да се запитаме дали идеалите - понякога - не се защитават по-добре с безшумните маневри на тихата дипломация, вместо с топовни салюти, гръмки слова и показност.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само Радев

    81 29 Отговор
    Радев обедини българите срвшу мафията , а боко тиквата разединява българите

    Коментиран от #18, #23

  • 2 Софиянец

    34 88 Отговор
    Ясно му е на фатмака че втори мандат няма да има и риве ли риве

    Коментиран от #21, #50, #55

  • 3 ТаУмВзе

    19 23 Отговор
    Хайде сега да се Посмеем!

    Коментиран от #31

  • 4 Дръ Ткозел

    16 28 Отговор
    .....пази боже ...... пу пу
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Vov

    56 11 Отговор
    ДВ и продажното псевдожурналистче. Пише по поръчка и за пари. Страшни гадове са. Соросоидни в действие и по заръка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Четник

    61 17 Отговор
    Президент Радев затова е избран на този пост,да защитава Българите у нас и в чужбина.Вторият мандат за Радев е сигурен.България е НАТО а не Руска и Турска колония накъдето я дърпа правителството на ГЕРБ.

    Коментиран от #13

  • 9 ИСТОРИЯТА НИ

    14 51 Отговор
    Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА, СЪЗДАДЕНА ОТ ТАКИВА ПРО ШЛЯ ЦИ, КАТО ТОЯ ОТ СНИМКАТА, РОБИ НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ!
  • 10 Българка

    51 23 Отговор
    Президентът Радев защитава интересите на всички българи, независимо къде са.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стига

    40 10 Отговор
    С тая сев македония, нека първо изритаме мутрите-ОПГ, оа след това и мк
  • 13 Историк

    17 36 Отговор

    До коментар #8 от "Четник":

    затова ли седя мирно на руският поп, който му наби канчето публично! Ако имаше капка достойнство трябваше да си подаде оставката!

    Коментиран от #19

  • 14 Саблезъб

    31 11 Отговор

    До коментар #7 от "ГАНКО":

    Гледа как толупа се мъчи да направи коремно с пачки в джобчетата
  • 15 Президентът Радев

    40 16 Отговор
    е най-стойностният политик в България - народът ще го преизбере и тази есен,и в следващата след 4 години!
  • 16 народ

    41 20 Отговор
    Браво на генерал Радев!
    Достойният президент!
  • 17 Къна

    16 2 Отговор

    До коментар #11 от "СЕЛТО ВИГО лакуруня":

    На озлочестената Симитлийска снаха от кметът Поли.
  • 18 Rado

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "само Радев":

    Как така русофил да вярва на Дойче зеле

    Коментиран от #25

  • 19 Четник

    23 7 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Ти какво искаш,да тръгне да го прегръща и тупа по гърба като толупа ли?
  • 20 Васил Ботев

    22 4 Отговор
    Сърбия, Хървацка и Албания направиха сериозни договори а уш не се харесвали. Гърция и македония също. Да си ги мятаме като шкембе у довар и да се преключва. Само ми се обади Г-н Президент че взе да ми писва от чакали и хиени около нас.
  • 21 Глей ти

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Кой е "фатмака"?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТтТ

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "само Радев":

    Хаха, има още които вярват в комунизма и безплатния обяд!
  • 24 Порно

    25 3 Отговор
    Дьонметата от дойча с.ере сами си противоречат. Признават , че макетата плюят по България , ама ние необосновано сме ги спирали. Явно езика на омразата е недопустим , ако се отнася до гейчета и ислямисти , ама ако се говори с омраза за България , според дойчовците няма лошо.
  • 25 ТтТ

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Rado":

    Естествено но,това е руски вестник!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Павел пенев

    10 0 Отговор
    А ти за какво си загрижен бе мухльо?
  • 28 Пацо

    18 1 Отговор
    Дойче веле да си коментират онази откачена бабичка меркелица и да спрат с пропагандата си срещу България и нейните институции. Учуден съм че изобщо не спирате да публикувате подобни простотии. Защо ли?!
  • 29 Алфа Вълкът

    3 12 Отговор
    С Бойко се надпреварват във всичко, дори кой ще е по-голям тулуп!
  • 30 Дизел

    11 16 Отговор
    Който беше днес на Шипка видя как го пусуваха радеф и как го освиркаха. Каквото почукало.......
  • 31 розово

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Днес на трети март 2021 ни управляват съвременните чорбаджии а зад тях са партиите под контрола на АХМЕД ДОГАН.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Tarnovetz

    14 0 Отговор
    Покойния Г. Младенов – племенник на Ванче Михайлов и основател на Македонска Патриотична Организация в Торонто дълги години защитаваше България и Българите. ПОКЛОН.
    "Makedonska Tribuna"
  • 34 Дизел

    8 15 Отговор
    Ама трябваше да видите и как избяга румбата решетников след като си изпя песента. Беше си поръчал и охрана да го пази от народната либов. Страх го е да под кара сам джипа като Бойко а?
  • 35 Дизел

    10 12 Отговор
    Споко бе радеф. Ние не сме комунисти, не избиваме българи щот били гласували за друг. Ние обичаме всички еднакво не като вас да делим народа на комунисти и други.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 някой

    10 15 Отговор
    Радев ще види втори мандат през крив макарон
  • 39 мдда

    12 20 Отговор
    Радев – какъв защитник си ти??? Ти и твоите лумпени от Възраждане на Копейката узурпирахте празника 3-ти март на връх Шипка. Това ли е празник за тебе??
  • 40 DW наливат вода в Мелницата наБорисов

    13 1 Отговор
    Плужеци на Хранилка!!
  • 41 радко шишарко

    10 17 Отговор
    Радев каква песен ще запееш след един месец герб като спечели изборите и състави правителство. Или пак ще вдигнеш юмрук ще изкараш хората на площадите да се бият българи със българи да стане гражданска война
  • 42 Пурко

    5 15 Отговор
    Шофьора на самолет я внимавай.Мирно ! Кръ -гом марш!

    Коментиран от #64

  • 43 Аз40🏴‍☠️

    16 2 Отговор
    Много ги боли DW като видят Радев. Не могат да се успокоят и си хакат файзерзенека за успокоение, дишайки дълбоко въглероден двуокис зад маските, криейки се от реалността.
  • 44 Напръо

    3 0 Отговор
    Батман🦇
  • 45 Импийчмънт

    5 18 Отговор
    Радев е прикрит комунист, затова конфликтът между България и Република Северна Македония се задълбочава !!
    Представете си какъв вой би настанал в България, ако турския президент Ердоган се повече заинтересува и иска да предприеме по съвременни мерки за адекватна защита на правата българските турци в България!!
    Пocлeднaтa и нaй вaжнa думa зa приcъeдинявaнeтo нa РCМ към EC имaт CAЩ, кoитo вeчe нeeднoкрaтнo зaявихa и пoтвърдихa, чe държaт мнoгo пoвeчe нa Aлбaния и нa Ceвeрнa Мaкeдoния бързo и бeз вcякaкви cпънки от България дa ce приcъeдинят към Eврoпeйcкия cъюз, oткoлкoтo нa Бългaрия, която е c 80% руcoфилcкo нaceлeниe, дa продължава да ocтaва в EC...!!!
  • 46 !!!?

    6 13 Отговор
    Радев защитава руските интереси на Балканите, а не българите !!!?

    Коментиран от #70

  • 47 ИМПИЙЧМЪНТ!

    4 12 Отговор
    РАДЕВ ЯТАК НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
  • 48 Реалист

    5 0 Отговор
    Заради кои хора Радев е ащитник на българите от Македония ?
    Заради онези хора, които са чували за "една лястовичка от Варна ли ?!
    Гледат да му имитират живота !
  • 49 Кси

    9 3 Отговор
    Щом може да им помогне, важна е загрижеността
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Реалист 1

    13 0 Отговор
    В живота си, на човек може да му се случи да е зависим, но само той единствено избира да бъде свободен - в мислите и действията си! Нека както преди 143г сме се освободили от турско робство, на 04.04. 21г. се освободим от Борисов. Честит празник български граждани! Да живее България!
    Да бъдем свободни, приятели!
  • 52 Скандално е

    6 9 Отговор
    Радев, Радееев... български малцинства има не само в Македония, а и в Украйна и в Румъния и по целите балкани, ама за тях нещо не смееш да се намесваш и да се интересуваш...!!! С такъв бивш военен фатмак за президент като теб свикнал с вдигнат юмрук да раздава заповеди и ултиматуми е сигурно ,че България винаги ще е мразена и ще е заобиколена от съседи- врагове...!!!
  • 53 ТРЕЗВЕН

    10 0 Отговор
    До коментар#23 Комунизъм никога не е имало бе хлапе.Чети малко повече историята.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пурко Папурков

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Аааа, ша им ва..ша имааа. и трети може да има.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 резервист

    7 0 Отговор
    Така и не разбрах от тази статия какво точно трябва да направим в тази ситуация!? Да ги приемем ли в ЕС и после да решаваме споровете си или първо да решим споровете и после да ги приемем?! Като ги приехме в НАТО, промени ли се с нещо отношението им? Не! Като ги признахме за самостоятелна държава, те запомниха ли го? Не! Като помагаме в инфрастуктурни обекти в Северна Македония, това зарадва ли ги? Не! Значи позицията ни по приемането им ЕС също трябва да бъде НЕ! Но тя трябва широко и подробно да бъде обосноваване пред всеки, който е готов да слуша по света!
  • 64 Интелект

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пурко":

    И ника ти и коментарите ти на шимпанзе !
  • 65 Хахахаха

    1 1 Отговор
    Радев защитник ма българите.... СЕТИЛА СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА, малко преди изборите за нов мандат. Ало-о-о къдя спа до ся, ва?? Ъ-ъ-ъ-ъ?
  • 66 Еврофутбол

    1 1 Отговор
    Радев бил защитник..., ама мек... Ха-ха-ха! А аз съм бърз и пробивен нападател със силен шут и му кажете много да внимава да не вкарам някоя "дузпа" на Вратар Деса, че ще и скъсам мрежата!
  • 67 Шорош

    1 1 Отговор
    Казал съм на моите медии да хвалят нашият човек и на моите НПО-та да финансират всичките му инициативи! Не се бой Румка, с Байдън се разбрахме! Много поздрави и на Генерал Деса! Обичам те! Твой Шорош!
  • 68 Дойче Веле

    1 1 Отговор
    Румка, не се бой, докато бай Шорош плаща няма да те изоставим!
  • 69 Евровизионер

    1 2 Отговор
    Нещата излизат наяве! ДПС, която го избра преди 5 години отдавна му каза че няма да гласува за него, а сега когато и редовите членове на БСП разберат, че Радев ритна руското менче и се хвърли в обятията на Демократическата Партия на САЩ, на Бай Дън и Шорош, тогда он увидет будеть второй мандат през кривой макарончик!
  • 70 Сори

    0 2 Отговор

    До коментар #46 от "!!!?":

    Вече не, сега Радев защитава интересите на ДП на САЩ, "Блак лайфс метър", "Антифа", "Отворено общество". За това и така стръвно отскубна от ръцете на Плевнята НАТО-вската инициатива "Три морета" и почна да я развява като байрак, затова и "Дойче Веле" и "Свободна Европа" го хвалят усилено, а плю т Баце.
Новини по държави: