Last news in Fakti

3 Март, 2021 16:44 14 469 48

Време е „Северен поток 2“ да бъде матиран

  • северен поток 2-
  • сащ-
  • газопровод-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • проект-
  • джо байдън

Време е САЩ да сложат край на този проект

Време е „Северен поток 2“ да бъде матиран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Постепенно наближаваме завършването на газопровода „Северен поток 2“. Този газопровод, чието строителство започна през 2018 г., трябва да свърже руската Уст-Луга с германския Грайфсвалд. В момента на строителите им остават по-малко от двеста километра от тръбопровода, които трябва да положат. Решенията, които ще бъдат взети през следващите няколко седмици, ще определят дали газът някога ще протече през „Северен поток 2“. Време е САЩ да сложат край на този проект, който е икономически безполезен и геополитически несигурен и който е в ущърб на трансатлантическата сигурност, пише американското списание The National Interest в материал, цитиран от агенция "Фокус".

По време на неотдавнашния си разговор с германския канцлер Ангела Меркел президентът Джо Байдън обяви желанието си да съживи трансатлантическите отношения. Германия наистина е жизненоважен съюзник на САЩ в Европа и решението на Байдън да замрази плановете за изтегляне на близо 12 000 американски войници от германските бази е правилно. Администрацията на Байдън обаче не трябва да си позволява да преследва публично учтивост с Германия, за да прекрати натиска върху европейските компании, участващи в "Северен поток 2". Миналата седмица Държавният департамент излезе с доклад, съставен по указание на Конгреса на САЩ, който включва списък на компаниите, участващи в изпълнението на проекта „Северен поток 2“ и по този начин нарушавайки американското законодателство. В този списък обаче няма европейски компании, които биха могли да бъдат обект на санкции. Той включваше само руски компании или тези, които вече бяха напуснали проекта.

Този обрат на събитията изглежда смущаващ. Съобщава се, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен "не желае да налага санкции на компании или лица от страни като Германия, подчертавайки, че сега е много по-важно да се намери дипломатическо решение". Без значение какви по-нататъшни стъпки предприема американската администрация по отношение на „Северен поток 2“, някои европейски държави все ще останат разочаровани. Няма магическо средство, което да се хареса на всички. Съществува само сурова реалност на националните интереси на Съединените щати и тези интереси изискват прекратяване на „Северен поток 2“. Повечето европейски държави се противопоставят на СП-2. В понеделник, 22 февруари, Politico публикува статия, написана съвместно от външните министри на Полша и Украйна. В нея те призовават Байдън да „използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта“.

Срещу този проект има доста силно противопоставяне дори в онези държави, чиито правителства подкрепят СП-2, като Австрия, Германия и Холандия. Докато поддръжниците на проекта посочват, че той има чисто търговски характер и се основава на икономическа необходимост, доказателствата за това мнение в най-добрия случай са неубедителни. В частност в Германия анализатори наскоро заявиха, че тръбопроводът „не е необходим за поддържане на енергийната сигурност на Германия“ и че е „екологично разрушителен и търговски неефективен“. "Северен поток 2" ще бъде от полза за Русия, като прекъсне потока от приходи от транзит на газ, които в момента получават източноевропейски страни като Украйна - тоест приходи, които Киев използва, за да се защити в продължаващата подкрепяна от Русия война в украинския Донбас. Тръбопроводът също така ще засили способността на Русия активно да използва господството си на европейския енергиен пазар като политическа преговорна монета. Според доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ , 45% от вноса на природен газ в Европа през 2019 г. идва от Русия. Ако строителството на СП-2 приключи, този тръбопровод и „Турски поток“ които ще пренасят руски газ до Турция под Черно море, ще позволят на Русия значително да увеличи износа си на газ за Европа. Фактът, че „Северен поток 2“ продължава да се радва на подкрепата на някои европейски държави, въпреки огромния и нарастващ списък на злодеянията на Русия (много от които е извършила в Европа), е показател за огромното влияние, което Путин има върху този континент чрез доставка на газ.

Някои възприеха решителната съпротива на администрацията на Тръмп срещу проекта и опитите ѝ да блокира завършването на строителството му като ненужно влошаване на двустранните отношения с Германия - тъй като според това виждане строителството на тръбопровода така или иначе ще приключи. Въпреки това САЩ доста успешно възпрепятстват изграждането на „Северен поток 2“. Поради санкционен натиск от САЩ 18 компании вече се оттеглиха от този проект и бъдещето му все още е под въпрос. Президентът Байдън нарече „Северен поток 2“ „лоша сделка за Европа“. И той е прав. Съединените щати не трябва да се отказват от опозицията си срещу този проект сега. Силната двустранна опозиция срещу „Северен поток 2“ направи възможно включването на клаузата за санкциите в Закона за бюджета за национална отбрана за 2020 г. Законът за националния бюджет за отбрана от 2021 г., приет през декември 2020 г., удължава тези санкции.

Силните привърженици на „Северен поток 2“ са нетърпеливи да предложат механизми, които да ограничат малко Русия и да успокоят опасенията на САЩ. Например германските служители разработват механизми, като например резолюции, които биха позволили спирането на „Северен поток 2“, в случай че Русия продължи да се държи недостойно. Тези механизми обаче са твърде тромави и непроверени и е малко вероятно да се прибегне до тях, когато тръбопроводът заработи с пълен капацитет. Сега, когато Съединените щати се стремят да отговорят на Русия на нейните дръзки, мащабни и силно разрушителни кибератаки срещу американски институции и фирми, би било странен и заблуден ход да се откажат от натиска върху „Северен поток 2“. В тази игра на геополитически шах може да има само един победоносен изход. За Съединените щати съгласието за завършване на „Северен поток 2“ би било историческа грешка. Време е този проект да бъде матиран.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    257 18 Отговор
    Ще матират ама как като коня им е куц на краварите, а царицата е ТО ?
  • 2 Хахаха..

    256 16 Отговор
    Кучетата лаят,тръбата си върви..
  • 3 Разтреперен соросид

    138 18 Отговор
    Да запечатат американците тръбата с монтажна пяна и газа ще заседне!
  • 4 хъхъ

    264 9 Отговор
    "пише американското списание The National Interest"

    Да, така е, действително националния интерес на САЩ е този проект да бъде прекратен. Но интересите на Европа са други.
  • 5 TO92

    248 7 Отговор
    И къде тук е свободната търговия, къде е независимостта на държавите и общностите, та нали уж америте били пример за демокрация?! Или под демокрация се разбира да се прави и говори това, което е в интерес единствено и само на шепа хора в кравария, и не само.
  • 6 реалистъ

    238 6 Отговор
    Да го матират с доставка на по-евтин от руския газ към Европа.
    Ама май не могат. Затова предлагат много по-скъпия втечнен и "демократичен" газ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Az2020

    111 27 Отговор
    Май е дошло времето американските окупационни войски да си влезнат в ролята и да покажат на Германия, че всъщност са окупирани...
  • 9 Мони Паси

    205 10 Отговор
    Против проекта са само Украйна и Полша. Първата, заради транзита на руски газ през нейна територия, а втората поради патологичната си русофобия. Европа има нужда от евтина енергия. Най-важното е цената при пазарната икономика, така че нека САЩ не се държат като комунистическа държава.

    Коментиран от #13

  • 10 Аха

    140 8 Отговор
    Хахахахахахахахахааа........краварски мечтиииии!
  • 11 Гарвалов

    186 6 Отговор
    Руснаците уж нямаха технологии, а пък сами си го строят. Краварите са в цайт-нот. Русия ги изпревари в оръжията, Китай в икономиката , а е и №1 в развитието на изкуствения интелект. След години САЩ ще останат само с Мъск, който лети 3 дни до станцията, а русите го правят за 3 часа.

    Коментиран от #20

  • 12 Пацо

    188 5 Отговор
    Германия не е България. Северен поток не е Южен поток. В Германия дали мислят така по въпроса всеки може да отиде и да прочете сам. САЩ миналата година са купили 12 процента от петрола за износ от Русия. Източник факти.бг автор Росен Стойчев. САЩ могат да купуват петрол от Русия а Германия не може да купува газ.... Всеки сам да си прави изводите.
  • 13 Георгиев

    156 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мони Паси":

    Поляците много, ама много, бой са яли от руснаците. Русофобията им вече е кодирана в ДНК.

    Коментиран от #15, #30

  • 14 Бай дрън

    163 5 Отговор
    Я да каже Байдън, на кой са собственост тръбите в Украйна. Ако не са на синчето му, съм съгласен с него...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 чепо

    126 9 Отговор
    време е сащ да папат шпека на германци и руснаци. да на северен поток 2.
  • 17 Монгола

    40 4 Отговор

    До коментар #15 от "Къде е Курск":

    Курск е при NY СТЦ!
  • 18 споко

    5 23 Отговор
    мъ патко! от 1 тръба остовот 15 дни!! пък после и 2 !!!
  • 19 БКП

    142 6 Отговор
    Тази статия е пълна с евтина американска пропаганда и лъжи.
  • 20 Казуар

    16 66 Отговор

    До коментар #11 от "Гарвалов":

    Другарю, руснаците имат закупен кораб от чужбина който полага тръбите.

    Коментиран от #34

  • 21 Я, колко словесна плява

    64 4 Отговор
    Договаряне, спиране, замразяване, отлагане. Не са всички подходящи ддуми, има и още за този проект, но е много ефектно да изтресеш - матиране. Едностранно излагане на мнение, от възможно ной-ниската по височина камбанарийка, предвид възможвостите за каквито и да са реални въздействия. Свидетели сме на какво ли не, само време за мине и щи видим.
  • 22 666666

    19 2 Отговор
    Хахаха
  • 23 Дългият

    7 55 Отговор
    Никакъв Северен Поток2,след като ни прецакаха с Южен Поток,редно е да се мери с един аршин нали..

    Коментиран от #33, #41

  • 24 каубойче

    78 3 Отговор
    Американчетата вече съвсем се държат като сополиви момченца с малки ********, които си играят с дървени пищовчета на "дори и лоши". Лошите сега са руснаците, а пишлигарчетат каубойчета - добрите. Само че бързо се стъмнява и те осъзнават, че трябва да се прибират в къщи, защото ще ядат шамари... ;)
  • 25 не може да бъде

    82 2 Отговор
    Мечтите по принцип са безплатни,но не бива да се прекалява с тях.Случилото се в Тексас преди 3-4 седмици би трябвало да подскаже на американците правилното решение-та техните най-верни съюзници са в шок от това!?Но поне от 50г.американците изобщо не се интересуват от тяхното мнение,защото те са престанали да бъдат съюзници и са се превърнали във васали,а някои и нещо по-унизително!?А най-лошото в случая е,че не става дума за защита на Путин и Русия,а за защита на едно от нормалните неща в политиката и икономиката,което американците т.е. управляващата класа в САЩ искат да пожертват заради свойственият им егоизъм и високомерие.Затова според мен,те заплашват с мат не Русия ,а преди всичко Германия и ЕС!Струва ми ,всичко това може да има непредсказуеми последствия и неочаквано развитие!Събитията предстоят....
  • 26 2121

    74 2 Отговор
    Не разбрах, думата матиране.Матиране има при полагане на мат върху дървения или при матиране на мебели /вместо да бъдат лакирани/.Това, че в сащ всички са прости и елементарини знаем.Но когато заплашваш най-силната страна в света във всяко едно отношение ,мисля че трябва точни думи и точни изречения.Матиране има и в играта на шах.Там са компетентни българските световни шампиони по шах.Ето защо сащ няма да ги има много скоро. Сами ще се унищожат от някоя грешка в думите. .Летят бързо към своя край.
  • 27 Павел пенев

    81 3 Отговор
    Много примитивен анализ. Кога Полша и Украйна ще бъдат водещи държави в Европа-никога.
  • 28 Кире

    60 0 Отговор
    Само пропагандни глупости!
  • 29 Вашингтон

    29 0 Отговор
    Да направят референдум в Европа и каквото реши
  • 30 Гошо

    18 1 Отговор

    До коментар #13 от "Георгиев":

    И още ще ядът ,че и от германци ,като си е било от край време
  • 31 Жулиен Гаков

    27 1 Отговор
    Не сащ на РУСИЯ а РУСИЯ на сащ ще сложи един К¥Р !!!
  • 32 Жулиен Гаков

    45 1 Отговор
    Много се надявам Госпоод Бог да заличи тези кравари и поклонници на сатаната от земното кълбо!!!!!! Да живее Русия и ХРИСТИЯНСТВОТО!!!
  • 33 Патриот,но не от обединените патриоти

    44 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дългият":

    Човече,ние сами се прецакаме с Южен поток,като под въздействието на янките и ЕС,стопирахме реализацията му.И всичко това,да се запази транзита през Украйна,каквито са и сегашните им подбуди за Северен поток 2.Докато начело на управлението на държавата ни не застанат национално отговорни хора,ще си бъдем вечно деветата дупка на кавала,и никой няма да ни бръсне за слива.
  • 34 Сух

    21 1 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Кораба е с руско име, другото няма значение..
  • 35 В2Н

    13 1 Отговор
    Ами чудят се какво да правят с тяхната газ,и тъпчат ли тъпчат в ,,бутилки" и в Европа,пък тези нахални руснаци домъкнали цели тръби!
  • 36 В2Н

    8 2 Отговор
    На западните украинци даим носят газ в туби.На изток от Киев руснаците ще му намерят колая.
  • 37 Газовик V

    13 0 Отговор
    Байдън и компания стават смешни и жалки .....От толкова напъни , най много да се наакат ....
  • 38 БПФ

    15 0 Отговор
    Икономически безмислен? Я пак? То се видя преди няколко седмици като сви студа, дали е безмислен. Наглите кравари докога ще си навират носовете в чужди работи? Могат ли да предложат алтернатива? - Не могат !!!
  • 39 He_ is_ not

    16 0 Отговор
    Мария Атанасова, добрият журналист предлага обективно тълкуване на факти. По начина на излагане на нещата от Вас сме свидетели на " лоши руснаци" и " добри американци", което е меко казано смущаващо и сигурен признак за слаба, необективна журналистика.
  • 40 Стефан

    6 1 Отговор
    Русия може да заведе дела за неустойки срещу отказалите се фирми. Най-добре е Полша и Украйна, а може и САЩ да платят 10 млрд.долара на Газпром, т.е. да си купят газопровода и да си го затворят.
  • 41 Ангел

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дългият":

    Те несани прецакали никой нение виновен че на власт във България са малоумници и корумпирани продажници а народа е тъп чеги избира и те се възползваха това е нали знаеш за какво ползват проститутката
  • 42 Някой

    5 0 Отговор
    Как може един газ да наруши американската сигурност ? Русия са им конкуренти. Китай също. Турция,ако почне да добива много газ в средиземно море и те ще им станат конкуренти(нищо,че са в НАТО) . Турците правят каквото си искат.
  • 43 Ехаа

    7 0 Отговор
    Рано или късно ще стане! На всички страни им трябват енергийни ресурси. Уте САЩ може да спрат и тяхното кранче. На империята на злото за нищо не може да се вярва.
  • 44 гост

    3 0 Отговор
    Змията хапе най много когато умира .Нали САЩ трябва да продават техния по скъпо и да държат в зависимост Европа
  • 45 Случайно прочел

    6 0 Отговор
    Нарушава се американското законодателство!? Тя Европа няма ли такова!? Или е долна колония на САЩ!
  • 46 ДОКО

    2 0 Отговор
    МИЛИ ЕВРОПЕЙЦИ ЗА КЪДЕ СТЕ БЕЗ РУСИЯ..АМА ЗА КЪДЕ..НАЛИ СЪМ ВИ КАЗАЛ ЧЕ ДРУЖБАТА МЕЖДУ НРБ И СССР Е ТАКА НЕОБХОДИМА КАКТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО ТОДОР ЖИВКОВ..НЕ БЯГАЙТЕ ОТ ТАЗИ МИСЪЛ АКО ГО НАПРАВИТЕ ИЗПАДАТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ГОВНОСМУК..КАЖЕТЕ ГО НА ФОН БАРОН ЛАЙЕН ..ОТ ДОКО
  • 47 НАУМ

    2 0 Отговор
    НИЕ ОТ ТАЗИ ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯ РАЗБРАХМЕ ДОСТА ДОБРЕ.ДЕМОКРАТИЧНО Е КОГАТО СЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЕДНА ДЪРЖАВА.А КОГАТО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ ТОГАВА СТАВА НЕ ДЕМОКРАТИЧНО.ДОБРЕ МЕ РАЗБИРАТЕ ЗА КОИ ДЪРЖАВИ СТАВА ВЪПРОС.ЗА ТАЗИ ДЕТО Е НОСИТЕЛ НА УЖ ДИМОКРАЦИЯТА.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: